IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 година ще е по-трудна за инвеститорите

Инфлацията, Китай, Русия и евентуална нова вълна на Covid представляват рискове за пазарите

10:49 | 13.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Могат ли бичите пазари да продължат през 2022 г.? Имахме страхотен период в САЩ на фона на милиардите напечатани електронни долари и големите фискални стимули. Индексът S&P 500 се повиши с около 30% през 2021 г. Монетарната експанзия сега обаче ще бъде намалена, пише за Financial Times сър Джон Редууд, главен глобален стратег на Charles Stanley.

Европейските и някои азиатски пазари се опитаха да останат в крак и се повишиха в отговор на икономическото възстановяване, само за да се сблъскат отново с проблеми с Covid-19. Китай се представи зле, тъй като продължи да върви към по-марксистки подход, атакувайки предприемачи и собственици на имоти като израз на антипазарна позиция с китайски характеристики. Индексът Hang Seng в Хонконг се понижи с 15% през 2021 г.

Виртуалният портфейл на FT постигна възвръщаемост от 7,75% за миналата година. Инвестициите в акции се възползваха от икономическото възстановяване в САЩ и по света. Специализираните световни индекси, улавящи зелените теми, се представиха умерено добре след своята грандиозна 2020 г. Позицията беше намалена и някои печалби бяха осребрени.

Инвестицията в глобални индекси в дигиталния сектор донесоха като цяло прилична възвръщаемост, но се представиха по-слабо от по-големите акции в технологично ориентиранията индекс Nasdaq. Портфейлът от облигации беше смес от индексирани с инфлацията държавни ценни книжа и кеш. Това го предпази от прогнозите за нарастваща инфлация и началото на покачването на лихвените проценти по целия свят, което потисна много конвенционални облигации.

2022 г. започва трудно. Коронавирусът все още виси над нас. Досега омикрон се оказа по-малко смъртоносен вариант, въпреки че се разпространява по-бързо. Очакваме светът да свикне да живее с вируса през настоящата година, като ваксините, по-доброто лечение и изграждането на имунитет намаляват въздействието му. През годината на много места би трябвало да има постепенно облекчаване на сегашните ограничения.

Инфлационните последици от последните две години на кредитен бум и печатане на пари от страна на правителствата и централните банки ни застигат и ще се задълбочат преди да достигнат пик следващата пролет.

Президентът на САЩ Джо Байдън се бори с ниския си рейтинг и му е трудно да получи одобрението на собствената си партия в Сената за водещите си разходни и данъчни мерки. Новото германско правителство подкрепя с ентусиазъм желанието на ЕС за по-бърз преход към нетни нулеви вредни емисии, с неблагоприятни последици за традиционните европейски производители на автомобили, електроенергия, изкопаеми горива и други. Много централни банки ще повишат леко лихвените проценти, докато се отклоняват нервно от по-ранните уверени прогнози, че инфлацията ще се окаже ограничена и краткотрайна. Печатането на пари ще приключи в САЩ и Обединеното кралство и ще продължи по-предпазливо в еврозоната.

Развитият свят трябва да се приспособи към новия Китай, който е по-автократичен и по-националистичен, тъй като се отстоява повече и разширява обхвата си на влияние в Азия и Близкия изток.

Тази година вероятно ще продължи напрежението от типа Студена война между САЩ и техните съюзници, от една страна, и Русия и Китай, рушителите на Запада, от друга.

Повишаването на цените на енергията отчасти е причинено от манипулирането на доставките на газ за Европа от Русия, докато същевременно европейските вериги за доставки имаха известни проблеми със снабдяването със стоки от Китай.

Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още