IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Афганистан - още един фронт на сблъсък между САЩ и Русия

Кремъл изглежда насочва усилията си към подкрепа на талибаните, за да се опита да намали американското влияние в страната

11:07 | 11.04.17 г. 20
<p>
	Войници от афганистанските правителствени сили провеждат учение в предградие на Кабул. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Войници от афганистанските правителствени сили провеждат учение в предградие на Кабул. Снимка: Архив Ройтерс

Русия и САЩ все повече сблъскват позициите си и за Афганистан, освен за Сирия, пише Bloomberg.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис алармира за действията на Русия в Афганистан. Според него Москва изгражда връзки с талибаните на фона на кампанията, която терористите водят срещу афганистанските правителствени сили и НАТО.

Коментарите му идват в момент, в който афганистански официални лица и бивш командир на талибаните разкриват, че има доказателства, че Русия доставя оръжия на бунтовниците. САЩ досега не са отправяли публично подобно категорично обвинение, макар и командирът на американския Генерален щаб ген. Джоузеф Вотел да коментира веднъж по време на участие в конгрес, че Русия вероятно доставя оръжия за терористичните групировки в Афганистан.

Подкрепата на Москва за талибаните поражда рискове от нагнетяване на напрежение между Кремъл и Белия дом на още един фронт, след като миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди ракетен удар срещу Сирия, посочва информационната агенция.

Търканията се засилват и на двудневната среща на Г-7 в Италия, след която американският държавен секретар Рекс Тилърсън ще пътува за Москва.

Ситуацията показва пред какво предизвикателство се изправя президентът на Афганистан Афраф Гани на фона на влошаващата се сигурност в страната му. Талибаните контролират или се борят за контрол върху около половината от населените територии на страната, според оценки на американското правителство. Това още повече затруднява Америка да се измъкне от продължителната война там.

Кремъл отрича да въоръжава терористични групировки в Афганистан. Руският специален пратеник в страната Замир Кабулов коментира в интервю наскоро, че обвиненията са изфабрикувани от афганистанското правителство и съюзниците му, за да „оправдаят провала си на бойното поле“.

Русия обаче признава, че подкрепя искането на талибаните чуждестранните сили да се изтеглят от Афганистан. Москва обвинява и САЩ в саботиране на усилията на руските власти да помогнат за прекратяването на конфликта, тъй като американците не се присъединиха към руската инициатива за мир.

„Русия изгражда връзки, за да има лостове за влияние, в случай че ситуацията навлезе в кризисна фаза“, коментира Пьотр Топичканов, анализатор в центъра Карнеги в Москва. „На това САЩ гледат много негативно, тъй като те са основен спонсор на Афганистан“, допълва анализаторът.

Информационната агенция припомня, че още в предизборната си кампания президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да заздрави връзките с руския президент Владимир Путин. Идеята му обаче бързо избледнява, след като новата администрация реши да запази санкциите срещу Русия, наложени заради украинския конфликт, и разкритикува действията на Кремъл в Сирия и Либия.

Руската инвазия в Афганистан от 1979 г. се превърна в 10-годишна война, която ускори разпада на бившия Съветски съюз. Затова и Русия от години определя намесата на САЩ в централноазиатската страна като провал. Като предлага подкрепа на някогашния си враг – талибаните, Кремъл се опитва да експлоатира бунтовете и да намали американското влияние там.

В края на миналата година властите в Москва разкриха, че са в контакт с талибаните, които управляваха Афганистан от 1996 г. до 2001 г., след което бяха изтласкани от водената от САЩ инвазия. Русия твърди, че в момента има общ интерес с талибаните, тъй като групата също се бори с „Ислямска държава“, която пък пое отговорност за няколко тежки атаки в Руската федерация.

В самия Афганистан ролята на Русия в конфликта се разглежда с голяма доза подозрение. Говорителят на афганистанското министерство на отбраната Даулат Уазири коментира преди време, че Москва „трябва да помогне на афганистанската армия в борбата с международния тероризъм, вместо да подкрепя талибаните“. Засега от ведомството не коментират дали наистина Кремъл подпомага бунтовниците.

Талибаните обаче получават редовно оръжия, ракети, муниции и пари от Русия чрез Таджикистан, коментира Насруддин Саиди, областен управител на регион в северната провинция Кундуз, която има обща граница с бившата съветска република.

Говорителят на талибаните Забихулла Муджахед отрича Русия да им оказва военна подкрепа, макар и да признава, че бунтовниците са установили връзки с Кремъл преди девет месеца. „Политическият ни офис в Катар проведе няколко неофициални срещи най-вече с руски посланици“, посочва той, като допълва, че разговори са водени като част от международни конференции.

Бившият командир на талибаните Мохамед Черик обаче, който се присъедини към правителствения мирен процес с 200 от войниците си, твърди, че Русия осигурява военна и финансова подкрепа на групите. „Получаваме руски оръжия по много канали през последните една-две години“, коментира той.

Около 13 хил. войници на САЩ и НАТО са разположени в Афганистан, като командирът на американския Генерален щаб настоява за разполагането на още няколко хиляди души. Въпреки присъствието обаче малко над половината територия на страната се контролира от правителството, като е намаляла с 15% спрямо 2015 г.

Bloomberg припомня още, че до 2015 г. Русия предлагаше подкрепа на водените от САЩ сили, които се борят срещу талибаните. Дотогава страната позволяваше военно оборудване да преминава транзитно през територията ѝ.

Москва допълнително предизвиква американското лидерство в централноазиатската държава, като покани Китай, Индия, Пакистан, Иран и пет бивши съветски републики от региона на среща, която ще се състои на 14 април. На срещата се цели да се поставят основите за бъдещи разговори между талибаните и официалното правителство на страната.

Основният риск е руската подкрепа за талибаните да има обратен ефект и да окуражи екстремистките групи, чиято крайна цел е да покорят Афганистан, а след това ще представляват риск за съседните страни, предупреждава Омар Самад, бивш афганистански посланик в Канада и Франция. Според него Русия подценява ситуацията, като заобикаля Кабул и се опитва да изтласка Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Това все пак е нищо в сравнение със заигравката с кюрдите.Там кой на кого,каки колко ще е много интересно и въпрос на бъдеще за барабите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Каквото повикало ,такова се обадило.Лошото е и,че наши войници себият за въвеждане на Американската "демокрация" там иначе щеше да бъдезабавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 3
panther
преди 7 години
Муджахидините (едно време талибани) САЩ и Англия ги създадоха, въоръжиха и обучиха като терористи от нищото. После (след 9.11) подменяха края на Рамбо 3, който прославяше афганистанските терористи като герои, но филма си седи целия (засега). Кадафи беше любимец на запада. Хафез Асад (бащата на Башар) и сирийската армия подкрепяха САЩ по време на войната срещу Ирак... Такива ми ти работи с американското "приятелство"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 8
comet
преди 7 години
Днес най-големите манипулатори и терористи са ония 1% Световен Ционистки Елит базиран в САЩ (които са в порядък по-голямото зло в сравнение с аналозите им от Русия, Китай, Иран, ...). Които тук подскачат ентусиазирано (окриляни от манипулациите им) явно не осъзнават че за банково-корпоративно-военни мафиоти на САЩ целта оправдава средствата и няма вечни приятели а само вечни интереси (както в държавни така и в обикновенни човешки мащаби, което го разбраха по болезнен път както бившите им сътрудници като Садам, Кадафи, ..., така и редобно лъганите гласоводаватели в САЩ, Кралството, Германия, ...). Щом се стигна дори Япония (изстрадалата Хирошима и Нагазаки) да подкрепи САЩ за ударите в Сирия (като отговор на една отявлената сътворена от терористите на САЩ манипулация), значи нещата са съвсем изпуснати (ако търсим морал и общочовешки ценности)! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 18
Ironhorse
преди 7 години
В потвърждение беше срещата на Си Дзипин и Тръмп в САЩ.Тръмп е получил съответно покана да посети Китай.Прави ли ви впечатление, че липсва каквато и да е информация за резултатите от срещата ?!За тях ще съдим по действията:1. САЩ изпратиха ударна група за Фат Ким. Ако САЩ ударят, значи Китай са решили да тръгнат по съвсееем друг път за разлика от жужупуту, т.е. да не подкрепят диктатори=сатрапи.2. Г-7 ако наложи санкции на русия и Иран заради Сирия, това означава, че и Китай е включен в сделката и може би ще бъде поканен за 8-ми член, вместо терораша.3. Китай вече връща капитали под формата на инвестиции в САЩ. Ако това се запази, значи Китай и САЩ са се разбрали за търговските излишъци.А русийката най-много да се опита да въоръжи официално съюзниците си талибаните. Е, те тогава ще яде дървото в цяла Азия, дружно и от всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 24
khao
преди 7 години
Кремъл изглежда насочва усилията си към подкрепа на талибаните---нормално, терористи подкрепят терористи ...но Русия трябва да бъде унищожена !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 16
khao
преди 7 години
само дето Китай е няколко пъти по голям от Русия във всяко едно отношение ... това е все едно пинчер и слон да се борят кой да оноди жирафа .... след кавказ никой не бръсне руснаците за слива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Най-сериозният сблъсък на интереси между САЩ и Русия е Китай, който си заздравява позициите без да се конфронтира нито със САЩ нито с Русия.Последно вчера е разположил 100 хил войска по границата със Северна Корея и си трае за наближаващия американски самолетоносач, от който САЩ явно ще бомбандират деспотичния кореец (без Китай и без Южна Корея директно да му дадат основание да ги атакува). Прелюдия за зрителите бяха ударите по Сирия (явно подготвят общественото мнение за предстоящото демократизиране на Северна Корея). Докато китаецът привилегировано мълчи и сътрудничи на САЩ, то Русия е на прицела на демократичните медии да бъде демонизирана, ... ей това е най-големият сблъсък (който с времето (по чисто психо-социологична причина) може да се разрази в конфликт между привилегирован Китай и онеправдана Русия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Чудя се къде ще ги изпратят като руснаците няма да ги вземат, а до Щатите тъй или иначе няма как да стигнат. Нали според оня НАТО-вец Соломон българското население намалявало и може да ни потрябват бежанци да си оправим демографията. Ама щели сме да си ги подбираме.Журналистически филм за "успехите" на САЩ в Афганистан от Бен Андерсън, бил е част от американски рейнджъри пратени да абучават местната полиция: "This is what winning looks like".Свободен достъп в Youtube
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
Май на лития са се спрели. На батерийте на Тесла какво ли ще пише? С любезното съдействие на умрелите в подкрепа на зеленото бъдеще на Америка.http://***.dnevnik.bg/sviat/2017/03/13/2934265_afganistan_predlaga_sasht_da_investirat_v_litievi/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още