Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Зам.-председателят на ЕЦБ: Ще стигнем пика на инфлацията през есента

Временната инфлация не трябва да се превръща в структурна инфлация, казва Луис де Гиндос

Зам.-председателят на ЕЦБ: Ще стигнем пика на инфлацията през есента

Луис де Гиндос. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg 

Някои банки с нетърпение очакват резултатите от стрес теста на Европейската централна банка (ЕЦБ), които ще бъдат публикувани в петък вечерта. Но заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос разкрива предварително, че резултатите ще бъдат до голяма степен положителни. „Европейските банки са стабилни“, подчертава той в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

И това, въпреки че бяха заложени и по-строги стандарти от досега, а кредиторите имат зад гърба си пандемичната 2020 година. Централният банкер също така посочва, че финансовата стабилност е по-добре закрепена в новата стратегия на ЕЦБ от преди. Докато икономическият и паричният анализ се провеждали рамо до рамо, мониторингът на финансовите рискове сега е неразделна част от паричната политика. 

Още по темата

Запитан за това дали продължаващата разхлабена парична политика ще създаде балони, които в крайна сметка ще застрашат стабилността, централният банкер пояснява, че в икономиките в еврозоната е налице много по-ниско ниво на частна задлъжнялост, отколкото в САЩ. „Възможно е да има по-малки зони от сектора на жилищните имоти, които са застрашени от прегряване, но те бяха налични и преди пандемията на коронавируса“. А най-важното според него било, че най-голямата опасност за банките, а именно рязкото увеличаване на фалитите и лошите кредити, все още не е настъпила, въпреки опасенията, които е имало по начало.

Помолен да коментира опасенията на мнозина експерти, че централните банки никога няма да успеят да нормализират отново паричната си политика, испанецът отговори, че нормализирането на паричната политика, както и на фискалната политика, следва нормализирането на икономиката.

„Ако възстановяването настъпи, ако икономическото производство се върне към нивата отпреди кризата, отново нараства в съответствие с потенциала и инфлацията достигне целта ни от два процента, тогава трябва да започнем нормализиране на паричната политика. Трябва да изпълним нашия мандат за ценова стабилност при всички обстоятелства“, подчертава де Гиндос. 

Възможно е да има по-малки зони от сектора на жилищните имоти, които са застрашени от прегряване, но те бяха налични и преди пандемията на коронавируса.

И въпреки че в САЩ се води оживен дебат дали инфлацията ще се увеличи само временно или ще доведе до трайно по-високо увеличение на цените, европеецът е убеден, че в Европа ситуацията е напълно различна. „Инфлацията там е доста над пет процента. За еврозоната очакваме пик през ноември от около три процента. Темпът ще се забави отново през следващата година, тъй като някои специални ефекти, като временното намаляване на германския ДДС през 2020 г., вече няма да бъдат включени в изчислението“, убеден е той.

Запитан какво би станало, ако хората свикнат с по-високите цени и реагират на тях, де Гиндос пояснява, че в ЕЦБ трябва да следят много внимателно възможните вторични ефекти, като по-голям натиск при преговорите за заплати или индексирането на пенсиите и заплатите в публичния сектор. „Защото, разбира се, временната инфлация не трябва да се превръща в структурна инфлация. Засега няма доказателства за това, но трябва да останем бдителни“.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Де Гиндос, де Гиндос - де гиди измамник, ела да видиш как строителните материали са се покачили с 30-40%, хляба с 20% и много други неща. И тези неща няма да се върнат назад. Спрете да печатате пари крадци такива.

Още от Анализи
Биткойнът е все по-малко дигитално злато и все повече рискова акция