Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Заседанието на ЕЦБ и стимулите за икономиката – във фокуса на седмицата

Инвеститорите ще следят и за възстановяването на производството в Китай, тък като все повече компании възобновяват дейността си

Заседанието на ЕЦБ и стимулите за икономиката – във фокуса на седмицата

Снимка: Gattyimages

Започва поредната седмица, в която светът се бори с притесненията за разпространението и влиянието на коронавируса. Тъй като през изминалата седмица държавите от ОПЕК и техните съюзници не успяха да се споразумеят за допълнителни съкращения на добива с цел компенсиране на спадащото търсене, цените на петрола се сринаха с повече от 30% и сега се намират на най-ниските си стойности от 1991 г. насам.

След като също през миналата седмица в световен мащаб проучванията на индекса на мениджърите по поръчките PMI показаха, че световната икономика се свива с най-бързата си скорост от 2009 г. насам, тъй като коронавирусът прекъсна веригите за доставки и удари сектори като пътуване, туризъм и транспорт, инвеститорите ще следят внимателно за действията, които ще предприемат централните банки и правителствата на различните държави чрез фискален или паричен стимул, за да отговорят на нарастващата заплаха за световната икономка.

След намалението на лихвите от страна на Фед в САЩ с 50 базисни пункта в отговор на разпространяващата се зараза, през тази седмица вниманието ще бъде насочено към срещата на Управителния съвет на Европейската централна банка на 12-и март. Пространството пред ЕЦБ е по-ограничено, но икономистите очакват осигуряване на повече ликвидност, намаляване на лихвения процент по депозитите с 10 базисни пункта и умерено увеличаване на месечния темп на нетните покупки на активи. Съществува риск обаче Управителният съвет да изпита големи трудности за постигане на  съгласие по такъв всеобхватен пакет от мерки.

Още по темата

Освен това още в понеделник бяха публикувани данните за германското индустриално производство през януари. Нивото на измерителя се е повишило с 3% на месечна база след спада от 2,2% през декември. Това е важен показател за здравето на най-големия индустриален сектор в еврозоната в началото на годината.

Междувременно правителството на  Великобритания ще оповести плановете си за разходи и данъци след Brexit  при представянето на бюджета си. Новоназначеният финансов министър Риши Сунак потвърди, че планира да предостави финансовия план на 11-и март. Консервативното мнозинство даде на премиера Борис Джонсън и неговия министър картбланш за радикална реформа на данъците и публичните разходи.

Вероятно ще бъдат предвидени промени в данъците, пенсиите, жилищното настаняване и социалните грижи, както и увеличение на разходите в северната част на Англия, тъй като торите искат да възнаградят избирателите, които помогнаха на партията да вземе властта при изборите през декември.

В САЩ данните за потребителското доверие са най-важният измерител в страната за тази седмица, тъй като ще покажат степента, в която коронавирусът е повлиял на желанието на домакинствата да харчат.

В Азия инвеститорите ще обърнат внимание на потенциала за възстановяване на производството в Китай, тъй като все повече компании възобновяват работата си. Акцентите на данните включват търговската статистика на Тайван, промишленото производство в Индия и Малайзия и  данните за инфлацията в континентален Китай и Индия. В понеделник бяха оповестени данните за новото на брутния вътрешен продукт на Япония през четвъртото тримесечие на миналата година. Икономиката на страната се е свила със 7,1% на годишна база и с 1,8% - на месечна. Това накара някои икономисти да смятат, че Япония вече се намира в рецесия.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Доларът упорито продължава да отслабва спрямо конкурентите си