Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Всички погледи към Фед: Предстои затягане на паричната политика

Пазарите са в очакване Фед да покаже готовност за покачване на лихвите още през март тази година и за допълнително затягане на паричната политика

Всички погледи към Фед: Предстои затягане на паричната политика

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Федералният резерв ще покаже готовност за покачване на основните лихви още през март тази година и за допълнително затягане на паричната политика, с което ще даде обратен завой спрямо ултраразхлабените си политики, наложени до момента, за да се пребори с пандемията. Такива са очакванията за януарското заседание на банката, пише CNBC.

Фед започна двудневното си заседание във вторник, а в сряда следобед централната банка ще публикува изявление, което ще покаже нейната решителност да пребори инфлацията. Очакванията са, че Фед ще демонстрира готовност за покачване на лихвите още през март на фона на силна корекция на капиталовия пазар.

Още по темата

"Не очакваме [представителите на централната банка] да звучат гълъбово*“, казва ръководителят по лихвени стратегии в Bank of America Марк Кабана. „Изглежда пазарът [на облигации] реагира на спадовете в индексите, заедно с геополитическото напрежение, затова и Фед звучи нетолкова ястребово, както обикновено. Но не смятаме, че Фед ще излезе и ще заяви, че пазарът погрешно оценява четири лихвени повишения през годината“, допълва Кабана.

Централната банка на страната води първата си голяма борба с инфлацията след две години на ултраразхлабена политика в отговор на икономическия и финансовия ефект от пандемията. През декември индексът на потребителските цени в страната нарасна със 7%, което е най-високото ниво от 1982 г.

Източник: Bloomberg

Според Кабана Фед може да сигнализира, че първото лихвено повишение от 2018 г. насам може да ае случи още на следващото заседание на банката, което ще се състои през март. Подобно изявление бе направено от регулатора през 2015 г. месец преди първото увеличение на основната лихва след финансовата криза.

Разпродажбите на капиталовия пазар направиха задачата на Фед още по-сложна. В понеделник широкият измерител S&P 500 премина на територията на корекция, отбелязвайки спад от 10%. Фед ще трябва също да вземе предвид рисковете от продължаващата пандемична обстановка и от геополитическото напрежение между Русия и Украйна.

"Това, което трябва да направят [от банката], е да заявят, че ще действат според условията. Имаме инфлация, с която трябва да се справят, а финансовите условия са твърде разхлабени. Това е единственото съобщение, което могат да отправят към момента“, смята главният икономист в Grant Thornton Даян Суонк.

След публикуването на изявлението гуверньорът на Фед Джером Пауъл ще даде пресконференция в сряда. Очакванията са тонът му да е ястребов.

"Смятам, че Пауъл ще каже, че ще използват всички инструменти, за да се справят с инфлацията, която все още е проблем на фона на 10% спад на индекса S&P 500. Показателят все още отчита ръст от 15% спрямо миналата година“, каза Кабана, според когото представителите на банката няма да бъдат подплашени от това понижение. „Трябва да затегнат финансовите условия, просто не смятам, че Фед ще бъде изненадан от това, нито, че ще помислят, че икономиката ще се свие значително“, допълни експертът.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
къв март, още сега трябва да започнете с вдигането !
0
 
5
 
2
преди 3 месеца
0
 
11
 
1
преди 3 месеца
Партито на лесния кредит бележи своя естествен край ....скоро и имотния пазар ще глътне водица ,а с него и много народ дето не си е направил сметката

Още от Анализи
Фед не трябва да се бие с дявола, а с причакващия го в засада гоблин