IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Кристалина Георгиева поема МВФ, а политическият хаос във Великобритания продължава

08:45 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Себастиан Курц вероятно отново ще е премиер на Австрия.&nbsp; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Себастиан Курц вероятно отново ще е премиер на Австрия.  Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Българската агенция по безопасност на храните е с ново ръководство. След четири години като изпълнителен директор на агенцията Дамян Илиев напуска, а на негово място идва дългогодишният заместник-директор на бившата национална ветеринарномедицинска служба Паскал Желязков. Мотивите за промените в ръководството на БАБХ не са посочени, но рокадата се очакваше след кризата с африканската чума по свинете, която успя за два месеца да унищожи над 20% от свиневъдството в България.

В години на парламентарни избори бюджетните разходи се разпределят по-неефективно, показва последната оценка на Института за пазарна икономика (ИПИ) за работата на администрацията. Тя е на база 966 одитни доклада на Сметната палата за общо 149 млрд. лв. бюджетни средства, похарчени от 1998 до 2017 г. При около половината от тях има неизпълнение на поставените цели, необосновани разходи, незаконосъобразност на сключените договори. Тези проблеми са при всяка власт.

66 партии и коалиции са се регистрирали за местните избори на 27 октомври, обяви председателят на ЦИК проф. Стефка Стоева в сряда, по време на тегленето на жребия за поредните номера на участниците. На 6 партии и коалиции ЦИК е постановила отказ от регистрация. Общинската избирателна комисия в София е отказала да регистрира и бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, тъй като документите ѝ са подадени 7 минути след края на определения за това срок - 17 часа на 24 септември. По-късно обаче тя бе допусната до вота.

ЕС и еврозоната

Британската камара на общините се събра отново тази седмица. Преди това Върховният съд на Обединеното кралство обяви задължителната почивка, наложена от премиера Борис Джонсън, за неконституционна. На първата сесия след възобновяването Джонсън призова опозицията да започне вот на недоверие срещу него, за което обаче в опозицията няма единодушие въпреки многократните искания за оставка на премиера.

Австрийската народна партия на Курц спечели изборите с 37 процента от гласовете. Това сочат резултатите при преброени 46 процента от подадените бюлетини. Австрийската социалдемократическа партия остава далеч назад втора с 22 процента. На трето място е крайнодясната Австрийска партия на свободата със 16 процента. В парламента влизат още две партии - Зелените са четвърти с 14 процента, а на пето място остава либералната партия "Нова Австрия" (НЕОС) с 8 процента.

От юни Австрия се ръководи от временно правителство начело с председателя на Конституционния съд Бригите Бирлайн, а 33-годишният Курц стана първият канцлер в съвременната австрийска история, който бе свален с вот на недоверие.

Изборите бяха свикани след разпада на управляващата коалиция заради скандала с видеозапис от Ибиса, замесващ тогавашния лидер на крайнодесните Хайнц-Кристиан Щрахе. Клипът показваше разговор, в който Щрахе предлага щедри обществени поръчки на мнима племенница на руски бизнесмен.

Щрахе подаде оставка от председателския пост, а Партията на свободата отива днес на избори водена от бившия вътрешен министър от твърдото й крило Херберт Кикъл и от Норберт Хофер, който на косъм изгуби президентските избори през 2016 г.

Забине Лаутеншлегер обяви намерението си да подаде оставка от поста си в Изпълнителния борд на Европейската централна банка до 31 октомври. Тя не даде подробности за причините си. Мандатът на Лаутеншлегер трябваше да продължи още две години. Тя беше член на Съвета на директорите от януари 2014 г., а преди това заемаше поста на заместник-шеф на банковия надзор на ЕЦБ пет години. Юристката се счита за критик на разхлабената парична политика на ЕЦБ. Твърди се, освен всичко друго, че е гласувала срещу възобновяването на програмата за изкупуване на облигации.

Държавите от ЕС по принцип се споразумяха за единни критерии, които да оценяват устойчивостта на финансовите инвестиции. Те включват смекчаване на изменението на климата, защита на водните и океанските ресурси и защита и възстановяване на биоразнообразието. По този начин трябва да се предотврати възможността финансовите продукти в бъдеще да не могат да бъдат етикетирани като зелени, ако не отговарят на основните екологични стандарти. Сега държавите трябва да намерят обща позиция с Европейския парламент, преди новите правила да влязат в сила.

Американската верига кафенета Starbucks не се е възползвала от неоторизирани данъчни облекчения в Холандия, става ясно от решение на съда на ЕС. Съдът отмени съответно решение на Европейската комисия. По подобен случай обаче съдиите в Люксембург потвърдиха решението на Комисията за автомобилната компания Fiat. В случая става дума за възстановяване на около 20 до 30 милиона евро.

Нивото на дълга на общите публични бюджети (федералната република, провинции, общини / асоциации на общини и социално осигуряване, включително специални домакинства) намалява с 0,8% през първото полугодие в сравнение със същия период на предходната година (-15,4 милиарда евро). Както Федералната статистическа служба обяви, публичните финансови активи през 2018 г. нарастват с 3,1% или 28,6 милиарда евро в сравнение с предходната година.

Федерална република Германия и провинция Хесен предоставиха на авиокомпанията Condor обещание за шестмесечен мостови заем в размер на 380 милиона евро. Авиокомпанията е пред фалит, след като компанията майка Thomas Cook подаде заявление за фалит. Заемът все още не е одобрен от ЕК.

Бившият австрийски дясноцентристки канцлер Себастиан Курц вероятно ще се върне на власт едва четири месеца след като скандал с видео доведе до разпад на коалицията му с крайнодесните.

САЩ

Опозиционните демократи възнамеряват да инициират импийчмънта на президента Доналд Тръмп. Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт. Твърди се, че е призовал украинския президент Владимир Зеленски да започне разследвания, които биха могли да навредят на кандидата за президент от демократите Джо Байдън. Т. нар. импийчмент може да бъде осъществен с мнозинството от демократите в Камарата на представителите. Но решението де факто следва да се вземе в Сената, където републиканците имат мнозинство.

Сенатът и Камарата на представителите одобриха преходно финансиране за бюджета на САЩ до 21 ноември. Без споразумението щеше да се стигне в понеделник до частично закриване на правителствените агенции („закриване“). Засега администрацията ще работи на базата на законите за финансовата 2019 г., която приключва в понеделник.

САЩ и Япония подписаха ново търговско споразумение след около шест месеца преговори. То предвижда намаляване и премахване на митата за селскостопанския и цифровия сектор.

Развиващи се пазари

МВФ увеличи прогнозата си за ръста на БВП на Турция за 2019 г. от -2.5% на 0.25%. Според институцията политиката на стимули и закрепването на лирата са спомогнали за подобряването на икономиката. Фондът обаче предупреждава, че "настоящото спокойствие изглежда крехко", посочвайки притеснения относно лошите дългове в корпоративния сектор, ниските резерви от чуждестранна валута, силната зависимост на страната от чуждото финансиране и нарастващия фискален дефицит. Същевременно президентът Ердоган се стреми към съживяване на кредитирането, призовавайки за незабавно намаляване на лихвите.

Световната икономика

Кристалина Георгиева поема Международния валутен фонд (МВФ), след като на изслушването във вторник е убедила членовете на управителния съвет, че е подходяща за управляващ директор. Тя става втората жена начело на институцията след Кристин Лагард и първият ръководител от развиваща се икономика. На поста Георгиева ще се сблъска с редица предизвикателства, сред които глобалното икономическо забавяне заради ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай.

В последния си доклад Междуправителствената група от експерти по изменение на климата (Intergovernmental Panel on Climate Change, или IPCC) предупреждава, че екстремните метеорологични условия в мегаполисите ще се проявяват много по-често в резултат на промените в климата, тъй като повишаването на нивото на моретата се ускорява. Само силно намаляване на парниковите газове, опазването на екосистемите и внимателното използване на природните ресурси могат да ограничат драматично развитие според IPCC. В началото на седмицата повече от 60 държави обещаха допълнителни усилия в борбата срещу нарастващото глобално затопляне на срещата на върха на ООН за климата.

Цените на петрола се обезцениха тази седмица и вече се връщат към нивата от преди атаката с дронове над рафинерии в Саудитска Арабия. Саудитското правителство повтори, че добивът ще бъде възобновен напълно до края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още