Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Психологията и ликвидността ще управляват пазарите

Кои данни ще движат финансовите пазарите през бедната на данни седмица

Психологията и ликвидността ще управляват пазарите

Борсата в Мадрид. Снимка: EPA/Vega Alonso

 

През новата седмица финансовите пазари ще бъдат силно подвластни на  настроенията. От една страна, данните от проучването от индексите на мениджърите по покупки за септември са най-важното нещо, което календарът за данни може да предложи за седмицата. От друга страна, силното нарастване на новозаразените с коронавирус и противодействията от страна на правителствата поставят на изпитание завръщащото се доверие на мениджърите и потребителите - а оттам и икономическото възстановяване.

Трудно е обаче да се прецени дали това ще натовари фондовите пазари, тъй като те са до голяма степен отделени от случващото се в производствената и потребителската икономика благодарение на масивната подкрепа от страна на централните банки.  

Още по темата

„Нарастващият страх от втора вълна на коронавируса трябва да ограничи оптимизма“, заяви в бележка до клиентите си в петък Робърт Грайл, главният стратег на Bank Merck Finck. Ето защо той очаква странична тенденция в многобройните данни за настроението през седмицата. "Сега за финансовите пазари е важно дори ако  икономическата тенденция не се обърне, поне да остане стабилна в краткосрочен план, за да може след това да се възстанови", казва Грайл.

Това възстановяване обаче е все по-застрашено от факта, че все повече правителства могат да бъдат принудени да ограничат икономическата активност, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на коронавируса. Израел стана първата страна, която отново реши пълно блокиране, това може да се окаже неизбежно и за Великобритания.

По отношение на индексите на мениджърите по покупки (PMI индексите) за септември, които се очакват в сряда, средностатистически анализаторите очакват леко влошаване в Германия и леко подобрение в еврозоната. За разлика от тях потребителското доверие сред германците се очаква да се подобри донякъде. В четвъртък ще бъде публикуван и индексът за бизнес климата Ifo за Германия, за който анализаторите очакват леко подобрение.

Сериозни икономически данни от всякакво значение, от друга страна, няма да има през седмицата, освен може би новите поръчки за дълготрайни стоки в САЩ през август в петък. За там анализаторите очакват стабилизация след силното увеличение през предходния месец. 

Коронавирусът ще продължи да доминира в анализите, тъй като инвеститорите се опасяват, че възраждането в новите случаи може да попречи на глобалното икономическо възстановяване. Междувременно председателят на американския Фед Джером Пауъл и министърът на финансите Стивън Манучин ще бъдат изслушани в Капитолия, за да представят тримесечните си отчети за приложението на Закона за предоставяне на помощ, облекчение и икономическа сигурност във времената на коронавирус, известен като Cares Act, част от пакета за спешни стимули в размер на над 2 трилиона долара. 

Очакват се и решения за паричната политика на централните банки в Китай, Турция, Мексико и Нова Зеландия. Другите ключови данни, които трябва да се следват, включват: съществуващи и нови продажби на жилища в САЩ и седмичният доклад за безработица в САЩ, както и потребителското доверие във Великобритания и Еврозоната. 

гледано: 3234   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Fitch намали перспективата за турския рейтинг до негативна