IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

75% от лобистките контакти на европейските политици са с корпоративни лобисти

Преговорният екип по ТПТИ не се отчита за такива контакти, според анализ на Transparency International

12:43 | 24.06.15 г.
75% от лобистките контакти на европейските политици са с корпоративни лобисти

Огромното мнозинство от лобистки срещи, провеждани от еврокомисарите и най-близките им съветници, са с представители на корпоративни интереси. Това съобщава европейският офис на Transparency International, който публикува днес нов анализ на лобистката дейност в Брюксел.

Организацията представи нов инструмент за мониторинг - www.integritywatch.eu. Инструментът е централна точка за достъп до информацията за лобистките контакти, които Европейската комисия публикува от декември 2014 година насам. Тази информация се свързва с информацията, публикувана в Регистъра за прозрачност на ЕС, и за първи път има възможност за цялостен обзор на лобистката дейност в Брюксел, твърди организацията.

75% от лобистките контакти са с корпоративни лобисти, показва анализът на 4318 лобистки срещи, декларирани от Европейската комисия между декември 2014 и юни 2015 година.

За сравнение, срещите с неправителствени организации са 18%, с тинк-танкове – 4% и с местни власти – 2%.
Най-активните лобисти на това ниво са Google и General Electric, като всяка от тези компании декларира 3,5 млн. евро годишен бюджет за лобистка дейност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още