IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще видим ли скоро поддържани от централните банки криптовалути?

Джей Пауъл е скептик, Китай и Швеция имат пилотни проекти, а Бахамите – държавна криптовалута

08:39 | 23.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bermix Studio, Unsplash</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Bermix Studio, Unsplash

 

Джером Пауъл, ръководител на Федералния резерв на САЩ (Фед), смята, че два принципа са необходими за евентуалното въвеждане на цифров долар. Първо, да не навреди. Второ, да няма нужда да е първи. В началото на виртуалната конференция на Банката за международни разплащания (BIS) за държавните цифрови валути Пауъл показа явно нежелание САЩ да въведат такива.

„Все още не е взето решение“, каза той по темата за евентуалния е-долар. Той предполага, че такъв проект трябва първо да бъде обсъден публично и одобрен както от правителството, така и от конгреса, в идеалния случай - със специален закон.

И изрично подчерта: „Появата на частни криптовалути не е основната причина, поради която се занимаваме с темата“. По-скоро ставало въпрос за внимателно претегляне на възможностите и рисковете на цифровата валута, поддържана от централната банка. Федералният резерв работи с Масачузетския технологичен институт (MIT) в Бостън, за да проучи техническите възможности, припомня Handelsblatt.

Бахамите вече са въвели държавна криптовалута. Китай изпълнява пилотни проекти в четири града, а симулация за концепцията за е-крона вече работи в Швеция. Европейската централна банка (ЕЦБ) възнамерява да вземе решение за евентуалното е-евро в средата на годината. Президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман очаква, че ще минат много години, преди да може да бъде въведено електронно евро, поясни той на срещата на BIS.

Докато председателят на ЕЦБ Кристин Лагард вече ясно дава да се разбере, че вярва в бъдещо електронно евро, Вайдман предлага и алтернативи. Например цифрова валута може да бъде въведена само за платежни трансакции между банки; вече има пилотен проект за това. Той също така спомена възможността автоматично функциониращите интелигентни договори да не стават част от цифрово евро, а да предизвикат плащания в рамките на конвенционалната система.

Подобно на Вайдман, Пауъл нарече биткойна „спекулативен актив", който не е подходящ за обширни платежни трансакции или за съхранение на стойност. Президентът на BIS Агустин Карстенс и президентът на Бундесбанк също предупредиха за така наречените Stable Coins, които възпроизвеждат обща валута.

„Те винаги трябва да бъдат обезпечени чрез депозиране на реални валутни резерви, а историята показва, че подобни конструкции са склонни към кризи“, каза ръководителят на BIS. По време на дискусията за пореден път стана ясно, че най-голямото притеснение е, че при криза клиентите могат да изтеглят пари от банките и по този начин да дестабилизират финансовата система.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
Централната банка (ЦБ) е жертва на държавната грешка за неправилно емитиране на пари.Сега ЦБ е със стремеж спасение от искана обществена и/или други отговорности за лоши последици от злокобната държавна грешка.При съответни ситуации ЦБ е с възможности да отложи някои трудности за сметка на завишени бъдещи щети.При създадените условия ЦБ няма компетентност да спре лошите последици от лошото ползване на пари.Устойчивото обществено развитие е възможно само при подобрено емитиране на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Като гледам, централните банки чудесно подкрепят и поддържат биткойн и останалите криптота като им наливат безкрайно парички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още