Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Щерю Ножаров: Бавното възстановяване на ЕС помрачава икономиката на България

Растежът на цените на пазара на суровините е другият фактор, който оказва влияние на българската икономика и има проинфлационен ефект, смята икономистът

Щерю Ножаров: Бавното възстановяване на ЕС помрачава икономиката на България

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Показателите на Европейския съюз (ЕС) са малко притеснителни, като по-бавното възстановяване на Европа влияе и на нетния износ на България. Растежът на цените на пазара на суровините е другият фактор, който оказва влияние на българската икономика и има проинфлационен ефект. Това заяви д-р Щерю Ножаров, икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес". 

Още по темата

По думите на госта европейската икономика се възстановява много по бавно, като навлиза във втора рецесия, ако се вземе предвид периода от началото на пандемията до сега. Очаква се икономиката на ЕС да се възстанови една година по-късно от тази на САЩ.

"За разлика от американската икономика, която отбеляза ръст, европейската икономика отчита спад с 0,6%. Германия бележи спад за първото тримесечие с 1,7%, Испания - с 0,4%, а Италия – с 0,5%. Само Франция регистрира ръст с 0,4%, но страната наскоро обяви нова блокада, което ще забави този ръст", изтъква Ножаров.

Тъй като САЩ са основен търговски партньор на ЕС, високите показатели на американската икономика означават висок нетен износ за Европа, изтъква той.

По отношение на решението на Европейската комисия (ЕК) да замрази ратификацията на търговското-инвестиционно споразумение с Китай Ножаров изтъкна, че на глобално ниво конкуренцията расте.

"Пандемията показа недостатъците на различните типове икономически системи, при което възстановяването на Китай започна да притеснява останалите икономически сили", смята гостът, добавяйки: "БВП на човек от населението в Китай е около 6 пъти по-малък от този на САЩ, но от друга страна Пекин започва да става световен лидер в други области – високоскоростните железопътни превози, както и в областта на космическите изследвания".

От думите на госта стана ясно, че по време на администрацията на Байдън САЩ демонстрират подпомагане на усилията на ЕС в овладяването на климатичните промени, но от своя страна Брюксел помага на Вашингтон в глобалната икономическа конкуренция.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
0
 
3
преди 1 месец
България може да умножи многократно своя Брутен Продукт и да се нареди сред най-богатите страни в света, в рамките на 7-8 години, ако въведе технологичния клъстер "Вертикална Ферма" - https://vertikalna-ferma.alle.bgСамо със седене и клатене на крака не става.
0
 
3
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Щерю Ножаров допълни, че в света се очертаварецесия с двойна дъно, изразяваща се в 3 до 5 години нисък икономически растеж, ниска степен на възвръщаемост на частните инвестиции, както и предпазливо потребление и спад в търсенето." Това е от друго интервю."Познавач" е Щерю... :)))
0
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Лош ЕС, тя България е такъв локомотив - а ЕС само и пречи ...

Още от Анализи
Светът не може да избяга от долара - поне засега