IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wells Fargo: Няма риск от забавяне на американската икономика

Все още очакваме Фед да се въздържи от вдигане на лихвите през тази година, пише щатската банка

22:43 | 07.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През миналата седмица писахме, че фундаментът на икономическия растеж в САЩ през първото тримесечие не е толкова силен, колкото данните сочат. Макар да поддържаме това си твърдение, данните от миналата седмица потвърдиха втория ни извод, а именно, че няма риск от забавяне на икономиката в обозримо бъдеще, пише в седмичния бюлетин на щатската банка Wells Fargo.

През миналата седмица имаше две събития, които грабнаха вниманието на пазарите – срещата на Федералния резерв и данните за заетостта през април.

Срещата на Фед бе от особено значение, не поради очакваното запазване на лихвите, а заради евентуална промяна в изявлението след срещата и/или пресконференцията на председателя Джером Пауъл след нея. Видимата промяна в изявлението бе снижаването на оценката за инфлацията, която последва спада в личните потребителски разходи до 1,6% годишно през март – най-ниското ниво от година и половина.

Когато бе запитан за скорошния спад на инфлацията, Пауъл изтъкна временни фактори. Тук се фокусираме обаче върху другия основен прерогатив на Фед – заетостта. Работодателите добавиха значителните 263 хил. работни места през април, надхвърляйки консенсусните очаквания за 190 хил. Безработицата спадна до 3,6% - най-ниската от 50 години, но без частично заетите тя е стабилна на ниво от 7,3%. Така че спадът се дължи изцяло на повишената икономическа активност на работната сила.

В скорошен доклад дискутирахме как ръстът на икономическата активност, който стопира този на заплатите, даде друг аргумент на Фед да бъде търпелив по отношение вдигането на лихвите. В действителност средният почасов доход се покачи само с 0,2% през април, но очакваме той да възобнови възходящия си тренд през следващите няколко месеца.

По-общо погледнато, първият поглед върху разходите за труд през първото тримесечие сочеше, че те остават в унисон със скорошния тренд. На фона на все още затегнатия трудов пазар очакваме разходите за труд да се повишат до известна степен през идните тримесечия.

Трендът обаче се очаква да остане сравнително скромен, като не представлява голяма заплаха за инфлацията, особено на фона на подема в производителността, която скочи с 3,6% през първото тримесечие – най-големият ръст от третото тримесечие на 2014 г. Очаква се ръстът на производителността да стане по-умерен през идните тримесечия, но все пак да предотврати това разходите за единица труд да вдигнат инфлацията над целта на Фед.

Въпреки затегнатия трудов пазар, на фона на ниската инфлация все още очакваме Фед да се въздържи от вдигане на лихвите през тази година.

При ниската инфлация и продължаващия ръст на заетостта и заплатите, реалните потребителски разходи изглежда ще надхвърлят темпа на ръст от 1,2% през  първото тримесечие. Личното потребление се повиши с 0,9% през март – най-големият едномесечен ръст от 2009 г., което вещае инерция през второто тримесечие и вероятно облекчава безпокойството за продължителен спад, за който навяваше изненадващото понижение през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Именно - терминът забавяне е вече неподходящ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Перфектна статия за американската стъкмистика:https://bultimes.com/%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b3%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d0%b0%d1%89-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2/Лееееко цитатче:".........На пръв поглед няма причина да се съмняваме в проспериращото състояние на американската икономика: създават се нови работни места, намалява безработицата, БВП расте, а фондовата борса се засилва. Въпреки това е възможно хитростите на официалната статистика да се оспорят. Например, коефициентът на безработица се изчислява от статистиците въз основа на схемата U-3, която отчита тези американци, които официално получават обезщетения за безработица. Когато периодът на обезщетението приключи (не е същото в различните щати), американецът, който я е получил, престава да се счита за безработен. Освен това рейтингът U-3 не взема предвид работниците на непълно работно време и тези, които са прехвърлени към договорна система, която не осигурява отпуск или отпуск по болест. По-пълна картина на американската заетост се отразява от рейтинга U-6, който през май е бил 7,3%, но рядко се вижда в официалните съобщения за пресата......"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Wells Fargo: Няма риск от забавяне на американската икономика Риск от забавяне няма, но има от БУууу..у...УуууМмм.....Когато свършат колекционерите на зелени хартийки по земното кълбе :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още