Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще успее ли ЕЦБ да избегне хватката на вируса?

Нови действия на централната банка засега са малко вероятни, като има риск Лагард да звучи по-оптимистично, отколкото пазарът очаква

Ще успее ли ЕЦБ да избегне хватката на вируса?

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се сблъска с разочароващите перспективи по време на първото си заседание за тази година, тъй като по-строгите блокади и бавното разпространение на ваксините в региона заплашват да пречат на възстановяването на икономиката месеци наред, пише Bloomberg.

Възобновяващото се разпространение на коронавируса и притесненията за нови щамове тестват предположението, че последният стимул на централната банка ще бъде достатъчен за възстановяването на еврозоната. Политическото напрежение в Италия увеличава несигурността точно когато поскъпването на европейската валута заплашва да намали очаквания отскок на инфлацията.

Изправена пред тези рискове, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард все пак запази оптимистичен тон, започвайки годината с уверение, че прогнозите за растеж, направени през декември, все още са в сила.

С повече от 1 трилион евро, които харчи за стимулиране, централната банка едва ли ще предприеме каквото и да е преустройство на своята свръхразхлабена политика, казват икономисти.

„Има риск Лагард да звучи по-оптимистично, отколкото пазарът очаква“, коментира Пиет Кристиансен, главен стратег в Danske Bank. „Икономиката е изправена пред краткотрайни ветрове. Но има и причини ЕЦБ да бъде оптимист“, смята той.

Предпазливостта на институцията да реагира прекомерно на затрудненията на Европа в борбата с вируса вероятно ще накара ЕЦБ да заеме позицията на останалите световни централни банки, заседаващи този месец. Банкерите ще следят темпото на ваксиниране на населението и ще преценят последиците от новата американска администрация.

Нови действия на ЕЦБ засега са малко вероятни и нейните служители вероятно ще съсредоточат дискусията си върху дългосрочни стратегически въпроси като целта си за инфлацията.

„За щастие, тъй като еврозоната навлиза в трети кръг от ограничения, финансовите пазари вече разбират реакционната функция на Европейската централна банка и това значително намалява шока“, казва Дейвид Пауъл, старши икономист.

По време на пресконференцията си след заседанието Лагард може да се спре на по-непосредствени предизвикателства, включително проблемите на правителството на Италия и покачването на еврото. Тя вече каза, че властите трябва да възприемат „изключително внимателен“ подход към укрепването на валутата.

ЕЦБ прогнозира преди шест седмици, че регионът ще нарасне с 3,9% през 2021 г. след спад от 7,3% през миналата година. И все пак вероятността от двойна рецесия се е увеличила от декември насам и много банки понижиха прогнозите, отчитайки по-строгите ограничения, наложени от Германия на Испания.

Все още вижданията на ЕЦБ не се влияят много от по-строгите блокади. Лагард обясни миналата седмица, че прогнозите за декември предполагат, че мерките ще продължат до края на първото тримесечие. „Това, което би било притеснително“, добави тя, ще бъде, ако мерките продължат и „след края на март“.

В същото време няколко банкери вече предупредиха, че пълният ефект на коронакризата върху банките от еврозоната все още не е усетен, тъй като политическата подкрепа досега маскира загубите.

„Кризата не е приключила и нейното икономическо въздействие все още ще се проявява“, каза ирландският банкер Габриел Махлуф. „Банките от еврозоната вероятно ще бъдат изправени пред значителни загуби и допълнителен натиск върху и без това слабите си възможности за рентабилност. Те трябва да бъдат „изключително предпазливи“ при разпределяне на дивиденти, като гарантират, че техният капитал е в състояние да поеме тези загуби", добави той.

Махлуф говори заедно с няколко свои колеги от Управителния съвет, включително литовския гуверньор Витас Василяускас, който също предупреди за подобни рискове. Коментарите отразяват по-голямо безпокойство по отношение на перспективите, отколкото изрази президентът на ЕЦБ Кристин Лагард тази седмица.

Последните данни показват, че за Европа ще бъде предизвикателство да постигне препоръчаната цел да ваксинира поне 70% от населението до лятото. Това евентуално забавяне може да застраши доверието в региона и да повдигне въпроси относно перспективите и силата на неговото възстановяване в сравнение с други икономики.

Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, все още прогнозират, че ЕЦБ няма да има нужда от допълнителен стимул за борба с пандемичната криза. Те обаче очакват настоящата извънредна програма за изкупуване на облигации да бъде използвана изцяло, противно на казаното от Лагард през декември, че ЕЦБ може да не похарчи всичко.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Новата „валута на света“ може да достигне цена от 1 млн. долара