Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Три централни банки провеждат заседанията си през тази седмица

Индексът на мениджърите по поръчките също ще бъде във фокуса на инвеститорите

Три централни банки провеждат заседанията си през тази седмица

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Настроенията през изминалата седмица бяха повишени въпреки нарастващото напрежение между Съединените щати и Китай във връзка с предлагания от Поднебесната империя закон за националната сигурност на Хонконг.

През следващите седем дни предстоят важни събитие за оптимизма на финансовите пазари. Три централни банки, а именно Централната банка на Австралия, Централната банка на Канада и Европейската централна банка ще проведат своите заседания през тази седмица. Макар че се очаква лихвените проценти да останат около нулата, трейдърите насочват вниманието си към оценките на институциите на икономическите условия.

От друга страна  преговорите за Brexit се възобновяват и се забелязва все по-голяма несигурност, тъй като ако до края на юни страните не се споразумеят за удължаване на разговорите, те ще трябва да подтикнат споразумение до края на тази година.

Понеделник

Още по темата

Седмицата започва с данните за индекса на мениджърите по поръчките PMI - един от синовните показатели за икономическата активност. Още в неделя бяха публикувани данните за измерителя в Китай. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI в страната е достигнал ниво от 53,4 пункта през май. Показателят за сектора на промишлеността се намира на 50,6 пункта, а PMI за сектора на услугите е достигнал 53,6 пункта. Така измерителите се намират над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Очаква се другите индекси на мениджърите по поръчките в Европа и САЩ да отбележат още един месец на намаляваща активност през май, но с много по-бавни темпове, отколкото през предходния месец.

Във вторник ще се проведе заседанието на Австралийската централна банка. Основния лихвен процент на институцията в момента се намира на ниво от 0,25%. Наскоро управителят на Централната банка на Австралия Филип Лоу предупреди, че без ваксина срещу Covid-19 икономическото възстановяване вероятно ще бъде „доста бавно“, тъй като хората са притеснени за здравето си и не желаят да харчат.

В сряда наред с нивото на брутния вътрешен продукт на Австралия ще бъде оповестена информация за безработицата в Германия и общо в Европа. Коефициентът на безработица в еврозоната вероятно се е повишил през април на фона на широко разпространените национални  блокади. Показателят обаче вероятно няма да се покачи толкова високо, колкото процента в САЩ заради редица правителствени програми, подобни на схемата „60/40“ в България.

В четвъртък ще бъде проведено заседанието на Управителния съвет  на Европейската централна банка. Ръководството на институцията  би могло да разшири програмата си  за изкупуване на облигации на стойност 750 милиарда евро (820 милиарда долара), за да подкрепят правителствата и бизнеса в условията на затруднения икономически растеж.

В петък ще бъде публикуван доклада за безработицата в САЩ на Министерството по труда в страната.

Индикаторите за заетост в САЩ започнаха леко да се подобряват с облекчаването на блокадите, въпреки че броят на хората подали молби за обезщетение при безработица, надвиши 40 милиона през миналата седмица. Очаква се  докладът за работните места през май да покаже поредната вълна от загуба на работни места и равнището на безработица да се покачи до нов рекорд в следвоенните времена.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пр. Райков: ЕЦБ няма да спаси икономиката на ЕС от кризата