IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те най-важни въпроса за случилото се в Панама

Това вероятно е най-голямото и най-скандално изтичане на данни в историята

16:02 | 04.04.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изтичане на 11,5 милиона документа от една адвокатска фирма в Панама разкрива как богатите и могъщи хора, включително руският президент Владимир Путин и неговият украински колега Петро Порошенко, укриват парите си. Mossack Fonseca - една от най-потайните офшорни юридически фирми, е помагала на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци в продължение на 40 години при пълна безнаказаност. Фирмата заяви, че никога не е била обвинявана в престъпна дейност. 

Възникват редица важни въпроси, а Die Welt се опитва да даде някои отговори.

За какво точно иде реч?

Изтичане на информация от управител на компании от типа "пощенска кутия" разкрива според Süddeutscher Zeitung, NDR и WDR, както и медии от 80 страни, информация за финансови сделки на политици и известни лица с помощта на цели 215 хил. фирми-пощенски кутии. При тези фирми се създава седалище в страна с изгодни данъчни условия само с пощенски адрес, докато бизнесът провежда търговските си дейности в други държави с цел да намали данъчните си задължения.

Кой е замесен?

В „най-големия финансов скандал на историята“, както го описва италианският Corriere della Sera, са замесени 12 бивши и настоящи държавни и правителствени ръководители, 128 други политици и милиардери и спортни звезди. Един известен пример е исландският премиер Сигмундур Гунлаугсон. Неговото действие е особено осъдително, защото Исландия почти бе изпаднала в несъстоятелност поради съмнителни финансови сделки и именно благодарение на това Гунлаугсон встъпи в длъжност.

Сред имената са и тези на министър-председателя на Пакистан, на краля на Саудитска Арабия и децата на президента на Азербайджан. Документи има и за украинския президент Петро Порошенко, покойния баща на британския премиер Дейвид Камерън, близки на сегашни или бивши членове на китайското Политбюро.

Кои са Mossack Fonseca?

Mossack Fonseca, която се оказа в центъра на скандала, е дискретна панамска адвокатска кантора, която има малка група отбрани клиенти и се е специализирала в избягването на плащане на данъци. Загадъчната завеса над нея бе вдигната в неделя, когато международно разследване, направено от над 100 медии въз основа на документи от тази фирма, разкри, че 140 водещи политици и известни личности имат авоари в данъчни убежища.

В някои от тях са посочени и предполагаеми методи на действие на кантората за заличаване на следите, а един от тях е използването на данъчни убежища като Британските Вирджински острови и страни в Тихия океан.

Кой ръководи адвокатската група, чиито офиси се намират в стъклена сграда в бизнес квартала на Панама?

Юрген Мосак, съоснователят на компанията, създадена преди тридесетина години, е роден в Германия през 1948 година. Той емигрирал заедно със семейството си в Панама, където следвал право. Неговият баща бил нацист, служил в SS частите (елитни подразделения на германската армия) по време на Втората световна война според Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), който цитира документи на американската армия, посочва AFP. Според "стари разузнавателни документи" той предложил да шпионира в полза на ЦРУ.

Другият съосновател, Рамон Фонсека, е роден през 1952 година. Той получил диплома за юрист също в Панама, но следвал в престижния Лондонски икономически университет. В интервю той посочва, че мислел да става свещеник.

Къде действа компанията?

По собствени данни Mossack Fonseca има над 500 служители. Компанията действа в Белиз, Холандия, Коста Рика, Великобритания, Малта, Хонконг, Кипър, Британските Вирджински острови, Бахамските острови, Панама, Ангила, Сейшелските острови, Самоа и щатите Невада и Уайоминг.

Защо Панама?

Панама, заедно с Каймановите острови и Бермудите, е един от най-важните финансови центрове в Латинска Америка. Изключително либералното банково право привлича многобройни банки в Централна Америка. В момента около 90 банки държат депозити в размер на около 65 млрд. щатски долара там. Финансовата криза заобиколи в голяма степен Панама и дори донесе на финансовия център допълнителни инвестиции. Панама се счита от мнозина за данъчен рай, но постоянно в медиите се появяват материали за  незаконни сделки. През 80-те години страната бе банковият център за колумбийските наркокартели.

Какво представляват офшорните компании?

Дружества или корпорации могат да се установят в офшорни зони, за да могат съвсем законно да осъществяват финансов бизнес и сливания и придобивания или да осъществяват по-добро данъчно планиране.

Всички, които оперират фирми-пощенски кутии, ли са престъпници?

Не. Има и легитимни причини за ползването им. Наистина офшорни банкови сметки може да се използват за заобикаляне на регулаторните надзори и данъчните задължения, но не е нелегален начин. Фирми и физически лица може да използват подобни кухи компании, които първоначално не са свързани със съществени активи или операции, често за прикриване на собствеността на някои средства. Руски бизнесмени ги използват, за да защитят активите си срещу икономическите и паричните санкции срещу страната им.

Престъпници ли са някои, които използват подобни кухи фирми?

Да, има и такива. Но това трябва да докаже прокуратурата.

Колко данни са откраднати?

Много. Общо Panama Papers се състоят от 11,5 млн. документа, които се състоят от мейли, бази данни, PDF-и, снимки и текстови документи. Общо данните са в обем от 2,6 терабайта. За сравнение – разкритията на Wikileaks са от 1,7 гигабайта, по-малко от 1/1000 част от Panama Papers. Данните са за дела от седемдесетте години до пролетта на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Mossack Fonseca Has 441 U.S. Clients: Who Are They?http://***.zerohedge.com/news/2016-04-04/mossack-fonseca-has-441-us-clients-who-are-they----------------------------------------------------------------------------------------------------------------е значи наще "приятели" Сашовците не ходели в Неделя редовно на Църква все пак ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
От друга страна е обществена ,,тайна", че няма компания с капитализация над 1 млрд, която да не използва офшорни зони или държави данъчни-убежища за избягване на плащания към фиска. Такива са не само традиционно заподозрените - инвестиционните посредници и финансови дружества, а вкл. социалните мрежи и технологични компании- Алфабет, Фейсбук... до т.нар. споделена иккономика - Юбер, Прайслайн Груп...Т.например любимата социална мрежа на Европейския парламент Фейсбук за миналата горина е платила по-малко данъци от берач на ягоди. Същевременно, обаче ,,Бай Петко"трябва да заплати данъчна тежест (бел. акциз) за количеството над 5 литра домашно сварена ракия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
По принцип няма никаква новост в това, че политическите елити укриват придобитото в офшорни зони. Странна е обаче целта на обединението на т.нар. международен консорциум на разследващите журналисти, а именно: да проникнат противозаконно в базата данни на една частна компания и да откраднат информацията за клиентите. Понятието ,,изтичане на информация" е евфемизъм на понятието ,,кражба".Далеч по-нормално би било този т.нар. консорциум да се обедини около идеята за недопускане на офшорни компании да участват в икономическия живот на държавите, които представляват, а също така да използват обществената трибуна да убедят и други данъкоплатци да се противопоставят на участието на офшорни дружества в икономическия живот.. Във времената на глобални съюзи НАФТА,ТТИП, ЕС, Евразийски съюз държавите могат изключително бързо и ефективно да наложат блокада и забрана на офшорните зони, но няма да го направят поради коромпираните елити, които ръководят тези обединения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
В света се въртят 21-32 трилиона $ в офшорки тоест много грубо 4-6 трилиона $ не влизат в бюджетите на държавите в света - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoСамо с забрана на ошфорките 3% бюдж. дефицити на САЩ и ЕС стават 2-3% бюджетни излишъци Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 и съм обяснил всичко - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Тъй като проф.Джозеф Стиглиц не казва от къде ще дойдат парите трябва да се обяснява ,и в какво да се инвестират за да се избегнат катастрофитеВАЖНО Е и новия закон за офшорките във България - http://***.bloombergtv.bg/shows/2016-03-18/ofshorkite-vlizat-v-obshtestvenite-porachki
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
The Big One
преди 8 години
Хоп, хоп, хоп, сега видяхте ли - хопа хоппп - защо от 2-ва месеца, хопа хоппп си денся казачок и си пиивам бърбънче, хоп, хопп, хоппаа хоппп. Много си малък Джуджаро, многоооо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
"тогава маже и да има някакви реални последствия върху съдбата на тези, които са нарушили тази възбрана"Абе да, ама не баш. Туй до ся официално беше тъмна индия за "властите", вече не е, а в много случаи дори е липсващо парче от разследвания.По-интересното е що няма американерци. Защо липсват хиляди документи от целия масив. Кой, кога и защо ги пуска точно сега.Въпроси въпроси..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
До тогава всичко, което се изписа до тук си остава една плитка, смрадлива и омевидно - поредната неуспешна- нескопосана завера да се омаже Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Тъ^по, по-тъ^по, най^тъпо, откровена драй^фня, тази статия на Ди Велт!Има само един съществен въпрос в цялата тази см^рад и той е: законни ли са или незаконни офшорните зони и престъпление ли е оперирането в тях? Това е! През шпека ми е кои са, защо са, кого са и прочее мозъчни рефлукси!Престъпление ли е в западния свят, към който се опитваме да се засмучем, да се оперира в офшорни зони? И отговорът е един и *** като бел боб - НЕ! НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! По простото тройно правило, престъпници ли са хората и фирмите, опериращи в офшорни зони? За разлика от омазания с кравешки екскременти отговор в статията, единственият възможен отговор според сегашното законодателство в "нашата" част от света крещи : НЕ! НЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ ЕДИНСТВЕНО ПОРАДИ ТОЗИ ФАКТ!Ако някога, някой и някъде сбъдне мокрите сънища на умника Люсиенчо и наложи възбрани върху тази дейност, тогава маже и да има някакви реални последствия върху съдбата на тези, които са нарушили тази възбрана. До тогава - оро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Абсолютна пародия е това! Сами се дискредитират с подобни половинчати данни авторите на leak-а. Авторите на CIA-LEAK-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
ivanrog
преди 8 години
Има, според мен, един много по-важен въпрос, според единия от основателите на фирмата са регистрирали над 240 хил. фирми, а се предоставя информация за 214, някак много неприятна разлика(хем малка, хем не толкова), която демонстрира, че това е до голяма степен манипулация. Не мисля, че човек, който има достъп до тия 214 хил., няма достъп и до останалите, да, може би няма да има достъп до хиляда "специални", но до 26 - около 10%, някак ми звучи много изберателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още