IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция е напът да стане първото безкешово общество в света

При трансакции за под 100 крони 41% от шведите все още предпочитат да използват пари в брой

14:30 | 16.10.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Има очевиден недостиг на парични средства по улиците на Швеция. Толкова повсеместно разпространени са дигиталните плащания в страната, че всеки, който се опитва да извърши трансакция с пари в шведска банка, може да провокира подозрителен поглед или обаждане в полицията.

Така поне смята Никлас Арвидсон, професор в базирания в Стокхолм KTH Royal Institute of Technology.

Арвидсон, който специализира в индустриалната икономика и мениджмънт, разкрива в свое неотдавнашно проучване, че Швеция е напът да се превърне в първото безкешово общество в света. 

Той отдава изчезването на шведските банкноти на отдадеността на страната към новите технологии, на ръста на мобилните системи за плащане, както и на правителствените атаки срещу корупцията, което помага на гражданите да се чувстват сигурни за електронните пари. 

„Използването на пари в брой тук е слабо и бързо изчезва", казва Арвидсон. Данни за обращението на Riksbank (централната банка на Швеция) доказват неговото твърдение.

В продължение на много години страната действително се приближава към безкасова система. Все повече неща - от автобусни билети до улични списания, могат да се купуват с дигитални трансакции. Шведската търговска федерация също твърди, че страната е „световен лидер в безкасовата търговия".

Но данни от Европейската централна банка показват, че шведите, макар и ентусиазирани по отношение на банковите карти и цифровите плащания, все още редовно теглят доста пари от банкоматитесочатПроучвания от Riksbank сочат, че при трансакции за под 100 крони (21 лева - б. ред.) 41% от хората все още предпочитат да използват пари в брой.

А шведската национална организация на пенсионерите, която представлява около 400 000 от възрастните хора в страната, заявява, че 7% от членовете ѝ дори не използват банкови карти.

Пречките, които са пред превръщането на страната в напълно безкешова държава, са нарастващият дял на измамите, дискомфорт по отношение на личните електронни „отпечатъци“, надеждността и проблемът с настаняването на туристите. The Guardian съобщава, че безкасов шведски музикален фестивал през това лято е предизвикал хаос, когато платежната система се е сринала.

Самият Арвидсон признава, че Швеция може никога да не стане изцяло безкешова държава. Известна сантименталност винаги ще бъде обвързана с банкнотите на страната, дори и ако хората да не желаят в действителност да ги използват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 8 години
Привет, (транЗакции е правилното изписване на думата) - правилно е със С - трансакции. Поздрави и хубава вечер..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Индоктринирането на съзнанието става лесно в икономическата наука и на стената на проф.д-р Боян Дуранкев преподавател в УНСС по маркетинг и стратегическо планиране съм описал основното .и професор е харесал написаното защото е вярно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1613710335573861
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 10
kirka
преди 8 години
(транЗакции е правилното изписване на думата)По принцип парите отдавна са "виртуални", тъй като не са обвързани с нищо :) Наистина има риск от срив на банковата система и оставане на сухо. Ако идеята е да се следи движението на кеша, може да се направи електронен кеш - теглиш пари, банкомата прави запис върху пластмасовия ти носител, плащаш в магазина и записа с нужната сума се прехвърля върху носителя на продавача. И така всички си разменят записи, а не банкноти без участието на банките до момента, когато някой реши да си депозира парите в банката и тогава да се проследи пътя на даден запис. А може и да се сложи лимит на пластмасовата карта, която да принуждава собствениците да ги изпразват от време на време в банката. И на всеки само по една карта, че иначе пак ще стане *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Безкешовото плащане осветлява икономиката но е скрита държавна помощ за банките ако няма таван на таксите Хората трябва да проумеят ,че сенчестата икономика е вредна а не с технически средства да се осветлява тоест много работи трябва да се проумеят за икономиката и на първо място е забрана на офшорки Като се започне с откраднатите десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Хората трябва да знаят фактите как ги ограбват и какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща за да се избегне петролната катастрофа и глобалното затопляне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 4
ing5roff
преди 8 години
Е и кво от туй...като те кефи стягай куфарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
toto
преди 8 години
В Швеция доброволно, в Гърция принудително :)Не съм чул ограничението от 60 Евро да е паднало ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Сегашните млади, трябва да станат старци преди Швеция да стане безкешово общество. До тогава могат да се случат много неща. Например да дойде комунизмът и пари да не им трябват.Е може и по друг начин - като им зашият по един чип под кожата. Поне така е предсказал Нострадамус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 15
коки
преди 8 години
Stockholm is fastest growing city in Europe... more: http://***.thelocal.se/20151016/stockholm-is-fastest-growing-city-in-europe
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 3
Hammer
преди 8 години
"Те доброволно са се отказали."Това е по-лошо дори от самата новина! За съжаление не вярвам Швеция да е последната държава, която ще прави опити да спре кеша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 18
коки
преди 8 години
Пред фалит дръжки .На едно място да седят ,няма да ги настигнем.Мурзилке я виж тук http://***.sciencealert.com/sweden-sets-its-sights-on-becoming-the-world-s-first-fossil-fuel-free-nation кво са намислили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още