Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Срив въпреки интервенцията: лирата не се подчинява на паричната политика на Турция

Турското правителство се опитва да подкрепи местната валута, но използва грешни средства и игнорира някои вредни обстоятелства

Срив въпреки интервенцията: лирата не се подчинява на паричната политика на Турция

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Според редица анализи турската държава е инвестирала повече от 60 млрд. щатски долара в подкрепа на местната валута. С почти никакъв успех, защото лирата продължава да се обезценява. След като обменният курс остана стабилен на 6,85 лири за долар за два месеца, той падна до около седем лири за долар тази седмица.

Ценовият срив веднага извади на преден план притесненията на анализаторите и предприемачите, които Анкара изкуствено избягва в продължение на два месеца: могат ли компаниите да плащат външните си дългове? Трябва ли Турция да поиска програма за помощ от Международния валутен фонд?

Авторитарното правителство на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган би могло да предотврати тези неудобни въпроси, ако бе обърнало внимание на един важен факт: парите не се сумират. А валутата не следва политическия диктат, докато основните изисквания да не са правилните.

Още по темата


По отношение на турската икономика става дума преди всичко за дефицит от милиарди във външния баланс, с други думи - Турция все още внася много повече, отколкото изнася. Правителството твърди, че това се дължи главно на факта, че Турция трябва да разчита на скъпия внос на нефт и газ и няма собствени ресурси. Но тези суровини не винаги покриват целия дефицит, пише в свой анализ за Handelsblatt Озан Демиркан.

Турците не просто консумират повече, отколкото произвеждат. Държавата също харчи повече пари, отколкото печели. Така нареченият бюджетен дефицит се равнява на над 3000 евро на гражданин. Това означава, че непрекъснато трябва да се набират нови дългове, често в чуждестранна валута. Това също оказва натиск върху местната валута.

Но дори и правителството да представи балансиран бюджет, все още остава един сериозен проблем - липсата на доверие от страна на инвеститорите. Администрацията около държавния глава Ердоган наскоро подплаши много вложители.

Офанзивната външна политика и вътрешните репресии могат да служат на други цели, но за тези, които търгуват с пари, подобни действия обикновено предизвикват песимизъм. Чуждестранните предприемачи, които правят бизнес в Турция, също предпочитат да не разполагат с големи запаси от лири в собствения си баланс. Те предпочитат да влагат парите си в сигурни валути - и ще продължат да го правят, докато Турция е непредсказуема.

Докато правителството в Анкара не подходи към решаването на тези проблеми по достоверен начин, натискът върху лирата ще остане. А тези 60 млрд. долара биха били по-добре изразходвани в много министерства, като тези на образованието, в програми за индустриална реформа или подобряване на дипломатическите отношения. В Министерството на финансите парите бяха изгубени в рамките на два месеца - без особен ефект, заключава Демиркан.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
0
 
4
преди 5 месеца
Съществената причина за стопанските проблеми на Турция е, че Турската централна банка е с неправилна емисия на турската лира. Грешката на Турската централна банка създава щети и кризи за Турция.
Вариантите са:
1. При запазване: Турската централна банка е с неправилна емисия на турската лира – е с нарастващи щети и кризи в Турция. Турция е жертва на Турската централна банка.
2. Устойчивият просперитет на Турция е възможен, когато Турската централна банка осъществява правилна емисия на турската лира.
1
 
9
 
3
bgMan до: Ironhorse
преди 5 месеца
Тази година им предстоят плащания за още около $170 милиарда.
Пълен крах за сметка на турския народ.
Мъртвата религия е ужасно нещо. Съсипа такава богата, успешна и просперираща държава.
2
 
7
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ердо го вадеше голям,но само за 2019г. Турция плати близо 180 милиарда долара дълг, което буквално опостуши резервите на държавата.
Сега дългът на Турция е около 430, като в края на 2018 е бил 467 милиарда.
Т.е. за няма и две години Турция изгори около 100 милиарда долара живи пари в глупости, като се бори с капиталовите пазари, вместо да извърши реформи.
Това е около 14% от БВП. При задаващото се икономическо цунами, Турция ще бъде потопена. Не е случайно, че Ердоган спря сондажите в Средиземно море. Султана усети, че освен на ЕС на никой друг не може да разчита. САЩ така или иначе са тръгнали да режат Турция, а Китай си гледа интереса. Заигравките с Русия ще легнат доста скъпичко на Турция.
От зараждащ се икономически гигант Турция ще бъде срутена и разорена. Ма да мислят с главите си, а не с религията и рогата напред.
3
 
9
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ердоан бей тръгна по пътя на Путето...и ще стигне и до същото място.
Да, ама рашниците са свикнали да стискат зъби и да мизерстват, да видим дали турците ще се съгласят с тая работа.
Неслучайно в индустриалните центрове, като Измир, ако тръгнеш да слагаш портрет на бея, ще те набият на момента!

Имамолу да се стяга да го замества тва ислямизирано същество от 17ти век!

Още от Анализи
2021 г. не изглежда толкова добра, колкото всички очакват