IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 и Dow Jones с колеблив завършек на седмицата

Слабите резултати от данните за работните места в американската икономика повлияха негативно на индексите

11:30 | 09.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В петък резултатите за пазара на труда показаха първо свиване в новите работни места за американската икономика от 7 години насам. Това повлия на повечето акции, които затвориха на по-ниски нива. Индексът Dow Jones industrial average направи корекция от едва няколко пункта и затвори с понижение до 22 773,67 пункта, а компаниите Chevron и Boeing завършиха с най-големи корекции в стойностите си. S&P 500 се понижи с 0,11% до 2549,33 пункта, като спадът бе повлиян главно от телекомуникационния сектор. Индексът приключи най-дългата си печеливша серия от 4 години насам с общо 8 поредни печеливши сесии. За първи път от 1997 година индексът записва и 6 поредни рекордни затваряния на стойностите си на дневна база. С рекордно повишение в петъчната сесия е технологичният NASDAQ Composite, който достигна връх от 6 590,18 пункта, записвайки повишение от 0,07% за деня.

Американската икономика е загубила 33 000 работни места през септември, а главна причина за негативните резултати са двата големи урагана, които удариха южното крайбрежие на щатите. Пазарите на труда са се свили за първи път от 2010 година насам, а предварителните анкети на Ройтерс сред водещи икономисти прогнозираха ръст от 90 000 работни места. Въпреки слабите общи резултати средните почасови доходи отчетоха изненадващ ръст от 2,9%. Почасовото заплащане се следи внимателно от инвеститорите, търсещи индикации за инфлацията. Процентът на безработицата спадна до 16-годишно дъно като достигна до 4,2%, което също е окуражаващ фактор.

Съкровищните бонове скочиха след обявяването на докладите за американската икономика. Повишение до 2,362% регистрираха 10-годишните облигации, а 2-годишните бонове достигнаха връх за първи път от 2008 година повишавайки се до 1,51%. Настроенията на Wall Street напоследък бяха определяни от силните икономически данни и надеждата за нова данъчна реформа. Производствените и непроизводствените данни, публикувани по-рано миналаа седмица, достигнаха многогодишни върхове. Парламентът прие бюджет от 4,1 трлн. долара, което бе първа стъпка към приемането на данъчна реформа. Доларът реагира с повишение на резултатите за заплатите, но се понижи след новината, че Северна Корея е подготвила нов тест за далекообхватните си ракети.

В Азия австралийските SPI фючърси са с 0,34% по-ниски при ниво 5.691 пункта. Пазарите в Япония, Южна Корея и Тайван са затворени заради националните празници в съответните страни. Инвеститорите се очаква да насочат вниманието си към Китай. След приключилата 1-седмична ваканция в страната, наречена "Златна седмица", континенталните пазари възобновяват търговията си. В 04:45 часа българско време бяха обявени резултатите от индекса Caixin. Въпреки отрицателните данни за индекса резултатът не повлия особено на цената на китайския юанът.

На пазара с енергийни ресурси цените на петрола спаднаха в петък, с което приключи покачването на цената на сорта Брент. Твърдият петрол загуби 2,4% от стойността си и се установи на ниво от 55,62 долара за барел. Лекият суров американски петрол коригира цената си с 3% като се установи на ниво 49,29 долара за барел. При ценните метали златото отскочи от 2-месечното си дъно в петък, като движението в ценовата промяна бе повлияна от руския доклад за заплахите от Северна Корея за тестване на нови ракети, както и от негативната реакция на долара. Златото се повиши с 0,54% до 1 274,92 долара за тройунция до 16 часа българско време. Докато доларът се придвижваше надолу, ценните метали, деноминирани в зелените пари, се повишиха. На седмична база цената на златото се понижи с 0,5%, което е четвърта седмица на спад - най-дългият ръст на седмичните загуби за тази година. Среброто се повиши с 1,1% до 16,75 долара за тройунция, след като реализира 2-месечно дъно от 16,30 долара за тройунция. Платината поскъпна с 0,08% до 910,24 долара за тройунция след спада си до 899,50 долара за тройунция, което е най-ниската цена от 12 юли досега.

По-важните икономически новини днес ще бъдат свързани с Европа. Очакват се резултатите за германския индустриален сектор за месец септември, както и изказване на члена на борда на директорите на Европейската централна банка Сабин Лаутеншлагер, което най-вероятно ще е свързано с обсъждането на бъдещата монетарната политика на Европейския съюз.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

USD/TRY

Краткосрочна идея за покупка

В петък публикувахме следния коментар:

„Изключително красива формация се наблюдава при тази двойка, сякаш наблюдаваме акция, а не валутна двойка. Пробивът на ясно очертаната съпротива ще бъде добър сигнал за покупки, особено ако NFP се окаже по-силно от очакваното. Така или иначе общата тенденция на долара спрямо турската лира е възходяща. Първата ни цел ще бъде в зоната около 3,6345.“

Този трейд беше поредната възможност за класически “Day Trading” и най-приятното беше, че се реализира като такъв. Получихме чисто трейдърско движение.

USD/TRY

Дългосрочна идея за покупка

На 04 октомври публикувахме идея за дългосрочна покупка на двойката:

„Имаме добра възможност за дългосрочна покупка на щатски долар срещу турска лира. Клиновидната корекция изглежда върви към своя край. Увеличаването на лихвените проценти в САЩ и свиването на баланса ще окажат необходимата подкрепа за USD. От другата страна е турската лира, която към момента няма причини да поскъпва драстично и тенденциозно. Ще наблюдаваме движението на двойката през следващите месеци, ако цената се задържи над горната линия или видим ускорение, ще започнем да купуваме първоначално с малки обеми. За дългосрочна позиция не бива да подценяваме суапа, тъй като при тази двойка е сравнително висок.“

Двойката поскъпва според очакванията ни, днешното отваряне на седмицата започна с истински „фурор“. Към момента имаме движение от 1600 пипса в нашата посока, целта ни е до съпротивата при 3,80000. Спредът при тази двойка е изключително голям към момента, това издава ниската ликвидност и изтегляне на капитали, възможно е през днешния ден да станем свидетели на много резки движения с голяма амплитуда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още