IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция започва отново да привлича инвеститорите

Чуждестранните инвестиции в турски ценни книжа растат след смяната на ръководството на централната банка

08:24 | 29.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Някои от най-големите и най-успешни инвеститори в облигации на развиващия се пазар отново купуват турски дълг.

Чуждестранните инвестиции в турски ценни книжа са се увеличили през осем от десетте седмици, откакто Неджи Агбал пое управлението като гуверньор на централната банка през ноември, като седмичните потоци на 18 декември достигнаха най-силното ниво от 2017 г.

Тенденцията подчертава, че компании, сред които Pacific Investment Management Co., Amundi и UBS Asset Management, залагат на доходна година за турските облигации, тъй като неотдавнашното увеличение на лихвените проценти постави окови на инфлацията и растежа на кредитите.

Обратът идва след период на непрекъснати разпродажби на турски облигации. Чуждестранните инвестиции в турски облигации спаднаха до рекордно ниско ниво от 3,3% през ноември, в сравнение с около 20% през септември 2018 г., според Deutsche Bank. Това бележи и промяна от 2020 г., когато лирата отслабна за осма поредна година, а президентът Реджеп Тайип Ердоган раздразни инвеститорите, призовавайки за по-разхлабена парична политика, дори когато инфлацията се ускоряваше.

Инвеститорите не са убедени, че Ердоган, въпреки че все още е за по-ниски ставки, все пак ще остави новия си екип за икономическо управление да ръководи политиката без намеса. Ръководителят на централната банка Агбал се ангажира да следва по-ортодоксален паричен подход и два пъти повиши лихвения процент през миналата година, за да спре понижението на лирата.

турция турция

„Смятаме, че сега е подходящ момент да инвестираме в Турция “, каза Прамол Даван, базираният в Нюпорт Бийч ръководител за развиващите се пазари на инвестиционния фонд Pimco. „Политиките, които видяхме, бяха в правилната посока и докато Турция следва тези политики, тя може да бъде бенефициент на благоприятната среда за развиващите се пазари“, каза финансистът.

Като вот на доверие за новия икономически екип чуждестранните инвеститори купиха облигации, деноминирани в турска лира, на стойност 3,1 млрд. долара от ноември насам, според данни на централната банка.

Покупките повишиха дела на чуждестранното участие в турския вътрешен дълг до 4,4%. Това все още е ниско ниво в глобален план.

Защо Турция?

Турция Турция

„Наскоро Турция започна да прави правилните неща“, каза Хакан Аксой, базиран в Лондон старши мениджър на фондове на Amundi за инвестиции в държавни облигации на развиващите се пазари. „Във време, когато доходността е отрицателна в световен мащаб в много страни, централната банка повишава лихвените проценти, обещава реформи и това ни кара да се вълнуваме от турския пазар“, обясни той.

През този месец Турция привлече рекордно търсене за първата си продажба на еврооблигации за годината, като набра 3,5 млрд. долара чрез предлагане на две части на деноминирани в долари ценни книжа. Търсенето на ценни книжа беше за над 15 млрд. долара, което е рекорд за турски емисии на международните капиталови пазари, се казва в изявление на Министерството на финансите на 20 януари.

Въпреки това някои инвеститори на развиващите се пазари искат да видят повече доказателства за променящата се среда.

„Повече последователност“

„Все още не сме сигурни“, каза Густаво Медейрос, базираният в Лондон заместник-ръководител на научните изследвания в Ashmore Group Plc. „През последните години бяха нанесени толкова големи щети по отношение на доверието в централната банка, доверието на чуждестранните инвеститори и оценката на валутата. Нуждаем се от повече последователност в паричната и фискалната политика, за да си върнем доверието на пазара“, каза финансовият специалист.

Най-голямото неизвестно за притежателите на облигации е колко дълго Ердоган, който уволни двама управители на централната банка през последните две години, ще позволи поддържането на лихвите толкова високи. Той се противопостави на високите лихвени проценти два пъти този месец. Това е риск, който никой не може да предвиди, а инвеститорите трябва по-скоро да разгледат фундаменталните положения, допълни Даван от Pimco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още