IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар продължи да поевтинява след разпродажбите в Китай

Продължаващите сътресения в Китай облагодетелстват валутите, които се приемат за убежища, като японската йена

13:15 | 24.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Щатският долар продължи да поевтинява след разпродажбите в Китай

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото удари близо 7-месечен, а йената - почти 2-месечен връх срещу щатския долар, след като инвеститорите изтеглиха капитали от рискови активи и се ориентираха по-скоро към валути, възприемани за активи-убежища.

Пазарите изглеждат непостоянни и неубедителни. Анализатори сравняват текущата ситуация в Китай с азиатската финансова криза в края на 90-те години. Спекулативно настроените инвеститори продават активи, които изглеждат най-уязвими на текущите пазарни настроения. Опасенията относно забавящата се китайска икономика, и като цяло забавящия се глобален растеж напомниха за себе си след разочароващите данни за производствената активност в страната. Това доведе до спад на китайския фондов пазар с над 7%. Икономическите затруднения в Китай водят до по-слаб долар, тъй като вносът на американски продукти спада, с което и износът на САЩ, а това води до поевтиняване на зелените пари. В резултат на това еврото напредна спрямо долара до 1.1498 в ранните часове на търговията днес, все още под влияние на импулса от миналата седмица.

Слабите данни от Китай в комбинация със спекулациите, че Фед ще се въздържи от покачване на лихвените нива през септември влияят негативно на щатския долар. В САЩ икономическите показатели като че ли не изглеждат задоволителни, за да могат централните банкери да предприемат решителната стъпка. 

Продължаващите сътресения в Китай облагодетелстват валутите, които се приемат за убежища, като японската йена. Йената поскъпна и спрямо суровинно-ориентираните валути, като австралийския и новозеландския долар. Чувствителни към флуктуациите на китайския фондов пазар, двете валути поевтиняха, както спрямо йената, така и спрямо щатския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото продължава ралито спрямо щатския долар, след като днес достигна 1.1498, което е най-високата стойност от февруари насам. Съпротивата при 1.1378 бе пробита и това откри възходящото движение на еврото. Следващото ниво на съпротива се чертае при 1.1637, което е равнището от средата на януари. При пробив и на 200-периодната от 89-периодната средна отдолу на горе ще бъде силен сигнал за покупка на единната валута в дългосрочен аспект. Към момента обаче валутната двойка се намира в зоната на прекупеност, според RSI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още