Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Водородът и рециклирането са големите играчи в „зеления план“ на ЕС

Пакетът от инициативи е насочен към насърчаване на индустрията и потребителите да използват по-щадящи за околната среда продукти и системи

Водородът и рециклирането са големите играчи в „зеления план“ на ЕС

Снимка: gettyimages

Водородът като гориво за промишлеността и рециклирането на продукти от всякакъв вид ще бъдат основните участници в индустриалната стратегия на Европейския съюз, която официалните лица планират да въведат през март, информира Bloomberg.

Мерките се разглеждат от Европейската комисия и са част от Зелената сделка на председателя Урсула фон дер Лайен за намаляване на емисиите на изкопаеми горива и постигане на климатичните цели, определени в Парижкото споразумение.

Пакетът от инициативи е насочен към насърчаване на индустрията и потребителите да използват по-щадящи за околната среда продукти и системи. Самата програма ще влезе в сила на 8 март.

Проектът на програмата гласи, че производителите в региона трябва да намалят емисиите си и да допринесат за целта на ЕС за премахване на замърсяването с парникови газове до 2050 г.

Още по темата

„Индустрията на ЕС може да се превърне в еталон в областта на кръговата икономика и чистите технологии. По този начин индустрията ще подкрепи тласъка на икономиката на ЕС към устойчив икономически растеж“, се казва в документ на Европейската комисия.

Зелена сделка

Мерките също така ще насърчат растежа на чистите технологии, ще стимулират по-устойчиви продукти и ще засилят употребата на електрическите превозни средства и други транспортни средства с ниско замърсяване, сочи документът.

Фон дер Лайен постави в основата на своя дневен ред Зелената сделка - мащабна стратегия, която ще засегне всичко - от енергетиката до селското стопанство и транспорта. Тя иска по-строги климатични цели, които ще покажат, че ЕС действа за премахване на замърсяването преди други големи икономически играчи.

Новата „упорита“ индустриална стратегия очертава предизвикателството пред ЕС за приемане на нова технология и въвеждането на цифрови системи в повече части от икономиката. От Комисията искат регионът да подобри начина, по който приема иновациите, като същевременно поддържат конкурентоспособността на търговията с държави извън блока.

Стъпки

„Това ще изисква важни усилия за трансформиране на индустриалното производство, насърчаване на нови водещи пазари за климатично неутрални и кръгови продукти в ЕС и извън него и засилване на инвестициите в научни изследвания, иновации и модерна инфраструктура“, заявиха от Комисията в проект на документ. „Промишлеността също така ще увеличи прозрачността за потребителите относно въглеродните и екологичните отпечатъци на продуктите и услугите, така че те да могат да правят информиран избор“, се казва още в документа.

Някои от по-конкретните стъпки, планирани от работната група на ЕС в рамките на стратегията са:

1) Нов план за действие на кръговата икономика, който също трябва да бъде представен на 8 март. Той трябва да включва нови изисквания за дизайн на устойчиви продукти и евентуално нов регламент за такива стоки или ревизия на екодизайна и енергийното етикетиране.

2) Планирана ревизия на регулациите за строителните продукти, използване на стандарти за насърчаване на по-висококачествени продукти и сгради и използване на средствата на ЕС за финансиране на обновяването.

3) Декарбонизация на енергоемките индустрии: създаване на потенциален съюз между държавите членки и представители на индустрията, за да се подпомогне развитието на нисковъглеродни технологии.

4) Стратегически нисковъглероден план за картографиране на нуждите на инфраструктурата за следващото десетилетие.

5) Повишаване на усилията за внедряване на възобновяеми енергийни източници и иновативни чисти технологии, включително подобряване на устойчивите условия на финансиране на равнището на ЕС и страните членки.

6) Приемане на стратегия за подкрепа на „интелигентна“ и чиста мобилност.

За да помогне за финансирането на промяната, ЕС планира да увеличи разходите за научни изследвания и иновации, цифрова трансформация и преход към зелена икономика в следващия си бюджет за периода от 2021 до 2027 г. . Ключови трансгранични проекти могат да получат финансиране от ЕС по специални инвестиционни програми.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
supertrader до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Водорода не е по опасен от природния газ, не бива да са смесени с кислород. За другото си прав, добива му става с устройства на основата на електрохимия и нормално се амортизират за времето колкото може да работи една батерия. Съхранението му е трудно защото атомите му са много малки и могат да преминават през кристалната решетка на много метали, освен това ако е метан или природен газ който е съединение на водород с въглерод това се явява форма на компресия и в същите съдове като обем може да се компресира метан който има 4 пъти по голяма енергийна стойност а изискванията към съдовете за съхранение падат т.е. по лесни и по евтини за производство са. Иначе чудят се как да побутнат икономиката да се задвижи със зелени планове но това може да стане по добре със зелени човечета ако ни удостоят с внимание въобще.
0
 
2
 
4
преди 2 месеца
като се има предвид какъв кьофишек е "зеленият план ", напълно нормално е да се сервират всякакви налудничави теории ...
0
 
0
 
3
Grosss до: Императорът
преди 2 месеца
От водата,може и морска ако се обезсоли.
1
 
2
 
2
Императорът до: Императорът
преди 2 месеца
Извинявам се за правописът !!!!
1
 
2
 
1
преди 2 месеца
И откъде ще вземете тоя водород, олиг0френи, от Сатурн ли ще го внасяте? Добива на водород е енергоемко, ползва се обикновено природен газ.... Значи горим газ, за да доволен водород, който пък горим за енергия !!! Отделно водородът е опасен и труден за съхранение.

Спешно има нужда от световен закон: политиците иди0ти да се наказват със смърт !!!!

Още от Анализи
Япония може да тръгне обратно към добре познатата ѝ дефлация