IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Китай е поставено под въпрос

Икономиката на страната е много силно зависима от международната й търговия, която продължава да спада

20:38 | 13.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Свиването на международната търговия на Китай вероятно ще продължи през второто тримесечие, тъй като глобалното търсене остава потиснато от мерките за ограничаване на продължаващата пандемия от коронавирус, предава Bloomberg.

Очаква се както износът, така и вносът да спаднат с 10% или повече през март след спадовете от предишните два месеца. Официалните данни трябва да бъдат оповестени във вторник. Прогнозите  остават мрачни, след като от Световната търговска организация заявиха, че през 2020 г. може да се наблюдава най-високият срив в международната търговия след Голямата депресия. к к

Нивата на доставките от Китай се понижиха през 2019 г. заради търговската война със САЩ и забавянето на глобалния растеж. В същото време избухването на пандемията предизвика най-слабия старт на годината от 2012 г. насам, като износът спадна със 17,2% на годишна база през първите два месеца.

„Ако основните експортни пазари на Китай, включително ЕС и САЩ, изпитат трудности и през второто тримесечие поради пандемията, много вероятно е износът на Китай да бъде тежко засегнат през периода“, казва Бети Уанг, старши икономист от Australia & New Zealand Banking Group. „Няма да е изненадващо, ако китайският износ спадне с двуцифрено число на годишна база през второто тримесечие“, дори доставките на лекарства да се увеличат, каза тя.

Икономистът на UBS Нин Джан очаква износът да намалее с 20% между април и юни, позовавайки се на предстоящите рецесии в САЩ, Европа, Япония и някои нововъзникващи пазарни икономики. Лари Ху от Macquarie Group Ltd. смята, че е сигурно, че растежът на износа може да намалее още през второто тримесечие и да спадне с 13% на годишна база през 2020 г.

Оптимистичният сценарий на СТО, представен през миналата седмица, прогнозира спад от 13% в обема на международната търговия със стоки през 2020 г. Последният такъв спад беше отчетен през 2009 г., когато обемът на търговията намаля с 12% по време на финансовата криза. Песимистичният им сценарий отбелязва, че обемът на световната търговия със стоки ще спадне с 32% през тази година. мвф мвф

Въпреки че голяма част от слабостите в данните от февруари се дължат на вътрешните мерки в Китай за ограничаване на първоначалната епидемия, иронията е, че компаниите възобновяват дейността си когато голяма част от търговските им партньори минават под блокада.

По-голямата част от китайските износители са възобновили над 70% от производствения си капацитет до 30 март, съобщиха от Министерството на търговията, но голяма част от поръчките вече се анулират.

В Китай Държавният съвет въведе повече мерки за „стабилизиране на търговията“, включително изграждане на повече трансгранични зони за електронна търговия и преместване на по-голямата част от търговията онлайн.

Китайската икономика се е свила с 6% на годишна база през първото тримесечие. Анализаторите прогнозираха, че икономиката ще се възстанови през второто тримесечие, но това в голяма степен зависи от търговията.

След като светът е изправен пред най-лошата си рецесия от 30-те години насам през тази година и половината държави-членки на Международния валутен фонд вече търсят финансова помощ, анализаторите смятат, че търговията няма да се подобри скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Китай ще почака с възстановяването, докато не се възстановят останалите. Световната икономика е скачени съдове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още