IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. се оказа историческа за финансовите пазари

Защо е добре да купуваме акции през следващата година и кои са най-добрите акции за покупка през 2020 година?

15:35 | 23.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2019 бе историческа година за финансовите пазари. Страховете от ескалиралата търговка война между двете най-големи икономики в света САЩ и Китай, агресивните понижения на лихвите от разтревожените централни банки, разделението причинено от Брекзит и предсрочните избори във Великобритания бяха в светлината на прожекторите.

Независимо от това фондовите пазари в САЩ скочиха до нови рекордни стойности, докато европейските акции изоставаха през по-голямата част от 2019. Силата, която демонстрираха глобалните фондови пазари през 2019 година подсказва, че 2020 може да бъде една много вълнуваща година за трейдърите и инвеститорите в акции.

Ето и доходността на основнтие борсови индекси за 2019 година (до 20 декември):

  • Dow Jones +21,65%
  • S&P 500 +27,86%
  • Nasdaq 100 +33,94%
  • DAX 30 +25,83%
  • CAC 40 +26,95%
  • Nikkei 225 +19,00%
  • China A50 +36,60%

След като разбрахме сериозната доходност, която доставиха най-големите фондови пазари на своите инветитори, да видим защо е добре да купуваме акции през следващата година и кои са най-добрите акции за покупка през 2020 година.

Защо да купуваме акции през 2020?

Една от най-големите движещи сили зад световните фондови пазари, които се търгуват на или близо до рекордно високи ценови нива, е действието на централните банки по света. Централните банкери се притесняват от връщане към икономическа рецесия.

Федералният резерв на САЩ, Резервната банка на Австралия и Европейската централна банка - наред с други - намалиха лихвените проценти с надеждата, че по-ниските разходи за финансиране ще насърчат компаниите и потребителите да заемат повече и да ги изразходват в икономиката, за да за движат глобален икономически растеж.

В действителност, в края на 2019 г., милиардерът инвеститор и хедн фонд легенда Пол Тудор Джоунс заяви в интервю за CNBC, че в момента икономиката има "експлозивна комбинация от парична и фискална политика", която в крайна сметка помага на пазарите да се движат към нови рекордни стойности.

Въпреки това инвеститорите не могат да си позволят да бъдат самодоволни, тъй като има някои предизвикателства, които предстоят през 2020 г., като например президентските избори в САЩ през ноември. Наличието на правилни критерии за определяне на най-добрите акции за търговия на международните фондови пазари ще бъде от съществено значение през следващата 2020 година.

Освен това почти нулевите (в някои случаи дори негативни) лихви по депозити на много места по света, включително в България, подтикват спестителите да потърсят по-добро място за своя капитал. И едно от най-логичните направления на тези капитали са финансовите пазари, които предлагат възможности за доста по-висока доходност от банковите депозити.

Още по-неприятно за спестителите става, когато към почти нулевите лихви по депозити се прибави и по-високата инфлация, която на практика прави доходността от банкови депозити негативна.

Най-добрите акции за покупка в Европа и Великобритания

През 2018 инвеститорите изтеглиха над 43 милиарда долара от пазарите поради политически и икономически проблеми, основно около Брекзит и европейските избори. Тъй като сагата продължи компаниите станаха много по-добре подготвени да се справят с тези опасения и това помогна на инвеститорите да се върнат обратно в европейските фондови пазари, по-голямата част, от които се търгуват на или много близо до най-високите си нива за 2019 година.

Въпреки това, пазарите в Обединеното кралство изпитват затруднения, тъй като Брекзит драмата се превърна във вътрешна, политическа каша, която блокира работата на парламента, принуждавайки премиерът Борис Джонсън да свика предсрочни избори в края на годината. Активите във Великобритания остават сравнително евтини от историческа гледна точка и за много инвеститори е просто въпрос за време да започнат да инвестират на британските пазари.

Двата ни избора за акции на европейските и британските фондови пазари през 2020 година обхващат широк спектър от теми, като подценяването на фондовия пазар във Великобритания, голямото фармацевтично разклащане и влиянието на климатичните промени върху търсенето на електрически превозни средства. Но нека да разгледаме по-подробно!

1. Volkswagen: Готови ли са акциите да се задвижат нагоре?

Едва през 2015 година „дизелгейт" на Volkswagen шокира пазара. Немският автомобилен производител призна, че е монтирал устройства на своите дизелови автомобили, което им позволява да залъгват тестовете за вредни емисии. Съдебни дела, глоби и спиране на продажбите погълнаха производителя на автомобили и оттогава той се опитва да избяга от сянката на скандала и да възстанови цената на акциите си, която се срина близо 70% от най-високите си нива достигнати през 2015 година от €260 за акция.

От ноември 2019 година цената на акциите на Volskwagen все още е с 50% под най-високия си период. Това представлява много интересна възможност за инвеститорите, ако производителят на автомобили може отново да впрегне в работа всички цилиндри.

След като правителствата по света променят политиките в отговор на изменението на климата, производителите на автомобили вече започнаха да намаляват бензиновите и дизеловите автомобили. VW е много подходящ за този дългосрочен преход.

Всъщност планът на VW за 2020-2024 година - наречен "68 кръг за планиране" вече е изготвен. Групата планира да похарчи близо 60 милиарда евро за „ области с перспективно бъдещо като хибридизация, електрически автомобили и дигитализация. Около 33 милиарда евро от това число са само за електромобили".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още