Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

2022 година ще е по-трудна за инвеститорите

Инфлацията, Китай, Русия и евентуална нова вълна на Covid представляват рискове за пазарите

2022 година ще е по-трудна за инвеститорите

Снимка: Bloomberg

Могат ли бичите пазари да продължат през 2022 г.? Имахме страхотен период в САЩ на фона на милиардите напечатани електронни долари и големите фискални стимули. Индексът S&P 500 се повиши с около 30% през 2021 г. Монетарната експанзия сега обаче ще бъде намалена, пише за Financial Times сър Джон Редууд, главен глобален стратег на Charles Stanley.

Европейските и някои азиатски пазари се опитаха да останат в крак и се повишиха в отговор на икономическото възстановяване, само за да се сблъскат отново с проблеми с Covid-19. Китай се представи зле, тъй като продължи да върви към по-марксистки подход, атакувайки предприемачи и собственици на имоти като израз на антипазарна позиция с китайски характеристики. Индексът Hang Seng в Хонконг се понижи с 15% през 2021 г.

Виртуалният портфейл на FT постигна възвръщаемост от 7,75% за миналата година. Инвестициите в акции се възползваха от икономическото възстановяване в САЩ и по света. Специализираните световни индекси, улавящи зелените теми, се представиха умерено добре след своята грандиозна 2020 г. Позицията беше намалена и някои печалби бяха осребрени.

Инвестицията в глобални индекси в дигиталния сектор донесоха като цяло прилична възвръщаемост, но се представиха по-слабо от по-големите акции в технологично ориентиранията индекс Nasdaq. Портфейлът от облигации беше смес от индексирани с инфлацията държавни ценни книжа и кеш. Това го предпази от прогнозите за нарастваща инфлация и началото на покачването на лихвените проценти по целия свят, което потисна много конвенционални облигации.

Още по темата

2022 г. започва трудно. Коронавирусът все още виси над нас. Досега омикрон се оказа по-малко смъртоносен вариант, въпреки че се разпространява по-бързо. Очакваме светът да свикне да живее с вируса през настоящата година, като ваксините, по-доброто лечение и изграждането на имунитет намаляват въздействието му. През годината на много места би трябвало да има постепенно облекчаване на сегашните ограничения.

Инфлационните последици от последните две години на кредитен бум и печатане на пари от страна на правителствата и централните банки ни застигат и ще се задълбочат преди да достигнат пик следващата пролет.

Президентът на САЩ Джо Байдън се бори с ниския си рейтинг и му е трудно да получи одобрението на собствената си партия в Сената за водещите си разходни и данъчни мерки. Новото германско правителство подкрепя с ентусиазъм желанието на ЕС за по-бърз преход към нетни нулеви вредни емисии, с неблагоприятни последици за традиционните европейски производители на автомобили, електроенергия, изкопаеми горива и други. Много централни банки ще повишат леко лихвените проценти, докато се отклоняват нервно от по-ранните уверени прогнози, че инфлацията ще се окаже ограничена и краткотрайна. Печатането на пари ще приключи в САЩ и Обединеното кралство и ще продължи по-предпазливо в еврозоната.

Развитият свят трябва да се приспособи към новия Китай, който е по-автократичен и по-националистичен, тъй като се отстоява повече и разширява обхвата си на влияние в Азия и Близкия изток.

Тази година вероятно ще продължи напрежението от типа Студена война между САЩ и техните съюзници, от една страна, и Русия и Китай, рушителите на Запада, от друга.

Повишаването на цените на енергията отчасти е причинено от манипулирането на доставките на газ за Европа от Русия, докато същевременно европейските вериги за доставки имаха известни проблеми със снабдяването със стоки от Китай.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Фед даде сигнал за нещо повече от повишение на лихвите