Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ако не беше коронавирусът, нещо друго щеше да доведе кризата

Пандемията разкри уязвимостите на структурно нестабилната финансова и икономическа система

Ако не беше коронавирусът, нещо друго щеше да доведе кризата

Снимка: Bloomberg

Новият коронавирус вече оказа значително влияние върху световната икономика, което ще се влоши, ако епидемията и мерките, предназначени да я овладеят, продължат много дълго. Болестта обаче е само ускорител на процесите: Ако не беше Covid-19, пожарът щеше да започне от нещо друго. Спадът в приходите и паричните потоци, причинен от заразата, просто разкри уязвимостта на една структурно нестабилна икономическа и финансова система, пише Сатяджит Дас за Bloomberg.

Спадът в приходите е проблематичен, но управляем без дългове. За съжаление, след срива през 2008 г. нивата на дълга бяха увеличени, а не намалени, насърчени отчасти от ниските лихвени проценти и изобилната ликвидност, осигурени от централните банки по света. Глобалният дълг като процент от БВП е нараснал от около 250% през 2007 г. до 325% през 2019 г. Текущите нива на дълга са тройно по-големи от тези през 1999 г. Бизнесът и домакинствата, с намаляващ или никакъв доход и високи нива на заемите, сега са изправени пред екзистенциална борба за посрещане на големи финансови задължения.

Втори проблем е, че при повсеместния балон цените на активите бяха оценени до съвършенство. Регулаторите вдигнаха стойността на финансовите активи, за да увеличат икономическата активност чрез ефекта на богатството и да подкрепят заемането с цел защита на финансовите институции.

Високите цени на активите отразяваха високия ливъридж под формата на кредити за непубличен капитал или структурирани инвестиции като обезпечените търгуеми заеми. Дългово финансираните обратни изкупувания на акции и изплащанията към акционерите надуха оценките на акциите чрез увеличаване на печалбата на дял, но едновременно с това повишиха корпоративната задлъжнялост. Токсичните слоеве на дълга бяха силно изложени на значителни спадове в приходите.

Трето, слабостите на банковата система бяха игнорирани. Регулаторните отстъпки и толерантността към големите дивиденти и обратното изкупуване на акции подкопаха стъпките за укрепване на банковия капитал и ликвидността. В Европа и на много развиващи се пазари необслужваните заеми не бяха подобаващо отчетени. Ръстът на банковия сектор в сянка не беше контролиран. Настоящите проблеми на междубанковия пазар, отразяващи засилените опасения за риска на контрагента, свидетелстват за тези погрешни стъпки.

Четвърто, намаляването на ликвидността при търгуване беше игнорирано. В търсенето на възвръщаемост инвеститорите поеха ликвидния риск, понякога несъзнателно. Условията за обратно изкупуване, предлагани от инвестиционните фондове на инвеститорите не бяха в съответствие с неликвидните им вложения. Тъй като традиционните маркет мейкъри свиха активността си, за ликвидност се разчиташе на следващите пазара структури, като ETF (борсово търгувани фондове – бел. прев.) и алгоритмичните търговци. В условията на криза обаче тези субекти са потребители, а не доставчици на ликвидност, както показва настоящата невъзможност за търгуване на дори скромни пакети при много ценни книжа.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
7
 
4
преди 1 година
Някакви коментари по статията от "умниците" под мен. За мен истината е някъде по средата, наистина криза щеше да има- кога- никой не знае. За така наречената пандемия- прекалено е далеч този грип от пандемия- вижте определението на световната здравна организация за пандемия, правителствата сами натискат да намалят икономическата активност и да предизвикат криза. В Бг доколкото разбирам им се удава това нещо, на други места - не става, не искат да се разболяват и да мрат. Но това не пречи на медиите да нагнетяват напрежение. Специално за Бг сутрешните " военни" сводки би трябвало да започват така- през изминалото денонощие се разболяха 2 души и бяха съкратени 2000 работни места
0
 
7
 
3
mrynmryn до: mick
преди 1 година
Няма профилна снимка
Вчера в магазина един говореше, как България нарочно удължавала извънредното положение, защото правителството искали хората да останат без работа. Случайно да не си бил ти?
7
 
3
 
2
Dr. Vatnikov до: mick
преди 1 година
Няма профилна снимка
Все едно тракторист говори за комети...намери си по-добре друго занимание, приятелски съвет.
4
 
7
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Великите сили имаха нужда от нещо като война.. е дойде във вид на пандемия. Сега ще направят дългове/дето сами си ги уж плащат, т.е. само на хартия ще ги има/, но пък ще задължат останалите държави до гроб почти. Ще им приватизират ресурсите, разбирай - ще станат собственост на правилните хора.

Още от Анализи
Данъкът върху нетното богатство е най-благоприятният за капитализма