IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След краха в Италия EUR/USD записа сериозно понижение до 1,0583 долара за евро

Според анализаторите може да видим още по-ниски нива, след като в петък данните за неселскостопанската заетост в САЩ записаха сериозно увеличение

10:34 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Вследствие на очакваната политическа дестабилизация в Италия рано тази сутрин двойката EUR/USD записа сериозно понижение до 1.0583 долара за евро.

По-рано стана ясно, че референдумът, прокаран от министър-председателя на страната Матео Ренци, се провали, като същият заяви, че ще подаде оставка в понеделник.

Хората, които гласуваха с „Не“, победиха, заяви Ренци. Той допълни, че резултатът от референдума е ясен и че поема пълна отговорност за поражението. Италианците гласуваха с 60% на 40% против промени в конституцията на страната. Избирателната активност беше учудващо висока, като някои социолози посочват, че над 70% от гражданите, имащи право на глас, са отишли до урните.

Новината за оттеглянето на Ренци раздвижи опозиционните партии в страната. От "Форца Италия" искат демократите да съставят ново правителство без Ренци, от Северната лига и от "Пет звезди" искат предсрочни избори.

Според анализаторите може да видим още по-ниски нива при EUR/USD, след като в петък данните за неселскостопанската заетост в САЩ записаха сериозно увеличение със 178 000, а безработицата в страната изненадващо се понижи до 4,6%

По този начин измерителят в страната достигна 9-годишно дъно, а очакванията Фед да повиши лихвените равнища през декември се повишиха на 93%. Следващото важно събитие, което може да натежи на двойката тази седмица, е срещата на Европейската централна банка. Очаква се от банката да заявят, че ще започнат да изкупуват италиански облигации, за да подкрепят икономиката на страната.

На пазарите на суровини петролът продължи да поскъпва, като в края на изминалата седмица бе силно повлиян от решението на ОПЕК да намали добива си с 1.2 млн. барела дневно.

Лекият суров петрол сорт WTI се повиши с 1,21% до 51,61 долара за барел, като все още се очаква тест на нивото от 52 долара за барел, ниво, което не бе преминато през юни и октомври тази година. В следващите 10 дни се очаква и Русия де се включи в споразумението на ОПЕК, като подпише меморандум за намаляване на производството си с 300 000 барела дневно. От руската петролна компания Лукойл публикуваха писмо, в което заявиха, че подкрепят бъдещи действия по намаляване на добива.

В края на изминалата седмица европейските борсови индекси затвориха в разнопосочни посоки в очакване на референдума в Италия. Германският DAX30 записа ръст до 10 520 пункта, а френският САС40 спадна до 4 526,50 пункта. Индексите зад Океана също не намериха единна посока, като индустриалния Dow Jones се понижи до 19 171,45 пункта, а широкият S&P500 се повиши до 2 192,28 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още