IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ахмет Давутоглу: Ердоган тегли Турция далеч от Европа

В турската дипломация липсват стратегии, а има само лично отношение, смята бившият премиер на страната

22:06 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Ахмет Давутоглу беше един от най-верните съратници на Реджеп Тайип Ердоган, но днес е лидер на опозиционната Партия на бъдещето и критикува остро действията на президента, пише англоезичното издание на "Катимерини".

В интервю за гръцкия вестник той посочва, че Ердоган и неговите политически партньори са променили турската Конституция и страната върви към китайски модел на развитие. Никога не сме търсили китайския модел, а европейския - на демократичните идеали, разкрива още Давутоглу. Според него в момента Турция се раздалечава от този модел на демокрация и управление.

Турция прекъсва връзките с останалите държави от региона и личните отношения на Ердоган вече се отразяват върху външната политика на страната.

"Вместо институционални контакти и стратегически хоризонти имаме лични отношения. Това означава, че ако Путин и Ердоган са в добри отношения, тогава и нашите връзки с Русия ще бъдат добри", коментира Давутоглу.

За него това означава, че в дипломацията вече няма място за стратегии, а се основава на "психологическия фактор".
Ахмет Давутоглу беше външен министър и премиер от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

"Когато бях съветник на партията през 2002 година, тя подкрепяше усилията да създадем политически климат на свобода вместо множество ограничения", разказва той и допълва, че посоката на Турция днес е друга - "критикува всеки, който има различно мнение и го обвинява в тероризъм".

"Партията на справедливостта и развитието днес е зарязала пътя на моралната политика", категоричен е Давутоглу.

Като външен министър Ахмет Давутголу залагаше на политика на изчистване на всички проблеми със съседните държави, пише "Катимерини". Това не е утопия, трябва просто да променим мисленето си, смята днес той. "Образът на Турция е на държава, която е в конфликт с всички и се затваря в себе си", разказва бившият съратник на Ердоган.

"Турция има два избора - или да изгради истинска демокрация и да се отвори към света, или да се поддаде на настроенията, витаещи след опита за преврат, които водят до абсолютизъм", смята бившият премиер на Турция. Той визира опита за преврат през лятото на 2016 година. Малко след това той се дистанцира от Реджеп Тайип Ердоган и подаде оставка от поста си.

Давутоглу критикува не само политическия модел на развитие на Турция, но и методите за управлението на икономиката. "Когато бях премиер брутният вътрешен продукт на човек от населението достигаше 11 хил. долара, а общо БВП достигаше 876 млрд. долара. Днес БВП на човек от населението намалява до 8 хил. долара, а общо БВП достига около 700 млрд. долара", изчислява той.

За него това значително понижение е свързано с политиката, възприета от управляващите, смята Давутоглу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още