IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само силни импулси могат да насърчат борсите

Анализаторите леко повишават очакванията си за редица компании за третото тримесечие, но икономическите данни остават катастрофални

10:22 | 10.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Peter Juelich/Bloomberg</em></p>

Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Няма признаци за лятна пауза на фондовата борса. Икономическите данни, тримесечните данни, развитието на пандемията и договарянето на нова програма за икономически стимули в САЩ държат инвеститорите в напрежение и гарантират колебанията на фондовия пазар.

Под черта Dax и повечето други европейски фондови борси се движат от началото на юни  настрани в диапазон между около 12 200 и 13 170 пункта. Миналата седмица германският водещ индекс натрупа три процента, след като загуби четири процента през предходната седмица.

Американските фондови борси се повишиха леко в петък. Водещият американски индекс нарасна с 0,2 процента до 27 433 пункта. Причината за само лекото увеличение беше месечният доклад за пазара на труда, който беше положителен само на пръв поглед. В Съединените щати през юли бяха създадени 1,8 милиона нови работни места извън селското стопанство, повече, отколкото икономистите очакваха. Създаването на работни места обаче се забавя. През май и юни увеличението бе средно с 3,8 милиона.

„Това ще бъде дълъг и каменист път, докато пазарът на труда в САЩ не се възстанови до известна степен от шока на коронакризата“, казва Бастиан Хеперле, икономист от Bankhaus Lampe. От началото на май около 40 процента от загубените през март и април работни места  са възстановени.

Американските борси, за разлика от европейските борси, продължават да нарастват от средата на юни. Подемът ще продължи да се осъществява предимно заради големите технологични акции. В крайна сметка представените от компаниите тримесечни данни също бяха по-добри от очакваното - в по-голямата си степен, и то не само в САЩ, но и в Германия. Корпоративните печалби се сринаха, но най-лошите опасения не се осъществиха.

Освен това анализаторите леко повишават оценките за третото тримесечие за много компании. "Прогнозите бяха понижени с месеци. Сега тази тенденция се обръща", казва Михаел Бисингер, стратег по инвестициите в акции в DZ Bank. Това е положителен сигнал.



Икономическите данни от друга страна са шокиращи. Брутният вътрешен продукт в Германия се срина с 10,1% през второто тримесечие в сравнение с предходното тримесечие и по този начин повече, отколкото след финансовата криза. В САЩ той падна с 9,5 продукт на сравнима основа. Това забави борсите - както и нарастващият брой случаи на заразени с Covid-19.

Очакванията се подобряват

Икономическите очаквания обаче се подобряват и това би могло да насърчи фондовите пазари през новата седмица. Повечето икономисти очакват икономическият индекс, съставен от ZNW от Манхайм, отново да се повиши. За оценката, която ще бъде публикувана във вторник, ZEW анкетира около 200 анализатори и инвеститори всеки месец.
Очаква се индексът на потребителската увереност на университета в Мичиган да остане поне на досегашното си високо ниво в петък. Още по-важното ще бъде обаче дали демократите и републиканците в Съединените щати могат да се споразумеят за нов пакет помощ, който да замени изтичащата подкрепа за безработните и малките предприятия. Партиите спорят от седмица.

Йохен Щанцл от брокерската къща CMS Markets очаква поне до споразумението борсите да са в изчаквателна позиция. “За нови максимуми пазарът зависи от новите парични инжекции", казва Щанцл пред Ройтерс. Марк Даудинг, главен инвестиционен стратег в Blue Bay Asset Management, е убеден, че подобно споразумение ще бъде постигнато, дори дебатите да продължат още няколко дни.

Въпреки това, има и някои данни през следващата седмица, които имат потенциал да спрат бума на борсите. Данните за продажбите на дребно и промишленото производство за юли в САЩ в петък се очаква да отчетат спадове.
Икономическите данни от Великобритания също могат да бъдат лоши. Според официални данни Великобритания се смята за най-големият център на разпространение на коронавируса в Европа и все още страда от Brexit. Икономистите очакват, че брутният вътрешен продукт във Великобритания през второто тримесечие да е спаднал с 20 процента в сравнение с предходното тримесечие.

Тримесечните данни остават под прожекторите

Корпоративните тримесечни данни през идната седмица ще са почти изключително от Европа. Комуналните оператори Eon и RWE ще докладват резултати в сряда и четвъртък. Въпреки че потреблението на енергия също е намаляло вследствие на коронакризата, комуналните услуги се справяха през годината доста добре. Това може да се види и в цените на акциите, особено книжата на RWE поскъпнаха силно.

В допълнение Lanxess и Deutsche Telekom ще представят своите резултати за второто тримесечие в четвъртък. Като циклична компания Lanxess особено страда от кризата, което се отразява и в цената на акциите. Като производител на специални химикали Lanxess вероятно ще се справи по-добре от BASF. В крайна сметка изпълнителният директор
Матиас Цахерт потвърди понижената преди месец годишна перспектива за текущата година. Според нея Lanxess цели да постигне оперативна печалба между 800 млн. и 900 млн. евро за годината като цяло.

За разлика от нея Deutsche Telekom е един от бенефициентите на кризата благодарение на увеличаването на използването на мобилни данни. Нещата се развиват добре и в дъщерната компания на Deutsche Telekom в САЩ - T-Mobile US. В четвъртък тя обяви, че има повече клиенти от конкурента си AT&T и че вече е станала вторият по големина мобилен оператор в САЩ след Verizon. Анонсът насърчи цената на акциите на Deutsche Telekom в петък.

Какво още чакаме през седмицата 

Вторник: Очакванията на анализаторите на финансовите пазари за икономиката вече са доста високи. За да стане това реалност, не трябва да има нови блокади. Въпреки това, с възраждането на новите инфекции рисковете за такива блокади се увеличават значително. Втората вълна бушува в почти една четвърт от страните по света. Това включва и европейските съседи на Германия. На този фон от Deka Bank очакват икономическите прогнози на ZEW за Германия да спаднат през август. За разлика от това, много слабата оценка на актуалната ситуация от анализатори на финансовите пазари вероятно ще се подобри допълнително.

Сряда: Пандемията на коронакриза оставя особено дълбок отпечатък в Обединеното кралство. През второто тримесечие е вероятно брутният вътрешен продукт да се е свил с цели 20% в сравнение с предходното тримесечие. Това вероятно ще се превърне в рекорден спад в световен мащаб. Причините са сравнително късното и продължително блокиране, както и високата зависимост от особено тежко засегнатия сектор на услугите. Освен продължаващите здравни рискове възстановяването на британската икономика през третото тримесечие също ще зависи от несигурността за Brexit. Според последните прогнози на Bank of England британската икономика няма да достигне нивото преди коронакризата от Q4 / 2019 до края на 2021 година.

Петък: Дори в ранната фаза на кризата възникна въпросът за силата на възхода: дали предишният икономически път ще бъде достигнат отново бързо (V-курс) или ще трябва да се очаква продължителна загуба (L-курс). Вече има признаци, че икономиката на САЩ като цяло се възстановява между "V" и "L". Измервана спрямо развитието на продажбите на дребно, със сигурност може да се говори за крива „V“.

Ежедневните данни за тенденциите в потреблението сочат, че нивото преди кризата отново е надвишено през юли. От друга страна, индустрията се затруднява да се върне към по-ранните времена. Въпреки по-нататъшното сравнително силно увеличение на производството през юли само половината от загубата на производството е компенсирана досега.

През седмицата очакваме още отчети на JD.com Inc, BHP Group, William Demant, Vipshop, Walmart, Home Depot, BHP Billiton Ltd ADR, Pandora, NVIDIA, Lowe’s, Target, Gazprom, AIA Group, VMware, China Telecom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Живеем при неправилна емисия пари.Обществеността говори за последици, ала пренебрегва фаталната грешка на централната банка.При това поведение не може да се постигне полезно решение за устойчиво развитие.Правителството избира от две възможности:Първа: При запазване на неправилна емисия пари е с увеличени щети. Хората са със съдба на жертви на грешката на централната банка.Втора: За устойчиво спасение от щети е необходимо:1. Обществено разобличаване на неправилна емисия пари.2. Прилагане на правилна емисия пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още