IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на форекс пазарите остава по-слаба преди Деня на благодарността в САЩ

Златото поскъпна леко във вторник, след като по-слабият долар насърчи цените на благородния метал

11:42 | 22.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Американските акции се повишиха до рекордни стойности във вторник, тъй като ръстът в технологичния сектор повлия на по-широкия пазар. Инвеститорите също така бяха повлияни и от силните резултати на водещи корпорации. Широкообхватният S&P 500 добави 0.7% към стойността си и завърши на ниво от 2 599.03 пункта, което е най-високото ниво, достигано някога. В индекса най-висок ръст е отчетен при информационните технологии. По време на сесията беше пробито и ниво 2 600 пункта. Индустриалният Dow Jones скочи със 160.5 пункта и затвори на ниво 23 590.83 пункта, което е нов рекорд за индекса. Apple нарасна с 1.9% и беше най-добре представилата се компания за сесията. Технологичният NASDAQ Composite поскъпна с 1.1% до най-високата си стойност някога при 6 862.48 пункта. Големите корпорации Facebook, Amazon, Netflix и Alphabet затвориха по-високо и изстреляха стойностите на индекса.

Щатският долар се понижи до голяма степен във вторник, движейки се в съответствие с намаляването на доходността по 10-годишните американски облигации. Търговията остана по-слаба два дни преди Деня на благодарността в САЩ. Еврото поскъпна с 0.08% до 1.1741 долара. В понеделник единната валута отчете най-големия си дневен спад от 26 октомври, но инвеститорите игнорираха политическата безизходица в Германия, за да се съсредоточат върху все още стабилната икономика на еврозоната.

Зелените пари поевтиняха с 0.17% спрямо йената до 112.43 йени и срещу швейцарския франк с 0.23% до 0.9911 франка, но остана в рейнджовите нива от предишната сесия срещу двете валути. Това се отрази на доларовия индекс, който следи щатските пари спрямо кошница от шест основни валути. Корекцията в стойността на измерителя беше с 0.14% до 93.95 пункта. Анализатори смятат, че все пак индексът се връща към последния си връх от 14 ноември, който е на ниво 94.104.

Златото поскъпна леко във вторник, след като по-слабият долар насърчи цените на благородния метал. Благодорният метал поскъпна в качеството си на актив убежище на фона на политическата несигурност в Германия. Спот цените на златото се повишиха с 0.3% до 1 280.63 долара за тройунция след 1.4% корекция в понеделник, което беше най-големият дневен спад в проценти от 11 септември насам. Фючърсите с доставка декември поскъпнаха с 0.5% до 1281.70 долара за тройунция. След като отчете най-големия си спад от 26 септември насам в рамките на 2.6% в понеделник, среброто се покачи с 0.2% до 16.94 долара за тройунция. Платината също записа най-големия си спад от май насам в понеделник в размер на 3%, а през изминалата сесия се покачи с 1.2% до 934.5 долара. Паладият поскъпна с 1.1% до 999.75 долара за унция.

Петролът също поскъпна във вторник, подкрепен от очакванията за намаляване на продукцията от ОПЕК през следващата седмица, но цената остана под натиска за по-висока продукция в САЩ. Лекият суров американски петрол приключи сесията с 41 цента по-високо до 56.83 долара за барел, като по този начин възстанови голяма част от загубите си от понеделник. Световният бенчмарк Брент нарасна с 27 цента до 62.49 долара за барел.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов

EUR/CAD

При тази двойка имаме идеален сценарии за отваряне на къси позиции, след като възходящото движение от средата на месец ноември се съобрази с върха на "пин" формацията образувала се в края на миналия месец. Започналото низходящо движение от началото на тази седмица допълнително затвърждава мнението ни, че моментът за влизане в къси позиции е дошъл. Първата зона, в която трябва да приберем половината от печалбата е около 1.4690.

ESP35

Индексът ESP35, следящ сините чипове в Испания, се търгува около ключово психологическо ниво от 10 000 пункта. С оглед на успокояването на обстановката в Испания, се очаква инвеститорското доверие да се завърне на пазара на акции в страната.

EUR/USD

Двойката няколко пъти се опита да пробие низходящата от тренд линия в края на миналата и началото на тази седмица, но без успех. Очакваме спад в EURUSD до дъната записани в края на миналия и началото на настоящия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:19 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още