IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се окаже ли трайно възстановяването на промишлеността в края на годината

Последните данни потвърждават, че глобалната икономика е достигнала дъното на спада и вече се стабилизира

18:15 | 02.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалното производство изглежда, че показва проблясъци на възстановяване в края на годината, като подобрението в Китай и Германия потвърждава сигналите, че глобалният растеж се стабилизира, посочва Bloomberg TV Bulgaria в свой материал.

По-добрите резултати за производствената активност в Китай се пренасят и в други азиатски икономики, включително в Южна Корея, Япония и Малайзия, където индексите на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността отчетоха ръстове за ноември. В Европа данните за Германия изпревариха първоначалната оценка, регистрирайки ръст за втори пореден месец.

Последните данни потвърждават, че глобалната икономика е достигнала дъното на спада и вече се стабилизира. Допълнителен оптимизъм носи и надеждата за скорошно подписване на търговска сделка между САЩ и Китай въпреки смесените послания и продължаващото напрежение.

В Германия индексът на мениджърите по поръчките в сектора (PMI) на промишлеността се повиши от 42,1 пункта до 44,1 пункта. Междувременно обаче икономиката продължава да е изправена пред серия предизвикателства, особено в автомобилната индустрия, а заетостта в производството продължава да намалява. Ако тази тенденция продължава, потребителите могат да ограничат разходите си, които са ключови за поддържане на икономиката.

Изтъквайки продължаващите рискове Daimler дори заяви в края на миналата седмица, че ще съкрати повече от 10 хил. работни места. Това увеличава броя на съкратените работни места, обявени тази година в производствения сектор на Германия, на над 100 000, сочат изчисления на Bloomberg.

Смесените сигнали обаче не са ограничени само до Германия. Докато японските компании увеличават капиталовите разходи спрямо предходната година, то печалбите се свиват за второ поредно тримесечие, което предполага, че инвестициите могат да се окажат под натиск през следващите месеци. Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността в страната също остана под границата от 50 пункта въпреки последния ръст.

В Южна Корея, често разглеждана като символ на световната търговия, износът намаля с над 14% спрямо предходната година – шести подред двуцифрен спад.

„Остават значителни предизвикателства“, казва Чан Шу, главен икономист на Bloomberg Economics за Азия. Според него по-значително стабилизиране ще зависи от това дали САЩ и Китай могат да постигнат споразумение на първа фаза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още