IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силно спекулативно търсене прати паладия на 16-годишен връх

Очакванията са, че фундаменталните новини ще ограничат растежа за метала и в скоро време ще видим отстъпление от достигнатите върхове

10:53 | 13.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Доларът започна новата седмица без сериозна промяна в очакване на заседанието на Федералния резерв, което приключва в сряда. Очакванията на инвеститорите са, че централната банка на САЩ ще повиши лихвените нива. Фючърсите върху федералните фондове, които отразяват вероятността от повишение на лихвите, оценяват на 96% шанса Федералния резерв да вдигне основната лихва.

Очакванията за почти сигурното вдигане на лихвените нива от страна на Фед, както и заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) от миналата седмица помогнаха на долара да загърби ефекта от слабите икономически данни и да спре поевтиняването си. "Преди срещата на Комисията по операциите на отворения пазар събитията на пазарите се очаква да бъдат сравнително спокойни", каза Хуан Перез, валутен стратег в Tempus Inc. "Събитията на валутните пазари се диктуват от динамиката на преговорите на Тереза Мей за формиране на нов кабинет, така че консерваторите да могат да управляват страната", допълни още Перез.

Британският паунд стартира новата седмица с понижение от половин процент, след като в края на миналата седмица британската валута загуби над два процента от стойността си. Загубата на депутатски места в парламента от страна на консерваторите продължава да тежи на лирата, която отстъпи в понеделник до 1.2650 - спад от 0.55%. Еврото остана без сериозна промяна на ниво от 1.12 долара за евро. Доларовият индекс, измерващ изменението на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути отстъпи леко до 97.248 пункта.

Златото отчете понижение преди заседанието на Федералния резерв. Спот цената на жълтия метал достигна до 1 266.16 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка през август се търгуваха на нива от 1 267.84 долара за тройунция. Силното спекулативно търсене доведе до поскъпване при паладия, който се изкачи до най-високото си ниво от 16 години насам. Въпреки това очакванията са, че фундаменталните новини ще ограничат растежа за метала и в скоро време ще видим отстъпление от достигнатите върхове. Паладият достигна 910 долара за тройунция по време на търговията в понеделник. За последно това ниво е било достигано през 2001 г.

Петролът реализира леко повишение, въпреки че по-рано през деня успя да поскъпне с близо 2% след появилата се информация за намаляване на запасите в САЩ, както и че Саудитска Арабия ще ограничи износа си през юли. Според информация от Ройтерс Саудитска Арабия ще ограничи износа си към страните от Азия до 300 000 барела на ден през юли. В крайна сметка черното злато завърши търговията в понеделник с минимално повишение от 0.25 цента до 46.08 долара за барел. Сорт Брент се търгуваше на нива от 48.26 долара, което е ръст от 13 цента за деня.

Очакванията за повишение на лихвените нива от страна на Фед доведе до спад за водещите щатски индекси, които приключиха търговията на червена територия. S&P 500 се понижи с 0.1% след като компаниите от технологичния сектор реализираха понижение от 0.81%. В същото време Dow Jones поевтиня с 35 пункта като акциите на Apple бяха основните губещи. Технологичният Nasdaq отстъпи с половин процент до 6 175 пункта. Сега погледите на пазарните участници са насочени към Фед. Инвеститорите ще следят с особен интерес и пресконференцията на Джанет Йелън, на която се очаква председателя на Федералния резерв да даде повече разяснения за това как централната банка ще се справи с огромния баланс, достигащ 4.2 трлн. долара.

Фондовите пазари в Европа също затвориха с понижение, тъй като инвеститорите остават предпазливи след провелите се парламентарни избори във Великобритания. Най-слабо представяне записа френския CAC40, който се понижи с 1.12% до 5 240.59 пункта. Германският DAX загуби почти процент, отстъпвайки до 12 690 пункта. Изпълнителният директор на Unicredit Жан Пиер Мустие заяви, че е оптимист относно италианската банкова система. Акциите на италианските банки се повишиха в понеделник. Ценните книжа на Ubi Banca скочиха с 3.45% на фона на започналото увеличение на капитала на банката, което се очаква да приключи на 27 юни. Като цяло обаче акциите на банковите компании в Европа бяха на червено.

Днес в 11.30 часа ще бъдат публикувани серия икономически данни за Великобритания. С особен интерес ще бъдат следени данните за индекса на потребителските цени. Прогнозите на анализатори са, че потребителските цени за юни ще се запазят без промяна. Към обяд ще бъдат представени и данните за икономическите очаквания на ZEW за еврозоната. Този индикатор отчита разликата между броя на оптимистично настроените инвеститори и тези, които имат песимистична нагласа. В САЩ ще бъдат обявени данните за индекса на производствените цени. Прогнозите са за понижение до 2.4% спрямо 2.5 на сто за предходния период.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

Вчера публикувахме:

„Данните се оказаха особено положителни, това доведе до рязко покачване на канадеца. Смятаме, че подобни силни макроикономически новини няма как да останат само с този импулс. Канадската валута се намира по дъната спрямо кошницата и допълнително покачване през настоящата седмица ще бъде нещо съвсем нормално. Ако видим корекция, ще търсим покупки.“

Целта е изпълнена, затворихме 70% от експозицията, възможно е удължаване на импулса през следващите дни.

NZD/USD

Новозеландската валута е прекупена спрямо кошницата, очакваме корекция на NZD. Имаме важни събития за щатския долар. Първо, данни за инфлацията, второ, решението за лихвения процент. Около 87% от инвеститорите очакват ново покачване на лихвите, но ако CPI отново бъде по-слаб от очакваното, е много вероятно това да повлияе на решението или това покачване на лихвата да бъде последно за тази година. Ако събитията са в полза на щатската валута ще продаваме двойката.

GBP/NZD

Очакваме корекция във възходяща посока при тази двойка. Първата цел около, която предполагаме, че цената ще срещне съпротива, е кръглата стойност от 1.8000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Паладия е една от най скъпо струващите суровини при производството на автомобили използваща се в КАТАЛИЗАТОРИТЕ. ОСНОВНИ ДОСТАВЧИЦИ на суровината са ЮАР и РУСИЯ, а нейни потребители най вече НЕМСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА КОЛИ!КАК ЩЕ РЕАГИРАТ ТЕ ?С електромобили ли?Имат ли време за реакция и пренастройване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още