IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената инфлация в САЩ насърчи долара

В четвъртък се очакват добри данни и за ръста на потребителските цени в икономика номер едно

11:04 | 14.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Доларът поскъпна в сряда, след като данните за производствените цени надхвърлиха очакванията, а инвеститорите насочват погледите си към данните за инфлацията в четвъртък, които може да са ключови формирането на изгледа за бъдещи лихвени увеличения. Доларовият индекс, който след силата на зелените пари срещу кошница от 6 валути, отбеляза покачване с 0.6% до 92.43 пункта, като преди това беше достигнато най-високото ниво за седмицата на 92.53 пункта. Индексът падна до най-ниските си нива от януари 2015 г. през изминалата седмица, но компенсира загубите заедно със завръщащия се апетит за риск. Възходящото движение в сряда започна, след като данните показаха, че производствените цени са се покачили с 0.2% през август, след като се понижиха с 0.1% през юли. Този растеж е сигурен знак, че икономиката на САЩ не е изгубила скоростта си, а търсенето започва да се отразява на растежа на цените.

Доларът поскъпна и срещу еврото, валутната двойка EUR/USD отбеляза понижение от 0.68% до 1.1884 долара за евро. Поевтиняването на единната валута се ускори значително, след като ключовото техническо ниво на 1.1950 беше пробито. Разбира се, част от движението при двойката се базира и на очакванията на пазарните участници за силни инфлационни данни от САЩ в четвъртък. Паундът беше отслабен вследствие на прибиране на печалби от страна на инвеститорите в очакване на заседанието на АЦБ в четвъртък. За кратко беше достигнат едногодишен връх от 1.3329 долара за паунд в сряда, но след това курсът се стабилизира и задържа около 1.3210 долара за паунд. Апетитът за риск се отрази и на представянето на долара срещу японската йена, където бе достигнато най-високото ниво от средата на август насам при 110.59 йени за долар.

Златото изтри натрупаните по-рано печалби и се понижи до почти 2-седмично дъно, след като доларовият индекс започна изкачването си. Единствено разпродажбите при акциите след рекордните нива, достигнати във вторник, спомогнаха за ограничаване на загубите. Спот цената загуби 0.71% до 1 322.13 долара за унция, а фючърсите с доставка през декември приключиха сесията с 0.5% надолу до 1 326 долара. Въпреки пониженията в цената SPRD Gold Trust, който е най-големият хедж фонд с позиции само в злато, е отбелязал увеличение в активите от началото на седмицата.

Цените на петрола бяха благоприятно повлияни от доклада на Международната агенция по енергетиката, който твърди, че глобалното пренасищане със суров петрол започва да се свива. Запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 5.9 милиона барела през последната седмица при очаквано от икономистите повишение от 3.2 милиона барела. Цената на барел от сорта Brent се повиши с 88 цента в сряда и достигна 55.15 долара, а по-рано през деня беше достигната цена от 55 долара за пръв път от април насам. Цената на лекия суров петрол сорт WTI се повиши с 2.2% и достигна 49.29 долара за барел.

Щатските борси приключиха с леки повишения в сряда, достигайки рекордни върхове, след като повишения в енергийния сектор компенсираха загубите в технологичния сектор. Apple беше най-губещата компания за деня в индекса Dow Jones, но това не попречи на индекса да приключи на рекордното ниво от 22 158.18 пункта, като най-много допринесе петролната компания Chevron. Енергийният сектор беше водещият в S&P 500, а повишението от повече от процент изведе индекса с 0.1% нагоре, до рекордното ниво от 2 498.37 пункта. Акциите на енергийните компании бяха сериозно подпомогнати от цените на петрола, които се намират на едномесечен връх. Технологичният индекс Nasdaq също приключи сесията на зелена територия, също отбелязвайки ново рекордно затваряне. Макар и да приключиха на рекордни нива, през по-голямата част от деня трите индекса бяха в неутрален ценови диапазон, но това се дължи на изминалите особено силни няколко дни. Настроенията на Wall Street бяха допълнително стимулирани от министъра на финансите на САЩ Стивън Манучин, който заяви, че президентската администрация ще прокара плана си за данъчни реформи преди 2018 г.

Днешният ден е изпълнен с данни, които имат потенциала да донесат волатилност на финансовите пазари. В 14:00 часа българско време ще бъде обявено решението за основния лихвен процент на Великобритания, като преобладават очакванията, че той ще бъде запазен на сегашното равнище от 0.25%. В 15:30 часа ще бъдат оповестени данните за молбите за помощи при безработица в САЩ през изминалата седмица. Това е надежден измерител на устойчивостта на пазара на труда, тъй като излиза всяка седмица. Очаква се поредната порция от благоприятни данни, тъй като пазарът на труда е в безпрецедентно добра форма, а очакванията на икономистите са за около 300 000 молби през седмицата. Може би основното събитие за деня ще бъдат данните за индекса на потребителските цени (CPI) в САЩ. Изгледите са обнадеждаващи, а анкета на Ройтерс, проведена сред икономисти показва, че преобладаващите очаквания са за ръст от 0.3% през август или 0.2%, ако бъдат изключени по-волатилните продукти като храна и енергийни ресурси.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

AUD/USD

При AUD/USD ситуацията се развива, както предположихме вчера. Цената проби пълзящата средна и много бързо достигна до следващата си подкрепа, актуалната тренд линия. Пазарът се съобрази с нея и по време на азиатската сесия биковете бяха по-силни, оттласквайки цената нагоре за корекция. Сега сме в очакване на пробив на тренд линията, което обаче може да не се случи още днес. Не трябва да забравяме и за важните икономически показатели, които излизат днес в САЩ, така че трябва да бъдем предпазливи.

NZD/USD

Тук нещата също се развиха според очакванията ни, макар и цената само да доближи оказаната зона за обръщане надолу. Сега, както и при AUDUSD, сме в очакване на пробив на подкрепата на тренд линията.

EUR/AUD

При този крос нещата не се случиха точно според предвижданията ни. Видяхме директен пробив на „вратната линия“ без обаче да има „дясно рамо“, като таргета на „пин барът не беше изпълнен. Все пак очакванията ни са за покачване на цената до прогнозираната зона за „дясно рамо“, а „вратната линия“ ще бъде преместена според актуалното дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още