Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Предстои седмица на важни икономически данни

Очаква се да разберем дали германската икономика се намира в рецесия

Предстои седмица на важни икономически данни

Снимка: Ройтерс

Очаква ни една динамична седмица за световната икономика. На фокус отново ще са търговските преговори между Пекин и Вашингтон, докато двете най-големи икономики в света се опитват да прекратят продължаващата вече повече от година търговска война помежду си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви през уикенда, че Китай иска сделка „много повече“ от него. Тръмп трябва да изнесе реч във вторник, от която инвеститорите ще очакват да получат повече информации относно развоя на преговорите. Тази реч и извлечената от нея информация от своя страна биха могли да повлияят на прогнозата на Федералния резерв, която трябва да бъде представена на следващия ден.

В сряда управителят Джером Пауъл ще представи оценката на Фед за икономическите перспективи на САЩ пред Съвместния икономически комитет. Това е първи път, в който Пауъл ще се яви пред този комитет и вероятно ще бъде запитан за очакваната пауза в политиката на централната банка относно по-нататъшното намаляване на лихвите. Тъй като изслушването на Пауъл ще се състои и след като Министерството на труда публикува данни за нивото на инфлацията и индексът на потребителските цени през октомври, централният банкер вероятно ще бъде запитан и за това прогресира ли американската икономика на фона на търговското напрежение и глобалното забавяне. На следващия ден Пауъл ще говори в Комисията по бюджет.

Това е първата пълна седмица откакто Великобритания се намира в предизборна кампания и отношенията между партиите изглежда се връщат към познатото. Консерваторите нарекоха плановете за разходи на Лейбъристите „фискално безотговорни“. В момента торите все още показват превъзходство в анкетите, въпреки че това дали резултатите им са достатъчни, за да спечелят с мнозинство, е въпрос, който ще се избистря с течение на следващите седмици. Brexit остава централен проблем за много компании, но както изглежда от данните цените на акциите не се влияят чак толкова много от това в чии ръце е властта.

Спадът в хонконгския индекс Hang Seng, причинен от появата на информация за полицейско насилие срещу протестиращ в понеделник, доведе до поевтиняване на акциите в Азия, докато европейските борси започват седмицата със смесена търговия. Днес е сравнително спокоен ден за европейските икономически данни, като се очаква да излязат данни за италианската промишлена продукция и за ръста на БВП на Великобритания.

Втората част от седмицата ще бъде наситена с икономически новини. В четвъртък ще бъде даден отговор на въпроса дали Германия е в рецесия. Статистическата агенция на страната публикува данни за икономическия растеж през последното тримесечие. Най-голямата икономика в Европа се сви през второто тримесечие, така че евентуален спад на брутния вътрешен продукт и през третото тримесечие ще я постави в техническа рецесия за първи път от началото на 2013 г. Икономистите очакват цифрите да отбележат известно свиване, но то да бъде по-малко от очакваното преди няколко седмици, тъй като последните данни сочат ръст на германския износ.

Междувременно ще бъдат публикувани данните за октомври за бизнес активността в Китай. Икономисти, анкетирани от Wall Street Journal очакват индустриалното производство на Китай да покаже 5,2-процентов ръст на годишна база, забавяйки се спрямо отчетените 5,8% през септември. Китайската икономика вероятно ще продължи да се забавя през следващите тримесечия, тъй като Пекин не желае да осигури по-силни стимули заради страх от нарастващи финансови рискове.

В петък се очаква да излезе отчет на Министерството на търговията в САЩ за продажбите на дребно. Икономистите прогнозират, че продажбите са се увеличили с 0,2% на месечна база, след като отчетоха спад през предходния месец. Фед, от своя страна, ще публикува данни за промишленото производство за октомври. Икономистите очакват показателите за производствената, комуналната и минната дейност да покажат спад от 0,4% спрямо предходния месец.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Ив Мерш: Извънредните мерки на ЕЦБ трябва да бъдат временни