IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 американски компании са по-ценни от всички концерни в Dax

Ако някой иска да придобие 100-те най-големи компании в света, той трябва да подготви малко под 16 трлн. евро

17:59 | 28.12.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп движи борсите – и в добри, и в лоши времена. Така например на Бъдни вечер американските индекси се сринаха с почти по 3 на сто, а ден след това Dow отчете най-високия си дневен ръст в историята. Причината за волатилността е т. нар. „Shutdown“ - замръзването на дейността на обществения сектор на фона на спора за планираната от държавния глава гранична стена с Мексико. Освен това Тръмп отново нападна вербално независимата централна банка. 

Редица американски медии писаха, че Тръмп е обсъждал в частни разговори възможността за уволнение на гуверньора на Фед Джером Пауъл. Въпреки че министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин се опита да успокои пазарите, Wall Street е заплашен да преживее най-лошия декември от икономическата криза през 1931 г. насам.

Но монетата си има и втора страна - политиката на американския президент гарантира, че американските корпорации могат да разширят своите и без това силни позиции в глобален мащаб. Благодарение на данъчното облекчение от 1,5 трилиона долара на Тръмп американските корпорации са увеличили през тази фискална година печалбите си с повече от 20% спрямо 2017 г.

Според изчисленията на германския икономически всекидневник Handelsblatt 54 от 100-те най-ценни корпорации в света са американски - повече от всякога. На първите три места са технологичните компании Microsoft, Apple и компанията майка на Google Alphabet. Само тези три корпорации, с пазарна оценка от 1,85 трилиона евро струват с четвърт трилион евро повече всички листнати на германския Dax компании.

Европа изостава - само 21 европейски компании успяват да се класират сред първите 100 – с три по-малко от предходната година. Германия е представена със SAP (57 място), Siemens (81) и Allianz (98) – три компании -  наполовина по-малко, отколкото през миналата година.

„Дигитализацията в момента е най-важният мегатренд - и европейските корпорации изглежда спадат по-скоро към жертвите, отколкото към ловците", казва Хюбърт Барт от одиторската компания EY.

Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Поради мащаба на северноамериканския пазар е напълно логично най-богатите компании да са позиционирани именно там. Но за мен това не е повод за хвалби. Прекаленото окрупняване на бизнеса е предпоставка за възникването на монопол, от което страдат потребителите. Корпоративният капитализъм унищожава пазара. Тъй че укротете грандоманията и нека да има повече и по-малки компании, работещи при реална конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още