IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо ЕЦБ влиза във война срещу кеша

Залогът касае не просто удобството ни, а до голяма степен спестяванията и личната ни свобода, смята Кузман Илиев

10:40 | 18.02.16 г. 84
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управителният съвет на ЕЦБ е решил да премахне банкнотите от 500 евро, стана ясно на 15-ти февруари. Това е втората най-използвана банкнота след тази на банкнотата от 50 евро. Освен това тя формира 30% от стойността на физическите евробанкноти в обръщение.

Но защо този ход е важен и какви са ефектите?

Причината, която се изтъкна от европейските парични власти, бе борбата с тероризма, прането на пари, сивата икономика и дрогата. „Публичното мнение” все по-често считало, че банкнотите с високи деноминации се използват за престъпни цели.

Освен това светът безспорно навлиза в нова технологична ера, която прави кешовите трансакции да изглеждат все по-отживели. Вървим ли към безкешово общество на електроните разплащания? Вероятно.

В Швеция, например, кешовите трансакции вече са огромна рядкост. В автобуса, в метрото, кината, магазините, таксистата и банките — електронни разплащания и смс-и, изглежда, премахват нуждата от кеш. 

Икономическите аргументи зад решенията на Драги

Колкото и да ни убеждава в противното, Драги едва ли третира въпроса от гледна точка на тероризма. Решението има съвсем ясни икономически измерения. ЕЦБ се опитва са изкара парите от банките, домакинствата да започнат да потребяват, бизнесите да инвестират, инфлацията да се засили и колелото да се завърти.

За целта Драги направи лихвата по депозитите на търговските банки при ЕЦБ отрицателни. Това се отрази на лихвите по депозитите на самите търговски банки, които станаха практически нулеви, а на места като Швеция — също отрицателни.

Актът като част от войната срещу кеша

Разбира се, най-губещи от подобна проинфлационна политика са спестителите, които са наказани директно с почти нулеви или отрицателни лихви по спестовните си сметки.

Да държиш парите си банка или да инвестираш в ДЦК-та с отрицателна номинална доходност в такава ситуация би било нелогично, защото на практика губиш пари при положение, че можеш да просто да ги пъхнеш под дюшека, да речем.

Ако продадете апартамент в сегашната ситуация, има икономически резон да увеличите кешовите си наличности, а колкото по-голяма деноминация, толкова по-удобно. Колкото по-малка — толкова по-трудно ще съхранявате спестяванията си, респективно имате по-голям стимул за влизане във финансовата система.

Възможността за „изтегляне” на пари от кешовия оборот от страна на икономическите субекти обаче влиза в пряк сблъсък с кейнсианското разбиране на централните банкери, че проблемът днес е в недостатъчното съвкупно търсене, което те искат да стимулират с паричната и лихвената си политика. Затова и ЕЦБ се опитва да накаже тази алтернатива.

Скрити причини

Истината е, че съвременните западни правителства са безобразно задлъжнели, като същевременно чисто политически не им изнася да режат разходи, нито да правят реформи, балансирайки бюджетите си.

Вместо това те отчаяно търсят допълни приходоизточници. Освен новите налози и печатането на пари десетките милиарди евро, въртящи се в „сивата икономика”, са апетитна цел и трябва да бъдат обложени - следователно „осветленени” и вкарани във финансовата система.

Негативният ефект: финансова репресия

Днес банките в Европа са много внимателни по-отношение на кредита — трудно го пласират, а необслужваните кредити в размер на 1 трлн. евро за еврозоната тежат в балансите им.
Затова банките и финансовите посредници, като застрахователни и пенсионни фондове, инвестират агресивно в ДЦК-та на правителствата.

С премахването на кеша и насочването на спестители към банковата система  има  опасност  заемният ресурс да се озове в ръцете на корумпирани политиците, вместо на бизнес и потребители за частно потребление и частни инвестиции. Типичен crowd out effect, казано на английски.

Битката срещу кеша има за резултат и това, че хора, непознаващи финансовите пазари и банковата система, са принудени да станат част от тях, костващо им допълнителни разходи, като такси по сметки и трансакции с дебитни и кредитни карти — пак поради липсата на алтернатива за потребление, инвестиране и спестяване в кеш.

Повсеместно налагания и все по-нисък таван на кешовите трансакции, референдумът в Швейцария за пълното и контролирано от централната банка резервиране, както и премахването на най-голямата деноминация евро — банкнотата от 500 евро — се случват точно в гореописания контекст.

Други скрити финансови измерения

Наличието на по-едри деноминации означава и по-голямо търсене на парите като средство за запазване на стойност. Изчезнат ли те, валутата става по-малко атрактивна, доверието в нея спада, заедно с тях и покупателната ѝ сила.

А цялото упражнение, разбира се, е част от валутната война на централните банки, в които губещите отново са спестителите и икономическите агенти с фиксиран доход като пенсионери, например.

Важно да се отбележи: паричното предлагане днес се състои от кеш и банкови депозити, стъпващи на паричната база, създавана от правителствените агенции - централните банки.

Днес, когато теглим валута от банкомата, всъщност теглим резерви на системата, а оттам и естествено намаляваме банковия кредит. Обратно, ако кешът изчезне, то централната банка ще добие пълен контрол върху паричната система и банковия кредит.

С една дума: ако се махне или намали кешът, това значи банковият кредит необезпокоявано да нараства още по-бързо отсега, тоест със значителен инфлационен потенциал, а оттам и кредитен бум и спекулативни, погрешни инвестиции, рецесии.

Свободата на трупчета

Проблем за гражданите може да възникне и по отношение на финансовата им сигурност и лична неприкосновеност. Така, както записаните трансакции може да се използват за по-лесно издирване на престъпници (които най-вероятно ще преминат към бартерна и криптовалутна форма на разплащане), така и всяка трансакция ще подлежи на наблюдение от Големия брат.

Къде пътувате, какви подаръците правите на любовницата и колко странни сексуални вкусове имате  - отговорите вече ще са на клик - два разстояние от ръцете на някой чиновник, с нови правомощия и инструменти за следене и наблюдение на гражданите от властимащите. В правителствена, но и в престъпна полза, с оглед на огромната корупция из атрофиралия административен апарат из целия свят.

Възможни ли са злоупотреби? Несъмнено.

Какво предстои?

Следващата жертва на войната срещу кеша са: 100-доларовата банкнота, заедно с нея банкнотата от 1000 швейцарски франка. Залогът касае не просто удобството ни, а до голяма степен спестяванията и личната ни свобода.

Темата може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

82
rate up comment 12 rate down comment 1
skeptika
преди 8 години
Депозитната Криза върви към финал !резултатът - който Оцелее !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 3 rate down comment 2
vstoykov
преди 8 години
На работещите бедни не им пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
златото съдържа стойност, а валутата пренася стойност.---------------а какво значи стойност ? и какво е добавена стойност тогава .... би ли ми отговорил ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
Златото не финансира войни, затова Рим е западнал ..... Всяка империя, която започва да води войни запада, защото трупа дългове -----------------------от 20те книги за златото не ти е останало време да прочетеш тази по история, а както се вижда по надолу и тази по математика .... ае легай и стига си писал глупости ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 5 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Къде си, бе, траверсаре, не ти ли харесва така фиксираният курс от 100 000$ за тройунция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 3 rate down comment 2
pinoccio
преди 8 години
Къде си, бе, ***, не ти ли харесва така фиксирания курс от 100 000$ за тройунция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 8 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Това му го кажи на онзи отворко-бърборко, дето се е хванал за фиксирания курс като за траверса на гаров перон. Той не разбира, че златото съдържа стойност, а валутата пренася стойност. Валутата, ако не циркулира, ще пренесе на отворко-бърборко бляна да го подуши петохуят пред НДК отзад. Курсът няма никакво значение, той само опосредтствява размяната. Има само една котва и това е златото в случая, за който говорим. Златото е ограничението, а не фиксираният курс. Но това е сложно за отворко-бърборко, който мисли, че Съевата дупка е вагината на вселената и като влезе там, на входа ще го чака сутеньорът й. Отворкото си пада по такива грандиозни икономически теории, а нямч да знае колко пари да извади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 15 rate down comment 3
I
преди 8 години
Всичкото добито злато на света е способно да покрие стоките и услугите на целият свят...Просто е ако всички стоки и услуги по света са равни на 100 трилиона парични единици (долари, паунди, йени, рубли, юани), тогава стойността на една трой унция злато ще стане 100 000 долара, ако трябва...Нали затова централните банкери манипулират цената на златото, която непрекъснато иска да скача нагоре... Защото стойността на златото отразява новонапечатаните хартийки...Злотото е върховното средство за съхранение на стойност...Златото е парите на Бог.Всичко друго е от Лукавия, придобил лицето на Централен Банкер.... С хартийки без стойност, с които иска да изкупи света и да подчини човечеството...Противодействието на този опит за заробване е злато, земя и оръжие....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 12 rate down comment 3
pinoccio
преди 8 години
Какво се дереш, като че ли ауспухът ти е пълен с карамелизирани пуканки и от захарта ти се е запекла тръбата и през нея минава само вой от безнадеждните ти напъни да напишеш нещо грамотно. Неграмотен си, вуйчо, ти се смееш на съвсем прости истини, които нито са някакво тайно знание, нито тирове прочетена литература. Ти нито правиш разлика между валута и злато, между цена и стойност, между дупка в земята и собствения си ***. А това са неща, които се сучат още в детската градина, но ти си пропуснал да захапеш някое момиченце. Нямаш никакви познания във фундаменталната физика, за да прозреш, че ако лостът в *** ти е от втори род, то от рамото му зависи на какво разстояние ще си изплюеш сливиците. От гледна точка на епистемиологията твоите познания свършват там, където Росинант казва на Санчо - внимавай, Санчо, да не го издухаме с някоя перка, че борбата с тия вятърни мелници в това епично произведение ще заприлича на "Вълшебната флейта", а Моцарт е докачлив на тема авторско право
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 3 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Ххаха :) само това ли ти роди велика "умна" главица :) Това ли са ти доводите в икономичесия спор ?:)) Че златото е пара на мира???? Хахах :))И с какво, и за какво са се водили войните до преди 150 тина години? С кинижни пари ли хахах :)))) Е това просто счупи *** :)))) Пич ти си тотално неук, ти не ставаш и за тра.верстит - про.ститутка бре :) И разбира се че не вдявам , аз РАЗБИРАМ как работи паричната система :)) Само изключително неук, интелектуално увреден *** може да изръси изписаните по горе глупости :)) И да тръвди, че е възможно да съшествува такова животно като Фиксран и непроменящ се във времето курс на валута към златото :)) И моля те, не е държа да ми споделяш, че се кефиш на Преслава и Ивана, и че четеш Уикенд :)) Въздържай се да пишеш тук, МОЛЯ те, че тотално се излагаш.. А ако имаш икономическа диплома - в никакъв случай не използвай тук истинското си име, рискуваш да ти я анулират поради уникален дебилизъм :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още