IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмният облак на търговската война се сгъстява над глобализацията на юана

Според анализатори интернационализацията на китайската валута може да се забави през втората половина на годината заради напрежението около търговската война

20:45 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Обезценяването на китайската валута създава „насрещен вятър“ за Пекин и неговото желание да промотира юана в световен мащаб – ключов елемент към по-широка либерализация на втората най-силна икономика в света.

Китай иска нейната валута, известна още като ренминби, да играе водеща роля в глобалната търговия и финанси в съответствие с икономическото влияние, което има страната, съобщава CNBC.

Докато Пекин отбеляза някои важи събития, юанът отчете спад, атакуван от търговската война със САЩ.

Китайската валута направи едно голямо постижение, когато през 2016 г. се присъедини към редиците на долара, еврото, йената и британския паунд като част от международния резервен актив. 

Сега валутата е поставена на сериозно изпитание.

Юанът, чието алтернативно име „ренминби“ означава буквално „народна валута“, е застрашен от нова опасност, тъй като китайската икономика е поставена под натиска от администрацията на американския президент Доналд Тръмп и наложените от нея мита върху редица китайски вносни стоки. Анализатори смятат, че идеята на Китай за превръщане на юана в световна валута може да претърпи неуспех.

„Интернационализацията на юана може временно да се забави през втората половина на годината“, смята Кен Чьонг, старши стратегически анализатор към Mizuho Bank в Хонконг, посочвайки безредието, причинено от търговската война.

Търговското напрежение разкри различни уязвими точки в китайската икономика, които вдъхват съмнения в чуждестранните инвеститори, смята още Чьонг, посочвайки примера с потенциалното неизпълнения на изплащане на облигационни задължения.

Важно е да се отбележи, че спадът на юана беше отчетен по-рано през годината и наложените мита не могат да бъдат посочени като основен виновник.

В доклад, публикуван във вторник, икономистите от британската информационна компания IHS Markit, съобщиха, че юанът вече е започнал да се обезценява спрямо долара още през първата половина на годината при нарастваща доходност в САЩ, като Федералния резерв продължава да повишава лихвените проценти.

Наложените мита от Тръмп, които целят да отстранят хроничните търговски дефицити с Китай, също играят роля в спада на юана, но не са най-същественият фактор.

Неяснотата около търговската война и липсата на начертани посоки за развитие на това глобално явление, не позволяват на китайската валута да възвърне позициите си, смята Келвин Лау, старши икономист в Standard Chartered в Хонконг.

„Докато има толкова голямо напрежение около търговския конфликт между Китай и САЩ, ще има и спад в търговския обмен между двете страни“, смята той, като добави: „Това не позволява на юана да набере скорост и да се превърне в търговска валута“.

Според Лау съществуват много начини, чрез които Китай да отвори своята икономика, особено при наличие на протичаща либерализация на пазарите на ценни книжа. Страната засилва своето вътрешно потребление и привлича чуждестранни инвеститори, вносни стоки, като се стреми да ограничи бариерите, които стоят пред автомобилната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още