IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz: Спестителите биват лъгани

Дори ЕЦБ да спре купуването на облигации, ще минат години, докато лихвените проценти се върнат на икономически рационално ниво, казва Оливер Бете

13:33 | 23.12.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оливер Бете, главен изпълнителен директор на Allianz SE, по време на интервю за Bloomberg Television през януари 2020 г. &nbsp;<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Оливер Бете, главен изпълнителен директор на Allianz SE, по време на интервю за Bloomberg Television през януари 2020 г.  Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Изпълнителният директор на Allianz предупреждава за възможни фалити на германските животозастрахователи на фона на продължаващата политика на ниски лихвени проценти.

„С оглед на масовите сътресения очаквам, че няколко конкурента, които не са се справили добре, ще бъдат елиминирани“, заяви главният изпълнителен директор на Allianz Group Оливер Бете пред в. Handelsblatt. Това го има във всяка индустрия, коментира Бете. Пазарната икономика включвала и напускането на компании и това е така и при доставчиците на финансови услуги, посочва той.

Политиката на Европейската централна банка за нулеви лихвени проценти оказва от години огромно влияние върху индустрията. На последното си заседание в средата на декември централната банка бе решила да разшири мерките си за парична политика поради коронакризата.

Бете нарича политиката на ЕЦБ за ниски лихвени проценти с необичайно остри думи. „Вече подготвяме почвата за следващата голяма криза“, предупреждава топ мениджърът, чиято компания е един от най-големите капиталови инвеститори в Европа. В някои части на фондовия пазар сега има „напълно абсурдни оценки“, пояснява той.

В резултат на неуспешната политика на паричния пазар липсват иновации, инвестиции в инфраструктура, разширяване на конкурентоспособността в енергетиката, технологиите или изменението на климата, смята Бете. „Способността ни да инвестираме систематично намалява“, предупреди той. Германия обаче се нуждаела от повече фискална политика, повече иновации, повече реформи и трябва да инвестира повече в образованието, „за да можем да генерираме дългосрочен растеж, вместо постоянно да разпределяме пари, които крадем от децата си“, посочи мениджърът.

Систематично ни лъгаха за последващите разходи на ниските лихвени проценти, оплака се той. Някой трябва да изплати дълга. Дори ЕЦБ да спре да купува облигации, ще минат години, докато лихвените проценти се върнат на икономически рационално ниво. „Ще имаме нулеви или отрицателни лихвени проценти поне още десет години“, каза Бейт. „Спестителите са измамени, това важи и за клиентите на животозастраховането“.

Allianz ще намали гаранциите по полиците за животозастраховането от 2021 г. Причината не е, че застрахователят вече не иска да дава на своите клиенти пълна гаранция за премиите при животозастраховането, подчертава Бете. „Ние просто не можем да го направим, защото правилата го забраняват и, второ, законите на пазара са напълно подкопани от ултрахлабавата политика на централната банка“, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
С ниските лихви централните банки убиват растежа на икономиката. Това е целенасочено атака. Стремеж към централизирано управление= тирания. Ясно като бял ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Разни мишoци си мислят, че след като се обезсмисляло спестяването, парите щели да отидат в акции...сякаш няма други възможности за инвестиция.Хаха! Ама с толкова акъл - толкова. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Право казва чичо Оливър. Най-сигурната инвестиция - в облизвации - стана безмислена, както и спестяването. Това ще пренасочва все повече пари към дяловите книжа, за да ги превърне в мегабалон - нещо, което вече наблюдаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
xapoznai
преди 3 години
Смешен плач! На никого реално не са необходими такъв тип инвеститори... Някакви хора в някакви офиси "които генерират възвращаемост", без реален продукт. То и аз ако усещам, че съм аут и аз ще пискам за инфлация и лихвички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 11
ing5rov
преди 3 години
Allianz ще намали гаранциите по полиците за животозастраховането от 2021 г.мхм , нещо свързано с ваксините ли ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
Един "смелчага" да си го каже пред всички как си е, браво! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
Lucifer
преди 3 години
Лагард е"най-ароматното АКО" в ЕЦБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
doba
преди 3 години
Идват трудни времена за т.н. инвеститори, види се.Както и за по-спестовните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
конспирация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 3 години
Кристин Лагард,Марио Драги,всички те са за доживотен затвор,защото систематично,и осъзнато,подчертавам провеждат финансов геноцид,над народите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още