IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заместник-управителят на Фед Кларида подава преждевременно оставка

Новите обвинения за неправомерни сделки с акции очевидно са увеличили натиска над гуверньора да се оттегли още тази седмица

08:31 | 11.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ричард Кларида. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Ричард Кларида. Снимка: Bloomberg LP

Ричард Кларида изненадващо обяви преждевременното си оттегляне от позицията си във Федералния резерв на САЩ (Фeд). Заместникът на Джером Пауъл планира да напусне поста си още в петък. Всъщност мандатът му щеше да изтече в края на януари.

Заради спорните сделки с ценни книжа в началото на пандемията той така или иначе бе искал да се оттегли тогава. Но новите обвинения очевидно са увеличили натиска върху него. От месеци насам различни високопоставени лица, отговорни за паричната политика, са критикувани, защото може да са се възползвали от собствените си действия с частни сделки с акции по време на безпрецедентните спасителни операции по време на пандемията, предава Bloomberg. 

За Кларида например се твърди, че в началото на 2020 г. е продал акции в американски фонд за дялово участие на стойност поне 1 млн. долара и малко по-късно ги е купил обратно за подобна сума. Това се случи ден, преди Фед да обяви ключови мерки за подкрепа на икономиката и финансовите пазари. New York Times пръв съобщи за това миналата седмица. Кларида очевидно е оповестила тези сделки едва през декември в допълнено задължително съобщение до регулаторите.

„Приносът на Рич в обсъжданията на паричната ни политика и ръководството му на първия в историята на Фед публичен преглед на рамката на паричната ни политика ще оставят трайно въздействие в областта на централното банкиране", заяви Пауъл в изявление в понеделник. В каталога на курсовете в Колумбийския университет, където Кларида е професор, той отново е вписан като преподавател за този семестър.

Ръководителите на регионалните централни банки - в Далас Робърт Каплан, и в Бостън - Ерик Розенгрен, също подадоха оставки през последните месеци заради критики към извършените от тях покупки на ценни книжа. Розенгрен твърди, че решението му се дължи на сериозно здравословно състояние.

През есента Пауъл обяви „правен преглед" на случаите. „Ще разгледаме въпроса и ще го решим по подходящ начин“, уточни той. Ясните правила са в интерес и на самия Пауъл: Ръководителят на Фед, който беше номиниран за втори мандат от президента на САЩ Джо Байдън, според собствените си думи от много години притежава общински облигации. Те се възползваха и от спасителните мерки на Фед, тъй като централната банка за първи път в историята изкупи общински облигации. Във вторник Пауъл ще даде показания пред Сената, който трябва да гласува втория му мандат.

Оставката ще повдигне въпроси относно обхвата на разследването на главния инспектор и контрола върху етичните правила, въпреки че Фед ги преразгледа. В писмо, приложено към изменената декларация на Кларида, служител на Фед по етиката заяви, че заместник-председателят е действал „в съответствие" със законите и разпоредбите по отношение на конфликтите на интереси.

„Наистина е много пресилено служителите по етика да защитават тези сделки", казва пред Bloomberg Калеб Нюгаард, старши научен сътрудник в Йейлската програма за финансова стабилност. „Това е въпрос на обществено доверие“.

Говорителка на Фед отказва да коментира темата отвъд писмото на служителя по етика, приложено към променената декларация на Кларида.

Кларида е член на управителния съвет и заместник-председател на Фед от септември 2018 г. Банковата комисия на Сената ще проведе изслушване по кандидатурата на Брейнард в четвъртък, два дни след като Пауъл се яви пред комисията, за да обсъди номинацията си за втори мандат като председател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Сега Федералният резерв (Фед) е жертва на неприлагане на необходима защита срещу щети от обществено ползване на долари.Допусканата парична грешка е много сложна. Нейното прекратяване не е в компетенцията на централната банка.Неправилната употреба на долари поразява бедни и богати. Заради държавната парична грешка е с нарастващи щети.Поради сгрешената държавна употреба на долари, колкото повече се изпълняват решенията на Фед (при достатъчно време) толкова повече възникват щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още