Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Силен ръст на инвеститорското настроение в еврозоната

В същото време и общият Sentix индекс на Германия се повиши силно през май до 7,9 пункта, достигайки най-високо ниво от ноември 2018-а година

Силен ръст на инвеститорското настроение в еврозоната

Снимка: Ройтерс

Нагласите на инвеститори и анализатори за икономическото развитие в еврозоната се подобриха през май за трети пореден месец до най-високо си ниво от ноември 2018 г. благодарение на сигналите за известен подем на глобалната икономика и с оглед на избягването на опасността от Brexit без сделка поне до октомври, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix. В същото време и оценката за текущата икономическа ситуация в еврозоната се подобрява за пръв път от девет месеца насам.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред близо 1000 инвеститори в еврозоната, проведено в началото на месеца, се повиши изненадващо рязко през май до 5,3 пункта от -0,3 пункта през април и при очаквания за по-скромно подобрение до 1,1 пункта. Това представлява подобрение на инвеститорското доверие за трети пореден месец до най-високо ниво от миналия ноември, след като през февруари тази година съответният индекс се срина до дъно от -3,7 пункта (най-ниско ниво от ноември 2014 година).

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, нарасна силно до 11,0 пункта от 3,8 пункта през април, когато достигна най-ниско ниво от февруари 2015-а година насам, като това представлява първо негово подобрение след осем поредни месеца на спад.

Индексът на бъдещите инвеститорски нагласи пък се подобри до -0,3 пункта от -4,3 пункта, отбелязвайки най-високо ниво от май 2018-а година и нараствайки за четвърти пореден месец.

„През май икономическата ситуация продължи да се подобрява в световен мащаб, но също така и в Европа. Страховете от рецесия отстъпват на заден план", заяви управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер.

В същото време и общият Sentix индекс на Германия се повиши силно през май до 7,9 пункта, достигайки най-високо ниво от ноември 2018-а година, след като през април се влоши до 2,1 пункта (най-слабо ниво от август 2012-а година). Индексът, измерващ бъдещите нагласи, се подобри за четвърти пореден месец, като и индексът на текущото икономическо представяне нарасна рязко до 18,3 пункта от 10,5 пункта през април, когато достигна най-ниско ниво от април 2010-а година.


 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Отрицателната доходност на държавните дългове изглежда ще е факт дълго време