Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

2019 г. се оказа историческа за финансовите пазари

Защо е добре да купуваме акции през следващата година и кои са най-добрите акции за покупка през 2020 година?

2019 г. се оказа историческа за финансовите пазари

Снимка: Pixabay

2019 бе историческа година за финансовите пазари. Страховете от ескалиралата търговка война между двете най-големи икономики в света САЩ и Китай, агресивните понижения на лихвите от разтревожените централни банки, разделението причинено от Брекзит и предсрочните избори във Великобритания бяха в светлината на прожекторите.

Независимо от това фондовите пазари в САЩ скочиха до нови рекордни стойности, докато европейските акции изоставаха през по-голямата част от 2019. Силата, която демонстрираха глобалните фондови пазари през 2019 година подсказва, че 2020 може да бъде една много вълнуваща година за трейдърите и инвеститорите в акции.

Ето и доходността на основнтие борсови индекси за 2019 година (до 20 декември):

  • Dow Jones +21,65%
  • S&P 500 +27,86%
  • Nasdaq 100 +33,94%
  • DAX 30 +25,83%
  • CAC 40 +26,95%
  • Nikkei 225 +19,00%
  • China A50 +36,60%

След като разбрахме сериозната доходност, която доставиха най-големите фондови пазари на своите инветитори, да видим защо е добре да купуваме акции през следващата година и кои са най-добрите акции за покупка през 2020 година.

Защо да купуваме акции през 2020?

Една от най-големите движещи сили зад световните фондови пазари, които се търгуват на или близо до рекордно високи ценови нива, е действието на централните банки по света. Централните банкери се притесняват от връщане към икономическа рецесия.

Федералният резерв на САЩ, Резервната банка на Австралия и Европейската централна банка - наред с други - намалиха лихвените проценти с надеждата, че по-ниските разходи за финансиране ще насърчат компаниите и потребителите да заемат повече и да ги изразходват в икономиката, за да за движат глобален икономически растеж.

В действителност, в края на 2019 г., милиардерът инвеститор и хедн фонд легенда Пол Тудор Джоунс заяви в интервю за CNBC, че в момента икономиката има "експлозивна комбинация от парична и фискална политика", която в крайна сметка помага на пазарите да се движат към нови рекордни стойности.

Въпреки това инвеститорите не могат да си позволят да бъдат самодоволни, тъй като има някои предизвикателства, които предстоят през 2020 г., като например президентските избори в САЩ през ноември. Наличието на правилни критерии за определяне на най-добрите акции за търговия на международните фондови пазари ще бъде от съществено значение през следващата 2020 година.

Освен това почти нулевите (в някои случаи дори негативни) лихви по депозити на много места по света, включително в България, подтикват спестителите да потърсят по-добро място за своя капитал. И едно от най-логичните направления на тези капитали са финансовите пазари, които предлагат възможности за доста по-висока доходност от банковите депозити.

Още по-неприятно за спестителите става, когато към почти нулевите лихви по депозити се прибави и по-високата инфлация, която на практика прави доходността от банкови депозити негативна.

Най-добрите акции за покупка в Европа и Великобритания

През 2018 инвеститорите изтеглиха над 43 милиарда долара от пазарите поради политически и икономически проблеми, основно около Брекзит и европейските избори. Тъй като сагата продължи компаниите станаха много по-добре подготвени да се справят с тези опасения и това помогна на инвеститорите да се върнат обратно в европейските фондови пазари, по-голямата част, от които се търгуват на или много близо до най-високите си нива за 2019 година.

Въпреки това, пазарите в Обединеното кралство изпитват затруднения, тъй като Брекзит драмата се превърна във вътрешна, политическа каша, която блокира работата на парламента, принуждавайки премиерът Борис Джонсън да свика предсрочни избори в края на годината. Активите във Великобритания остават сравнително евтини от историческа гледна точка и за много инвеститори е просто въпрос за време да започнат да инвестират на британските пазари.

Двата ни избора за акции на европейските и британските фондови пазари през 2020 година обхващат широк спектър от теми, като подценяването на фондовия пазар във Великобритания, голямото фармацевтично разклащане и влиянието на климатичните промени върху търсенето на електрически превозни средства. Но нека да разгледаме по-подробно!

1. Volkswagen: Готови ли са акциите да се задвижат нагоре?

Едва през 2015 година „дизелгейт" на Volkswagen шокира пазара. Немският автомобилен производител призна, че е монтирал устройства на своите дизелови автомобили, което им позволява да залъгват тестовете за вредни емисии. Съдебни дела, глоби и спиране на продажбите погълнаха производителя на автомобили и оттогава той се опитва да избяга от сянката на скандала и да възстанови цената на акциите си, която се срина близо 70% от най-високите си нива достигнати през 2015 година от €260 за акция.

От ноември 2019 година цената на акциите на Volskwagen все още е с 50% под най-високия си период. Това представлява много интересна възможност за инвеститорите, ако производителят на автомобили може отново да впрегне в работа всички цилиндри.

След като правителствата по света променят политиките в отговор на изменението на климата, производителите на автомобили вече започнаха да намаляват бензиновите и дизеловите автомобили. VW е много подходящ за този дългосрочен преход.

Всъщност планът на VW за 2020-2024 година - наречен "68 кръг за планиране" вече е изготвен. Групата планира да похарчи близо 60 милиарда евро за „ области с перспективно бъдещо като хибридизация, електрически автомобили и дигитализация. Около 33 милиарда евро от това число са само за електромобили".

2. GlaxoSmithKline: Нов директор и голямо раздвижване

Най-общо погледнато, GlaxoSmithKline (GSK) едва ли е в началото на списъка с най-добрите акции за покупка към момента. Това е така, защото през ноември 2019 година цената на акциите се търгува на приблизително същите нива, на които бе и през 1998 година. При старото ръководство компанията взе грешни решения, като се опита да се позиционира в свят без никакви лекарства, които да имат огромен потенциал.

Изследователската и развойна дейност са изключително важни, за да се озовете във всяка фармацевтична компания. Ето защо инвеститорите приеха радушно новия изпълнителен директор Ема Уолмсли. Тя вече разклати компанията, като уволни 40% от топ мениджмънта си и се готви да раздели компанията, като помогна да вдигне цената на акциите на GSK през 2019 г.

При създаването на нов екип и в процес на разтърсване това може да бъде акция за дългосрочни, търпеливи инвеститори. За щастие, GlaxoSmithKline към момента на писане (ноември 2019 г.) предлага впечатляваща дивидентна доходност от 4,72%. Това включва ли компанията в списъка Ви от акции, които да следите през 2020?

Най-добрите акции за покупка от САЩ

Откакто Доналд Тръмп спечели президентските избори през 2016, пазарите в САЩ започнаха да поставят рекорд след рекорд, като постигнаха рекордни постижения през 2019 година. Въпреки спора за търговските тарифи между САЩ и Китай, инвеститорите се наслаждават на свалянето на данъците на администрацията на президента Тръмп.

Повечето пари за корпоративна Америка са се превърнали в работни места, икономическа експанзия и здравословни корпоративни печалби.

Като цяло растежът е силен и може да се запази. Както казва Джим Карън, мениджър на активи в Morgan Stanley Investment Management: „Наблюдаваме по-висока производителност и повече бизнес инвестиции, което означава, че това не е само крехък връх породен от фискалния тласък."

И така кои американски компании се оформят като потенциално най-добрите акции за покупка през 2020? Да видим!

1. Amazon: Ще се отплатят ли големите разходи?

Amazon влезе в 2019 година с короната на втората компания в Съединените щати, която достигна оценка от 1 трилион долара. Само този показател прави акцията достоен кандидат за портфолиото на инвеститорите през 2020 г.

Въпреки това, след като компанията пое удар върху резултатите от печалбите си за третото тримесечие, който се дължеше на огромния разход за логистика на доставките за един ден, последва вълна от продажби. Тъй като цената на акциите на Amazon все още е под техните най-високи нива от 2050 долара, достигнато през септември 2018 г., може да има възможност да следвате съветите на легендата на Уорън Бъфет: „Купувайте ниско, продавайте високо".

Някои инвеститори са загрижени, че Amazon харчи твърде много пари за разрастване на бизнеса си и че това е прекалено. За известно време това може да повлияе на рентабилността на компанията. В дългосрочен план обаче изглежда инвестицията ще се изплати и то вероятно ще е солидно.

За щастие, Amazon има множество бизнеси в различни сектори, обслужващи потребителите на дребно и бизнеса. Това прави по-диверсифициран потокът от доходи на компанията, така че ако нещата се влошат в навечерието на президентските избори през 2020 година, компанията има по-голям шанс да премине през бурята.

2. Bank of America: С одобрението на Уорън Бъфет?

Знаете ли, че Bank of America има втория най-голям дял в притежаваните от Berkshire Hathaway активи. Ако се чудите Berkshire е инвестиционната компания на Уорън Бъфет? В последното си 13 F изявление за SEC, Бъфет добави още $ 1,1 милиарда позиция в Bank of America към портфолиото си. Инвеститорите веднага взеха това под внимание.

Банковите акции се насочиха бавно към възстановяване след голямата финансовата рецесия през 2008 година. В бранша обаче има някои положителни знаци, тъй като банките изчистиха своите дейности и започват да се фокусират върху предлагането на традиционни банкови услуги, а не да се опитват да печелят от рискови инвестиционни продукти като ипотечни кредити на кредитополучатели с нисък рейтинг.

Bank of America изглежда като подходяща за по-дългосрочно възстановяване обратно към нейните най-високи стойности на цените през цялото време. Освен това, Уорън Бъфет със сигурност вярва в компанията, нали?

Как да купите акции онлайн?

Покупка на акции, както и тяхната продажба може да бъде направена само в три лесни стъпки:

  1. Отворете си сметка за търговия с акции.
  2. Изтеглете Вашата платформа за търговия с акции.
  3. Отворете прозорец за Нова Поръчка и направете първата си сделка.
По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Защо Тръмп отказа да заклейми белия национализъм?