Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Силното евро отразява справянето на Европа с коронавируса

Има много препятствия пред възстановяването на Стария континент, но по-силната валута не трябва да бъде едно от тях

Силното евро отразява справянето на Европа с коронавируса

Снимка: Bloomberg

Еврото е на най-високото си ниво от близо две години според собствения търговско-претеглен индекс на Европейската централна банка, който го сравнява с кошница от други водещи валути. В миналото това би било сериозно притеснение за най-големия търговски блок в света. Континентът, с Германия начело, е силно зависим от износа.

Но този път нещата са различни. Първият етап от икономическото възстановяване след коронавируса ще бъде движено по-скоро от местните потребители, а не от задграничните купувачи на стоки. В този смисъл стабилността на еврото трябва да се разглежда като преценка за относителната сила на Европа в сравнение със САЩ и други части на света, пише Маркъс Ашуърт за Bloomberg.

Засега поне управлението на кризата с Covid-19 в Европа от гледна точка на здравеопазването е далеч по-добро от това на американците. И колкото по-добро е справянето с нея, толкова по-бързо можете да се отвори наново икономиката.

Още по темата

В известен смисъл това изглежда като типа валутна сила, която ЕЦБ може да толерира, ако тя е истинско отражение на подобрените перспективите за растеж на еврозоната.

Данните за активността на Bloomberg Economics показват дълбок спад както на американската, така и на европейската икономика по време на блокажите, но възстановяването беше по-бързо и по-пълно във Франция и Германия, основните двигатели на валутния съюз. В средата на юни икономическата активност във Франция и Германия беше на 80-90% от нормалните си нива, в сравнение с 65% в САЩ.

ЕС - и ЕЦБ - не биха искали еврото да поскъпне твърде бързо и по този начин да заплаши следващия етап на възстановяването чрез задушаване на експортния растеж. Държави като Италия, Испания, Гърция и Франция пък се надяват на спасяване на летния туристически сезон - нещо, за което надутата валута не би била от полза.

Можеше да се очаква, че еврото ще бъде по-слабо, предвид огромния пандемичен отговор на ЕЦБ в размер на 1,35 трилиона евро. Но на фона на сходните  интервенции от другите големи централни банки, това не се случи. Дори отрицателните лихви на ЕЦБ вече не са толкова силно възпиращо средство, тъй като другите глобални лихвени проценти значително спаднаха.

Реакцията на Федералния резерв на САЩ на кризата бе с особен акцент върху ограничаването силата на долара, за да се предотврати системна глобална рецесия, което има ефект на стимулиране спрямо други валути. Но еврото също се представя видимо по-добре от основни валути като китайския юан и британската лира.

Това, което отличава Европа е комбинацията от монетарни стимули на ЕЦБ и значителен общоевропейски фискален отговор. Това подобри възприятията на инвеститорите за дългосрочния потенциал за растеж на ЕС. Фискалната подкрепа за тежко засегнатите италианци и испанци дори от германците изпраща силен сигнал - такъв, който е много различен от строгите икономии, наложени на Гърция след последната криза.

Последната френско-германска среща на високо равнище между президента Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел бе белязана от твърд ангажимент за прокарване през лятото на предложеното за фонд за възстановяване на стойност 750 милиарда евро. Макар Австрия, Холандия, Швеция и Дания да имат основателни опасения относно изразходването на парите, настроенията в Берлин определено се обърнаха в полза на по-единен икономически отговор, за да се запази жив проектът за еврото.

Германия сега поема шестмесечното ротационно председателство на ЕС и Меркел няма да иска наследството й да бъде опетнено от друг европейски провал. Жалко е, че беше нужна глобална пандемия, за да извади германците от техния стереотип за строги икономии. Има много препятствия пред възстановяването на Европа, но по-силната валута не трябва да бъде едно от тях.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
0
 
3
ing5rov до: zelka007
преди 10 месеца
без рубла и Путин в поста , центовете не се изплащат , тъй ли ...
6
 
8
 
2
zelka007 до: дядя Вова
преди 10 месеца
рублата падна до 80 за долар и млъкна , са стана 70 и пак започна да пишеш ... :))) ... дойде ти музата ...

а как ще обясниш , хамериканците печатат , рассияните трупат злато , пък рублата поевтинява с/у доларът . откакто вовата е на власт рублата се е обезценила повече от два пъти ... виж венецуелците печатат също пък там направо влизат в учебниците ... :))) ... някакво разминаване има в твоята трактовка за емисионните центрове ... ?! я ни налей от твоя капиш , да не сме толкова некапишни ... :))) ... да започнем отчасти да разбираме трудовете ти по международни финанси ...
6
 
5
 
1
преди 10 месеца
Силното евро отразява справянето на Европа с коронавируса

Пеше, не тъй бе брат!
Коронобесието бе предвидено всички да правят като вятъра,
а да оцелеят само тия, със световните емисионни центрове.
Капиш?!

Още от Анализи
Каква е разликата между мемекойн и мемеакция?