IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтернативните измерители на китайската икономика

Анализаторите не вярват на официалните данни и следят продажбите на автомобили, мобилни телефони, билети за кино, сол и други

13:49 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Алтернативните измерители на китайската икономика

Забравете за производството на електричество и вноса на желязна руда. Днес анализаторите са вперили поглед в продажбите на билети за кино и в продажбите на мебели, за да проследят промяната в състоянието на икономиката на Китай и растежа, който правителството иска да задвижи чрез стимулиране на потреблението.

Между другото и двата „измерителя“ на растежа се представят доста добре и по този начин разсейват съмненията, че втората по-големина икономика в света ще забави своя растеж. Икономистите смятат, че спад все пак ще има, но той няма да е толкова драматичен колкото песимистите си мислят, пише Ройтерс.

Въпреки че Китай разполага с огромно количество данни, което да опише развитието на производството, износа, кредитите и инвестициите, икономистите са на мнение, че официалните статистически данни от Китай са също толкова полезни и достоверни колкото полезна е и астрологията, т.е. те определено не разчитат на тях.

Всичко от потреблението на сол до продажбите на автомобили Ауди се следи само и само, за да се предвиди курсът на икономиката. Това може би е обяснимо, защото секторът на услугите осигурява най-много работни места. На него се дължи 45% от БВП на страната.

Дълго време инвестициите и промишленото производство бяха двигател на растежа на китайската икономика. Китай измерва своя БВП на база произведени стоки и услуги, докато повечето развити страни изчисляват своя БВП на база потребени стоки и услуги. Ето защо данните за разходите са неточни.

Нека да вземем например продажбите на дребно. За продажба се брои моментът, в който стоката бъде доставена на търговеца, а не когато фактически е продадена. Стоките може и да си стоят на рафтовете в магазините, а това все още се брои като реализирана продажба.

В същото време малък поглед има и върху разходите за друг набор от услуги – разходите за наем, например. Статистическото бюро на Китай счита, че разходите за наем и потреблението на домакинствата са подценени. Това подтиква анализаторите да търсят меко казано необичайни начини, за да проследят тенденциите в китайската икономика. Представянето в някои сектори те сравняват с официалната прогноза на правителството за 7,5% ръст на икономиката.

Някои анализатори следят продажбите на автомобили. Други - продажбите на мебели, които за тях са индикатор за състоянието на пазара на имоти. Трети - приходите от продажби на билети за кино като индикатор за разходите на домакинствата. През първата половина на 2013 г. приходите от продажби на билети за кино са се покачили с 36%, докато според данни на правителството за същия период на миналата година ръстът е бил 21%.

Продажбите на автомобили Ауди и BMW, които отразявят промяната в търсенето на луксозни стоки, съответно надминаха 13-процентовия ръст в продажбите на дребно и прогнозата за 7,5 на сто ръст на икономиката.

Други анализатори следят потреблението на сол в провинциите, с което проследяват движението на работещите от едно място на друго. Средното количество потребявани стоки и услуги, падащи се на един жител, е относително стабилно и поради тази причина може лесно да се следи вътрешната миграция на населението. Изводът е, че тези, които се придвижват към крайбрежните провинции като Гуандонг, са индикатор за нарастващите разходи и спада в потреблението на стоките за износ, произведени в крайбрежните градове.

Още един показател за състоянието на икономиката са мобилните телефони. Компанията за анализи Gartner изчислява, че продажбите на апарати са нараснали със 7,5% само за първото тримесечие на годината и са равни на процента на растеж, който китайското правителство си е поставило за цел,

Reuters Breakingviews комбинира част от всички тези алтернативи в един интересен индекс, т.нар. Chinese Tea Leaf Index, който следи всеки месец.

Китайският министър-председател Ли Къцян предпочита потреблението на електроенергия, превозените жп товари и банковото кредитиране като измерители за икономиката. The Economist комбинира тези три негови предпочитания в индекс, наречен на негово име – индексът Къцян. Той обаче е доста по-колеблив в сравнение с официалните данни за растежа на БВП.

Електроенергията може да изгуби пророческата си сила. Секторът на услугите е по-малко енергоемък в сравнение с тежката промишленост. Това намалява значимостта на данните на фона на опитите на Пекин да затвори някои неефективни и замърсяващи околната среда предприятия.

Китайската икономика се изправя пред още един проблем. „Официалните данни за безработицата обхващат регистрираните безработни в градовете, но пропускат повече от 160 млн. мигриращи работници, които представляват най-цикличната част от пазара на труда“, коментира Тао Уанг, икономист в UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още