IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при молбите за помощи за безработни в САЩ не помогна на щатския долар

Рано тази сутрин еврото продължи да поскъпва спрямо зелените пари

14:41 | 09.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

След като Европейската централна банка (ЕЦБ) не промени паричната си политика, еврото достигна най-високото си ниво спрямо кошница от валути от две седмици насам. От банката се въздържаха от коментар относно разширяването на програмата за количествени улеснения и оставиха основния лихвен процент без промяна на ниво от 0.00%. Депозитната лихва е на отрицателна територия в размер на -0.40%. Повечето пазарни анализатори посочват, че бъдеща промяна в програмата за количествени улеснения от страна на ЕЦБ ще бъде предприета към края на тази година. Несигурността около излизането на Великобритания от Европейския съюз все още е на дневен ред, но засега допълнителни действия не са необходими, това заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги. Той допълни, че паричната политика на ЕЦБ е ефективна, но е необходимо да се предприемат структурни реформи от страна на националните правителства.

След срещата на ЕЦБ единната валута поскъпна спрямо долара до 1.1326, като в края на деня двойката върна до 1.1268. Дори неочакваното понижение в молбите за помощи за безработни в САЩ до най-ниското им ниво от 7 седмици насам не помогна на щатския долар. Рано тази сутрин еврото продължи да поскъпва спрямо зелените пари като двойката се търгува на ниво от 1.1282. Индексът, измерващ молбите при безработица, показа спад с 4 000 до 259 000 молби тази седмица.

След като от ЕЦБ остави основната лихва в еврозоната без изменение, златото поевтиня с около 0.6% до 1 337.21 долара за тройунция. Фючърсите върху благородния метал с доставка декември отстъпиха до 1 341.60 долара за тройунция. Очакванията на пазарите за бъдещи количествени улеснения от страна на Марио Драги в края на годината могат да подкрепят златото.

Петролът от своя страна записа пореден ден на повишение след излизането на данните за петролните запаси в САЩ. За седмицата до 2 септември запасите изненадващо са намалели с 14.5 млн. барела, като предварителните прогнози на специалистите беше за ръст от 0.6 млн. барела. Това повлия сериозно на цената на лекия суров петрол сорт WTI, който поскъпна до 47.72 долара за барел.

Европейските борсови индекси затвориха на червена територия през изминалия ден, след като останаха разочаровани от решението на ЕЦБ и Марио Драги да не разширяват програмата за количествени улеснения и да запазят лихвените равнища без промяна. Германският DAX30 записа спад с 0.7% до 10 674.50 пункта, а френският САС40 приключи на цена от 4 546.80 пункта. Щатските борси също записаха загуби, след като освен решението на ЕЦБ на пазара натежаха и резултатите за петролните запаси в САЩ. Dow Jones загуби около 0.3%, след като на индекса натежа и лошото представяна на технологичния сектор. Акциите на Apple поевтиняха с почти 3% до 105.52 долара. Широкият S&P 500 записа спад от 0.2% до 2 178.83 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

Двойката достигна зона на съпротива от висок порядък, която не е преодолявана в продължение на повече от две години, като през този период цената е тествала нивото няколко пъти. В конкретния случай, оформената структурна съпротива се явява сериозна психологическа бариера за биковете. Възможно е да видим понижение в цената. В краткосрочен аспект, днешните данни за заетостта в Канада ще определят посоката. Ако те са положителни може да видим сериозно отстъпление на купувачите, докато отрицателни или равни на очакваните данни едва ли ще доведат до значително поскъпване. През последния месец станахме свидетели на понижение на лихвения процент за NZD, като валутата поскъпна въпреки намесата на централната банка. Именно това поскъпване отведе двойката до зоната около 0.95827. Към момента няма причини поскъпването да продължава с високи темпове. На двойката ѝ предстои корекция или продължителна консолидация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още