Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Предстои решаваща седмица за пазарите - подписва се сделката САЩ-Китай

Предстои публикуването на ключови икономически данни, но най-важно за инвеститорите изглежда е дългоочакваното споразумение

Предстои решаваща седмица за пазарите - подписва се сделката САЩ-Китай

Снимка: Pixabay

Понеделник е и започваме новата седмица след един динамичен уикенд. Протести завладяха улиците на Иран, след като правителството на страната призна, че една от ракетите му е свалила самолета на украинските авиолинии през миналата седмица, отнемайки 176 живота. От Белия дом обявиха нови санкции в петък, а британският посланик в Иран беше арестуван и задържан за кратко. Според анализаторите все още не е ясно накъде отиваме оттук нататък, но поне страховете от пълномащабна военна ескалация между САЩ и Иран бяха отхвърлени.

Във Великобритания сделката за Brexit ще бъде гласувана в Камарата на лордовете – горната камара на британския парламент. Междувременно в САЩ, Белият дом ще бъде домакин при визитата на китайския вицепремиер Лю Хъ в сряда за подписването на на търговската сделка от първа фаза на преговорите.

Естествено няма да ни липсва и икономическа статистика. Още в понеделник ще излязат данните за ръста на брутния вътрешен продукт на Великобритания и нивата на индустриалното й производство през ноември 2019 г. От друга страна в САЩ започва сезонът на корпоративните отчети, като банките Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. са сред първите, които ще представят своите данни.

Още по темата

В понеделник още се очаква от Министерството на финансите в САЩ да публикуват данни за баланса на федералния бюджет през декември, както и да предостави кратък преглед за бюджетен дефицит на САЩ от началото на фискалната година на 1-ви октомври. Дефицитът нарасна през последните две години след намаляването на данъците и двугодишна бюджетна сделка, която стимулира федералните разходи. Правителството е управлявало дефицит от 343 милиарда долара през първите два месеца на фискалната година, съобщиха от Министерството на финансите през миналия месец. С други думи дефицитът сега е с 12% по-голям от отчетения през същия период година по-рано.

Във вторник от Министерството на труда в САЩ ще публикуват данни за ръста на потребителските цени през декември. Икономистите очакват, че индексът ще е нараснал с 0,3% през миналия месец и с 2,3% на годишна база. Китайските власти от своя страна ще предоставят данни за нивото на търговския баланс на страната за изминалата година.

Сряда ще ни върне в Европа. Наред с данните за инфлацията във Франция, Испания и Великобритания през декември 2019 г. се очаква да бъдат оповестени и данни за нивата на индустриалното производство в еврозоната през ноември 2019 г. След като през октомври показателят отчете понижение от 0,5% на месечна база, сега анализаторите очакват ръст от 0,4%. На годишна база обаче се прогнозира спад от 1,1%. Въпреки това може да се каже, че тази прогноза е оптимистична, след като през октомври същият показател регистрира спад от 2,2% на годишна база.

В четвъртък от Министерството на търговията в САЩ ще предоставят преглед за състоянието на търговията на дребно по време на сезона на празничните пазарувания, публикувайки данни за нивата на продажбите на дребно през декември. Икономистите очакват те да са нараснали с 0,3%. Месечните данни за продажбите на дребно могат да бъдат променливи, но по-широката тенденция предполага, че инерцията на потребителските разходи се забавя. Междувременно в Германия ще бъдат публикувани данните за инфлацията в страната през декември 2019 г.

Петъчния ден отново насочва вниманието към Китай, където властите ще публикуват данни за ръста на брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2019 г. Анализаторите очакват, че икономиката на Китай е нараснала с 6,1% през четвъртото тримесечие, след като отчете ръст от 6% в третото. Това ще доведе до ръст на БВП от около 6,2% на годишна база, което би представлявало най-бавния темп за икономиката на страната от почти три десетилетия. Икономистите очакват Пекин да въведе повече парични облекчения с оглед възпрепятстване на забавянето, но имайки предвид притесненията за нивата на дълга, инфлацията и финансовите рискове всякакви по-агресивни стимули за изключени.

В петък също ще бъдат публикувани официалните данни за продажбите на дребно във Великобритания. Праз миналата седмица проучване на частния сектор отчете безпрецедентен спад на продажбите. Предстои ни още да видим дали стимулите на ЕЦБ са започнали да дават резултати, тъй като се очаква да бъдат публикувани и данните за инфлацията в еврозоната през декември миналата година.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Германският централен банкер е скептичен за е-еврото