Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Силата на юана вещае спад на долара и спрямо другите водещи валути

Китайската валута влезе в ролата на йената като индикатор за бъдещите движения на зелените пари

Силата на юана вещае спад на долара и спрямо другите водещи валути

Снимка: Bloomberg

Юанът се превърна в основен индикатор за състоянието на щатския долар, точно както японската йена през 90-те години. Всъщност рязкото възстановяване на китайската валута през тази година е ясен знак, че доларът вероятно ще поевтинее още спрямо еврото и другите основни валути, пише за Financial Times Мансур Мохи-удин, главен икономист на Сингапурската централна банка.    

Още по темата
Нарастващата значимост на юана бележи значителна промяна за инвеститорите. В продължение на десетилетия курсът на китайската валута беше фиксиран или много строго направляван от Китайската народна банка. Поради това юанът играеше само малка роля на световните пазари.

Но след 2015 г. централната банка позволи на валутата да се търгува по-свободно. Промяната в политиката на Китайската народна банка даде възможност на юана да приеме същата сигнализираща роля, която йената в исторически план играеше по отношение на цялостните перспективи пред долара.

Преди началото на века представянето на японската валута беше важен показател за бъдещите движения на долара. Силата на йената след "Споразумението Плаза" от 1985 г. (по името на нюйоркския хотел, в който е подписано - бел. прев.) - когато министрите на финансите на Франция, Германия, Япония, Великобритания и САЩ се договориха да предприемат съвместни действия за отслабване на долара (спрямо йената и марката - бел. прев.) - разкри значението на японската валута за трейдърите. До 90-те години на миналия век повратните точки за йената често отбелязваха промени в курса на зелените пари спрямо марката, паунда и швейцарския франк.

Голямата роля на японската валута се дължеше на рекордния търговски излишък на страната със САЩ. Външният дисбаланс между двете икономики беше причината промените в курса на йената спрямо долара често да предвещават промените в стойността на долара спрямо другите основни валути.

Още по темата
Когато йената се повишаваше спрямо долара, това означаваше, че рекордният търговски дефицит на Америка с Япония не се финансира по дотогавашния обменен курс. Т.е. валутният пазар показваше, че капиталовите потоци към американската икономика са недостатъчни, за да компенсират търговския дисбаланс на САЩ с Япония. Този недостиг водеше до отслабване на долара спрямо другите валути, правейки американските активи по-привлекателни за чуждестранните инвеститори. Когато притокът на капитали се увеличеше достатъчно, за да отразява търговски дефицит на Америка с Япония, доларът се връщаше на стария по-висок курс спрямо йената.

По същия начин, ако йената падаше спрямо долара, тогава валутните пазари сигнализираха, че капиталовите потоци в американската икономика са повече от достатъчни за финансиране на търговския дисбаланс с Япония по дотогавашния курс. Зелените пари се засилваха спрямо другите валути, правейки американските активи по-скъпи. Тогава чуждестранните инвеститори намаляваха покупките си и отново се установяваше по-нисък курс на долара спрямо йената.

Промените в стойността на йената спрямо долара се откроиха през 90-те години, тъй като Япония поддържаше най-големия търговски излишък с Америка от всички страни. Когато йената поскъпваше, това също беше сигнал, че американската икономика е малко вероятно да привлече достатъчно капитали, за да финансира общия си търговски дефицит с останалия свят. Така силата на йената спрямо долара показваше, че е вероятно зелената валута да поевтинее и спрямо марката, паунда и швейцарския франк.

Още по темата
Ценната роля на йената при прогнозирането на движението на долара спрямо други основни валути отслабна през първото десетилетие на 21-ви век, когато Китай изпревари Япония като страната с най-големия търговски излишък с Америка. Юанът обаче беше фиксиран от Китайската народна банка спрямо долара до 2005 г., а след това строго направляван до 2015 г.

Следователно китайската валута беше ограничена като показател за това дали американската икономика привлича достатъчен приток на капитал за финансиране на рекордния търговски дефицит с Китай, камо ли като индикатор за това дали доларът ще поскъпва, или поевтинява спрямо други основни валути като еврото.

Сега, когато Китайската народна банка позволява на юана да плава по-свободно, тя дава възможност на валутата да поеме историческата роля на йената като важен указател за бъдещите движения на долара.

Спадът на юана спрямо долара през 2015-2016 г., след като централната банка позволи по-гъвкав курс, и отново през 2018-2019 г., по време на търговската война между САЩ и Китай, предсказа засилването на зелената валута спрямо еврото. И обратно, възстановяването на юана през 2017 г. беше индикатор за бъдещото поскъпване на еврото спрямо долара.

Тази година юанът се възстанови рязко, след като китайската икономика излезе от пандемията. Силата на валутата предупреждава, че е вероятно доларът да поевтинее още спрямо еврото, паунда, швейцарския франк, а вече и йената.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
5
 
8
michaelis23 до: evlogi
преди 1 седмица
на Капитализма като система му трябват периодични кризи, едно да може по-силния да оцелее и да ръководи и друго за да може да вирее иначе се превръща в Социализъм, някои вече са били там, други тепърва ще го откриват тоя път, трети са си там и така нататък .... :))
3
 
2
 
7
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Силата на юана ще е дотогава, докато генсекът им каже, че това вреди на износа. След това той бързо-бързо ще излезе от ролята си на индикатор. А доларът не го мислете. Аз не бих се притеснявал за валута, спрямо която се ценообразуват всички световни активи, както и останалите валути.
1
 
5
 
6
michaelis23 до: evlogi
преди 1 седмица
ми на достатъчно години..... :)), японския балон за разклика от китайския е в това че на територията на жапанките има американски войски до ден днешен т.е. окупирана страна от ВСВ, на китайска територия такива няма, това първо, Фторото нещо е тогава ФЕДа намали лихвите и всички жълтури бяха окуражени да взимат заеми в долари, то ясно -> ниска лихва, еее когато ФЕДа вдигна после лихвите Япония имаше доларите да плати дълговете на всички които бачкаха за нея, НО тука се изигра ролята на американските войски т.е. не им беше позволено и Япония от Суперсила аре довиждане .... Не на последно място Йената никога не е имала собствена банкова международна система с която може да се плаща нещо си е Китайския балон има такава и няма американски войски на територията си също има и 4 трилиона американски точки в компа си .... В сбит преразказ Япония е била Суперсила но с чужди пари които тя не е контролирала, а Чайниците затова са врагове на света защото имат всички предпоставки за алтернатива на Западния свят който и без тва замина в канала от няколко години ....
5
 
4
 
5
evlogi до: michaelis23
преди 1 седмица
Не знам на колко години си, но аз много ясно си спомням как през 80-те разправяха същото за японският балон,как Япония е новата свръхсила, как онези дебелаци отвъд океана ще гълтат вода скоро...Мисля, че всички знаем какво стана по-нататък.
3
 
3
 
4
Боян до: nobel
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Е какво да правят вече сигурно обсъждат новите банкноти от по 500 и 1000 долара, понеже скоро ще им потрябват.

Още от Анализи
П. Бандилов: Огромните стимули създават „зомби икономика“