IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фаталното отлагане на преструктурирането на гръцкия дълг

Според бившия финансов министър Янис Варуфакис има ясен модел на пренебрегване на облекчаването на държавния дълг

08:13 | 04.08.15 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Смисълът на преструктурирането на държавния дълг е да намали обема на новите заеми, необходими за спасяването на неплатежоспособно лице. Кредиторите предлагат облекчаване на дълга, за да получат обратно по-голяма стойност и да намалят с колкото се може повече новото финансиране на неплатежоспособното лице, коментира за project-syndicate.org бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис.

Забележително е, че кредиторите на Гърция изглежда не могат да оценят този основен финансов принцип. Когато говорим за гръцкия дълг, виждаме ясен модел през последните пет години, който остава непроменен и до днес.

През 2010 г. Европа и Международният валутен фонд (МВФ) предоставиха кредити на неплатежоспособната гръцка държава в размер на 44% от брутния ѝ вътрешен продукт (БВП). Самото споменаване на преструктуриране на дълга беше възприемано за недопустимо и причина за присмех срещу онези, които са посмели да предложат такава неизбежна стъпка.

 

През 2012 г., докато съотношението между дълга и БВП скачаше до небето, частните кредитори на Гърция получиха значително подстригване от 34%. В същото време обаче към държавния дълг бяха добавени нови заеми в размер на 63% от БВП. Няколко месеца по-късно, през ноември, еврогрупата (съставена от финансовите министри на страните членки на еврозоната) посочи, че облекчаването на дълга ще бъде финализирано през декември 2014 г., щом програмата от 2012 г. бъде „успешно“ завършена и бюджетът на гръцкото правителство е постигнал първичен излишък (който изключва плащанията на лихвите).

През 2015 г. обаче, въпреки постигнатия първичен излишък, кредиторите на Гърция отказаха дори да обсъдят облекчаване на дълга. В продължение на пет месеца преговорите бяха в задънена улица, завършвайки с референдума в Гърция от 5 юли, на който гласоподавателите отхвърлиха с огромно мнозинство нови строги икономии, и с последвалото предаване на гръцкото правителство със споразумението от 12 юли. Тази сделка, която в момента е в основата на гръцките отношения с еврозоната, увековечава петгодишния модел на поставяне на преструктурирането на дълга в края на тъжна последователност от фискална дисциплина, икономическо свиване и провал на програмата.

Наистина, новият „спасителен заем“, предвиден в споразумението от 12 юли, очаквано започва с приемането – до края на този месец, на тежки данъчни мерки и средносрочни фискални цели, представляващи друг пристъп на строги ограничения. В средата на лятото следват преговорите за нов голям заем в размер на 48% от БВП (съотношението между дълга и БВП вече е над 180%). И накрая, най-рано през ноември и след първия анализ на новата програма, „еврогрупата е готова да обмисли, ако е необходимо, възможни допълнителни мерки... които целят да се гарантира, че брутните финансови нужди остават на устойчиво ниво“.

По време на преговорите от 25 януари до 5 юли , от които бях част, многократно препоръчвах на кредиторите ни серия от умни суапове на дълга. Целта беше да се намали максимално обема на нови средства от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и МВФ за рефинансирането на гръцкия дълг и да се гарантира, че през 2015 г. Гърция ще може да стане част от програмата за закупуване на активи на Европейската централна банка (ЕЦБ), ефективно възстановявайки достъпа на Гърция до капиталовите пазари. Според нашите оценки нужното ново финансиране нямаше да надвишава 30 млрд. евро (17% от БВП), като нито една част от него нямаше да бъде необходима за първичния бюджет на гръцката държава.

Нашите предложения не бяха отхвърлени. Въпреки че те бяха технически точни и правно обосновани, те просто не бяха обсъдени. Политическата воля на еврогрупата беше да пренебрегне нашите предложения, да позволи на преговорите да се провалят, да наложи неопределена във времето банкова ваканция и да принуди гръцкото правителство да приеме всичко – включително огромен нов заем, който е почти три пъти по-голям от предложения от нас. За пореден път кредиторите на Гърция сложиха каруцата преди коня, настоявайки новият заем да бъде договорен преди каквото и да е обсъждане на облекчаване на дълга.

Неустойчивият дълг, рано или късно, бива редуциран. Но точният момент и характер на това облекчаване е от огромно значение за икономическите перспективи пред страната. А Гърция днес е във вихъра на хуманитарна криза, защото неизбежното преструктуриране на дълга ѝ се използва като извинение за отлагане на това преструктуриране до безкрай. Както високопоставен служител на Европейската комисия веднъж ме попита: „Вашият дълг ще бъде облекчен въпреки трудностите, но защо изразходвате ценен политически капитал, настоявайки това преструктуриране да се случи сега?“.

Отговорът би трябвало да е повече от очевиден. Предварително преструктуриране на дълга, което намалява обема на новите заеми и прави дълга устойчив преди налагането на нови реформи, има добър шанс да събере инвестиции, стабилизира доходите и да положи основите за възстановяване. За разлика от това обаче отписване на дълга като това на Гърция през 2012 г., което доведе до провал на програмата, само допринася за продължаване на низходящата спирала.

Защо кредиторите на Гърция отказват преструктуриране на дълга преди да бъдат договорени нови заеми? И защо предпочитат нов по-голям спасителен пакет от необходимото?

Отговорите на тези въпроси не могат да бъдат открити чрез обсъждане на добрите финанси, било то публични, или частни, защото те остават твърдо в обхвата на политиката на силата. Дългът е силата на кредитора и, както Гърция научи по трудния начин, неустойчивият дълг превръща кредитора в библейския демон Левиатан. Животът под негова власт е гаден, скотски и, за много от съгражданите ми, кратък, заключава Варуфакис.

Всичко по темата за дълговете на Гърция четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 1
lilivan
преди 8 години
когато "Атанасио" пише, без да цитира - много умни неща казва- тогава го чата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
lilivan
преди 8 години
"кредиторите на Гърция изглежда не могат да оценят този основен финансов принцип"- МВФ оценява този основен финансов принцип- но ЕС си е заврял главата в ...пясъка:)) - (да не кажа къде другаде:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Да, аз те разбирам, но целта никога не е била да се достигне до обективна картинка, а до това, управляващото мнозинство да остане на власт, независимо дали е партията на Меркел или коалицията БоСтан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 4
крас
преди 8 години
До 8ПРОБЛЕМА Е В ЧАСТНИТЕ "ГРЪЦКИ" БАНКИ ЧИЕТО СЪСТОЯНИЕ НЕ Е ПО РАЗЛИЧНО ОТ ТОВА НА КТБ!Гръцките банки са превърнати от собтвениците им във ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ, които са източени от тяхните фирми.КОИ СА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА "ГРЪЦКИТЕ" БАНКИ ?Някакви американски , канадски фондове и разбира се френски и немски дружества. Нали си спамняш, че дни преди да гръмне КТБ напазари една банкрутирала "гръцка" банка Емпорики чиито собственик се оказа ФРЕНСКА ФИРМАКОЛКО ПЛАТИ КТБ НА ФРАНСЕТАТА ЗА ТАЗИ СДЕЛКА?Платихме ние данъкоплатците , а те мазно си потриват ръцете. Какво да се чака от тези ПРОДАЖНИ политици за които дълга на една частна банка като КТБ е ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ!Питай лъжкинята носеща не случайно името МЕНДА защо бе побесняла да ни натресе този МИЛИАРДЕН ДЪЛГ на КТБ!В Гърция върви същия сценарий - превръщането в ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ , дълга на източени "ГРЪЦКИ" БАНКИ!!Засега този номер минава и там!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
Да и аз имам наблюдения за тези особености на стериотипа на мислене и обществения процес там. Това обаче ни най-малко не променя нуждата да се назоват РЕАЛНИТЕ причинно-следствени връзки и да се посочи върху кого падат отговорностите за определени действия ... разбира се, ако целта ни е да достигнем до някаква обективна картина (с която презумпция се обърнах към тебе в първата си реплика).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 8
Боян
преди 8 години
Айде пак започна воя, Гърците не разбраха че колкото повече се въртят повече влиза. Ципрас го разбра обясниха му го оная вечер доста ясно и явно той вече знае до болка, че или слуша или влиза много яко и все по-дебел. Със сигурност Ципрас му е казал на тоя ***, че облекчение по дълга ще има само и единствено, ако решат "доброволно" да напуснат ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 7
крас
преди 8 години
Към момента налице е ЕКСПОПРИАЦИЯ на стотици милиарди СПЕСТЯВАНИЯ на гръцки вложители. БАНКИТЕ в Гърция са в технически ФАЛИТ. Командното дишане на което са поставени от ЕЦБ не може да продължидълго. Леталният изход на банките ще убие и последната надежда във вложителите , които и до в момента хранят надеждата да получат КЕШ спестяванията си. ИЗХОДА Е ЕДИН - Аржентинския вариант на излизане от кризата водещ до помитане на цялата политическа класа.ЩЕ ЗАСЕГНЕ ЛИ НАДИГАЩОТО СЕ В ГЪРЦИЯ ЦУНАМИ СТРАНАТА НИ, КОЯТО Е ЕДНО БЛАТО В КОЕТО КАКВОТО И ДА ХВЪРЛИШ ПОТЪВА КАТО В ЧЕРНА ДУПКА.Ние дори не осъзнаваме опасностите от това което предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
С малката подробност, че бургерите това не ги интересува. Повечето от тях не правят разлика между държавна, частна и нам си каква институция. Те искат паричките им да са си сигурни, животеца да им е уреден. Ако нещо им наруши спокойствието и сигурността - бой по правителството. Според тях то е било длъжно да им опази парите и работата и здравето и всичко. Там не вървят тези номера от селски вечеринки.. той Василев е виновен, ама банката е частна, аз съм от добрите ама ето сега, трябва от джоба си да извадя 3 милиарда за да ви върна депозитите след 1 година и все Бойко на бял кон. Бургерите така не можеш да ги будалкаш тънко. Ще яде сопата Меркел и никой няма да я пита частна ли била банката. Тя за това и спасява веднага, не чака Искров и ЦацаТум ЦацаТам и #КОЙ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Пуснете Горанов, Цеката мустака и Искров, те ше ги опраат на 0 време .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Кредиторите прекрасно знаят ,че сенчестата икономика на Гърция е около 45-50% тоест около 15-20 млрд. евро не влизат във бюджета и затова ги мъчат донякъде справедливо защото не може да си раздаваш 13 и 14 заплата и пенсии и т.н. глупости и 420 евро за миене на ръцете Аз защитавам Гърция само за лихвата по държ.дълг да е до 1% тоест опрощаване на дълга или намаляне на лихвата е едно и също дали 320млрд. ще са с 1% лихва или ще се намалят и лихвата ще е 3-4% е едно и също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още