IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихият упадък на краля на облигациите

Бил Грос е способен на много неща, но като много властни мъже не можа да се спре навреме

16:00 | 05.02.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В добрите му времена наричаха Уилям Х. (Бил) Грос „Кралят на облигациите" и никой не би искал да опровергае тази присъда. По това време Грос бе в ръководството на съоснованата от него калифорнийска инвестиционна компания Pacific Investment Management (Pimco), където управляваше, наред с други неща, Pimco Total Return Fund, най-големият облигационен фонд в света.

И най-късно след продажбата на Pimco на Allianz, ако не и по-рано, Грос стана милиардер и широко уважаван експерт в широкия свят на облигационните пазари.

Грос е способен на много неща, но като много властни мъже не бе способен да се спре навреме. След като напусна Pimco през 2014 г. след мениджърски спорове и не се налагаше да доказва нищо на никого на 70-годишна възраст, той стана фонд мениджър на средноголямата американска компания Janus Capital (днес Janus Henderson Investors). Там той дръпна аварийната спирачка след ужасна инвестиционна 2018 г. Грос сбърка с предположението си, че разликата в доходността между американските и германските държавни облигации ще се свие значително. Той също така прогнозира значително увеличение на доходността на американските облигации, което така и не се осъществи.

И не на последно място Грос предупреди за избухването на нова опустошителна финансова криза. Чрез закупуването на облигации от страна на централните банки е създадена Супернова на стойност 10 трилиона долара, която един ден ще експлодира, каза Грос преди три години. Преди това той сравни британските облигации с експлозивния нитроглицерин.

В резултат на това дяловете на фонда, който той управлява, загубиха почти 4% от стойността си през миналата година, което накара клиентите да дръпнат почти половината от активите на фонда. В началото на годината фондът на Грос наброяваше едва 1 млрд. долара. Част от парите при това са от личното му състояние. За човек, който някога е управлявал активи на клиенти на стойност около 300 млрд. долара, това би следвало да е доста унизително, пише в свой анализ DPA.

Според прессъобщението Грос, който сега е на 74 години, планира да се съсредоточи върху управлението на личното си богатство и филантропски ангажименти. Фондацията на семейството му управлява близо 400 млн. долара. Според американското бизнес списание Forbes личното богатство на финансиста възлиза на около 1,5 млрд. долара. Някога то беше много по-голямо, но според американските медии Грос е трябвало да плати на жена си около 1 млрд. долара заради развода им. Раздялата им беше придружена от сериозни взаимни обвинения. Така например Грос бе обвинен от бившата си съпруга, че е скрил мъртва риба във въздушната климатична система на вилата, която ѝ е предал след развода. Но и в професионалния живот разделите на Грос не минават без скандали, както показа и тръгването му от Pimco.

Но Грос е познат и като много щедър филантроп. През последните няколко години той е похарчил около 800 млн. долара за медицински проекти, някои с бившата си съпруга. Грос е един от най-изтъкнатите колекционери на марки от своето поколение. Търгове на част от колекцията му досега са събрали повече от 35 млн. долара. Останалата част от неговата колекция ще бъде продадена през следващите години чрез серия търгове. Постъпленията от тези продажби са предназначени да бъдат използвани изцяло за благотворителни цели.

Животът на Грос като млад мъж не сигнализира нищо за по-късната му кариера. Той първоначално следва психология, а по време на Виетнамската война е служил в американския флот. След последващо следване на специалност Бизнес администрация Грос става за известно време професионален играч в казино в Лас Вегас, където основно е играеел блекджек. По-късно той често отбелязва, че опитът му като професионален играч му е помогнал много в по-късната му дейност като фонд мениджър.

Предишните заслуги на Грос няма да бъдат омаловажени, като изтъкнем, че през последните десетилетия средата на капиталовите пазари бе много благоприятна за вложения в облигации. Те често се купуват като безопасна алтернатива на по-волатилните акции, но между 1980 г. и 2015 г. също така бяха източник на доста висока възвръщаемост. И това е логично - през това време лихвените проценти спаднаха значително, което доведе до повишаване на цените на облигациите. А сред  фонд мениджърите, които изпъкваха с усилията си да се справят с всичко това, дълго време се открояваше самият Грос.

„Прекарах половин век с поглед над компютърните екрани - с финансови данни, ден и нощ“, каза Грос в понеделник. А сега просто иска да има повече време за семейството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 5 години
ако имаш по малко хора като тоя дето нищо смислено не е направил цял живот освен да играе хазарт, може би щеше да има и по малко нужа от благотворителност ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 5
Eon
преди 5 години
Ами квот такова. На 74г. къде ще ги носи тея пари, в гроба ли? Поне е дал за благотворителност, щото има такива дето и това не правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
redcretin
преди 5 години
Баш навреме се е спрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
Ruddy
преди 5 години
А сега просто иска да има повече време за семейството си.Малко е позакъснял май?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 18
khao
преди 5 години
кратка автобиография на един безсмислен живот ...демек играл хазарт като млад, после почнал да играе на едро като по възрастен ... цял живот е търгувал с безсмислени хартии от които е забогатял много и сега всичко ще го даде за благотворителност ... даже и марките (които не става ясно що ги е събирал, като ще ги продава).....Първо "крадеш" от хората с безсмислената си работа, после ги даваш обратно ... щото освен да правиш пари на гърба на другите, друго не можеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 3
al64ad
преди 5 години
"Грос предупреди за избухването на нова опустошителна финансова криза. Чрез закупуването на облигации от страна на централните банки е създадена Супернова на стойност 10 трилиона долара, която един ден ще експлодира, каза Грос преди три години. "....... тук е сгрешил просто в тайминга.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още