Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Връщането към нормалното може да намали ползите за нископлатения работник в САЩ

Увеличаването на трудовия стаж не е достатъчно, за да подобри условията на работа за някои служители, смятат икономисти

Връщането към нормалното може да намали ползите за нископлатения работник в САЩ

Снимка: Bloomberg L.P.

Нископлатените служители извлякоха ползи от затегнатия пазар на труда в САЩ, в който гражданите постоянно прескачат от едно работно място на друго. Сега обаче тази тенденция показва признаци на успокояване и според някои икономисти тези служители няма да се окажат в по-добра ситуация отпреди, пише Габриел Рубин от The Wall Street Journal.

Ускореният темп на напускане на работните места отразява пандемичните условия, смятат икономисти: в много от случаите през март 2020 г. е бил освобождаван целият персонал в ресторанти, зали за събития и магазини, които бяха затворени временно или за постоянно, а наемането на хората месеци по-късно не е било толкова лесно и не е ставало единствено с молба за връщане на работа.

Още по темата

Полученият дисбаланс между наличните работни места и служителите е в полза на хората, смята Ник Бънкър, икономист в Indeed.

През декември миналата година броят на свободните работни места надмина този на търсещите работа с 5 млн. За сравнение - през януари 2020 г. тази разлика се е равнявала на 1 млн. През декември миналата година 3% от служителите са напуснали работното си място спрямо 2,3% спрямо януари 2020 г.

Темпът на напускане в туристическия сектор е бил двойно по-висок, което е показателно за нископлатените работници спрямо цялата работна сила.

За да привлекат и задържат такива работници ресторантите и веригите за търговия на дребно обявиха големи увеличения на заплатите през 2021 г. и в началото на 2022 г. Заведенията на McDonald’s увеличиха заплатите със средно 15% миналата година, докато Target Corp. заяви през февруари, че началното почасово заплащане на служителите в магазините и по веригите на доставки може да варира между 15-24 долара.

Но тенденцията за напускане на работа може да е достигнала своя връх. Темпът на напускае в туристическия сектор се е свил до 5,6% през февруари 2022 г. спрямо 5,9% през ноември 2021 г. - това предполага, че търсенето на служители се е облекчило, а ръстът на заплатите е станал по-умерен.

Заетите в туристическия сектор в САЩ получават с близо 15% повече спрямо година по-рано, но ръстът на заплатите е намалял или е останал без промяна вече три поредни месеца.

Източник: Bloomberg L.P.

"Въпреки че темпът на напускане продължава да е ускорен и ръстът на заплатите да е висок, голяма част от изгодната за тези служители ситуация през лятото на 2021 г. е леко избледняла", каза Бънкър.

Завръщането на тенденцията на напускане към нормалното ще е в съответствие с предпандемичните тенденции. В десетилетията преди пандемията трудовият стаж на младите и нископлатени служители, който обичайно е по-кратък от този на възрастните и високоплатени хора, като цяло е нараствал.

Проучване на Федералния резерв в Минеаполис показа, че служителите, започнали трудовия си стаж през 1979 г., са имали средно 3,9 работни места, когато са били на възраст между 22-30 години. Съпоставимата извадка от хора през 1997 г. вече е имала 3,5 работни места през този си период.

Това кара някои икономисти да се питат дали нископлатените служители са спечелили нещо друго, което би им било от полза в дългосрочен план, освен по-високите заплати, изяждани от инфлацията.

"Има голямо движение заради мисълта, че "в чинията на другия" има повече", каза икономистът в Rand Corp. Катрин А. Едуардс. "Има движение, но не и напредък", смята Едуардс.

Проучването на банката в Минеаполис показа, че тези хора се чувстват по-сигурни в запазването на работното си място, но това не е задължително хубава тенденция - данните сочат, че същите служители нямат голяма увереност в откриването на друга работа. Казано с други думи, те остават на същото място, защото няма възможности за по-добро.

Още по темата

Връщането към по-дълъг, предпандемичен трудов стаж само по себе си няма да е в полза на служителите, ако устойчивостта на работното място не бе свръзано с удовлетворението от работата и някои недостатъци.

По време на пандемията някои служители имаха полза от това да сменят работата и да се насочат към по-дългосрочни позиции, основно в технологични компании, или такива, които изискват технологични умения.

Затова и някои икономисти смятат, че устойчивото подобрение на условията за нископлатените служители се равнява на облекчаване на достъпа до сфери и позиции, в които трудовият стаж е по-дълъг и има възможности за кариерно развитие и напредък.

„Една обещаваща стъпка в тази посока би била работодателите да облекчат някои от изискванията за квалификации, които са се разпространили дори за работни места, които традиционно не държат на това, като офис позиции или такива в строителството и производството", смята икономистът Дейвид Отър от Massachusetts Institute of Technology.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
2
 
3
Kiro_100 до: ing5rov
преди 2 седмици
3
 
5
 
2
ing5rov до: Alex Silver
преди 2 седмици
носталгия по ковида ... такъв кеф беше ... : )))
3
 
6
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Връщането към нормалното може да намали ползите за нископлатения работник в САЩ === Супер! Трябва да си ненормален и да живееш в ненормалното, за да имаш полза от файдата. Това някой олиго fren ли го измисли?

Още от Анализи
Гуверньорът на АЦБ доказа, че таргетирането на инфлацията е лоша идея