IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на кадри в заводите в еврозоната - единствената спирачка на рецесията

Производството в блока се свива от началото на миналата година

15:21 | 13.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продължаващото търсене на хора за работни места в заводите е загадка, която може би е единственото нещо, което пречи на рецесията в момента, пише Bloomberg.

Производството в блока се движи надолу от началото на миналата година. Секторът не се е свивал толкова дълго и толкова много без рецесия поне от 60-те години насам, сочи анализ на ING на Европейската централна банка.

ING посочва отслабването на глобалното търсене и несигурността в търговията като значими причини за спада, но отбелязва едно ключово място, което дава надежди.

“Забележителното обаче е, че това свиване в активността не е довело до спад на заетостта. Докато случаят е такъв, рецесията остава малко вероятна”, коментира старши икономистът Бърт Колин. ”Заетостта в производствения сектор продължава расте, като по този начин се подкрепя потреблението на домакинствата, което от своя страна основно облаготеделства сектора на услугите”.

ING обаче не вижда големи причини за подобрения в производствения сектор, на фона на забавянето на износа, което може да донесе по-нататъшни проблеми през втората половина на 2019 г.

Добрите данни за индустриалното производство през май, които бяха отчетени вчера, е малко вероятно да компенсират предишните слабости. Колин поставя под въпрос колко дълго може да продължи спадът без да има по-широки последици.

“Бизнесът подсказва, че намеренията за наемане в производствения сектор намаляват, а в Германия съкращенията се увеличават, докато краткосрочната работа се завръща”, пише анализаторът. “Въпреки това, докато общата трудова заетост в производството продължава да расте, вялостта в промишленото производство може да остане относително ограничена. Следователно пазарът на работни места в производството би могъл да бъде от ключово значение през следващите месеци, за да се види дали експанзията може да продължи”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 4 години
Еврозоната е с нарастващи щети от практиката: Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по грешен начин.Със занижена основна лихва ЕЦБ забавя началото на рецесията в еврозоната, за сметка на бъдещи завишени щети.За устойчив просперитет на Еврозоната е необходимо ЕЦБ да работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още