Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Америка трябва да запази икономическата си мощ

САЩ трябва да използват потенциала си в глобалното съревнование между големите сили

Америка трябва да запази икономическата си мощ

Снимка: Bloomberg

Коронавирусната криза оказва драматично влияние върху американското общество и неговата икономика, като засилва дългогодишните опасения за бъдещето на нацията. Регулаторите се сблъскаха с подобни условия, когато бях помощник на министъра на финансите на САЩ по време на кризата през 2008 г., пише за Financial Times Дейвид МакКормик, главен изпълнителен директор на Bridgewater Associates. Тогава, както и сега, икономиката беше зле, нацията - в дългове, а доверието отслабваше. Икономиката се възстанови, но Америка не предприе необходимите стъпки, за да осигури глобалното си първенство, посочва той.

Не бива да правим същата грешка отново. Връщането на американската икономика към нивата отпреди коронавируса е от решаващо значение, но не е достатъчно. Страната се нуждае от дневен ред, за да поднови, поддържа и усили икономическата си мощ, коментира МакКормик.

Още по темата

Икономиката се превърна в основна арена за конкуренция между великите сили предвид интегрирането на глобалните пазари, появата на трансформационни технологии и разпространението на киберпространството. Русия и Китай осъзнаха тази реалност и ефективно интегрираха своите икономически стратегии и такива за сигурност, но САЩ бяха бавни в адаптацията си през последните две десетилетия.

Администрацията на Доналд Тръмп направи важна първа стъпка, като призна, че страната е замесена в съревнование между големите сили и че Китай е ключовият стратегически конкурент. Сега Америка трябва да направи повече за укрепване основите на своята икономическа мощ.

На първо място, американското научно и технологично лидерство не може да се приеме за даденост. За да го поддържаме, ние се нуждаем от национална политика за иновации, ръководена от пет основни принципа: подкрепа на американските компании в сектори, в които победителят взема всичко или първият има големи предимства; финансиране и насърчаване развитието на перспективни технологии; подпомагане вътрешното развитие на сектори или технологии, в които чуждите конуренти са силно субсидирани от своите държави; даване приоритет на стратегическите технологии или способности; впрягане на частния сектор и пазарните сили.

Водените от правителството иновации създават рискове от връзкарство и неефективно насочване на капитала, но горните принципи биха помогнали за тяхното смекчаване. Новите технологии често размиват границата между военната и гражданската употреба. Във високотехнологичните сектори често победителят взема всичко в глобален мащаб. Някои държави провеждат антиконкурентни политики, за да осигурят пазарна позиция на своите национални шампиони. Китай предоставя огромни субсидии и финансиране на научни изследвания и разработки, като е известно, че използва шпионаж, за да помогне на своите компании. Междувременно федералният дял на разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) в САЩ достигна 60-годишен минимум през 2018 г.

Бюджетната заявка на администрацията на Тръмп осигурява необходим стимул за НИРД, но трябва да направи повече за насърчаване на иновациите. Администрацията трябва да идентифицира приоритети от национално значение, след което да осигури финансиране с отдадеността, с която задвижи ранните космически програми. Тя трябва поне да удвои финансирането на НИРД и да насърчи частните инвестиции в ключови области. Правителството трябва също така да работи за оптимизиране на научните изследвания в академичните среди и частния сектор и за разширяване на достъпа до данни и облачни изчисления.

За да привлекат частни инвестиции, институциите трябва да обмислят създаването на инвестиционни фондове, където правителството носи риска за разработване и подкрепа на стратегически технологии, включително изкуствен интелект и квантови науки. Те трябва да увеличат данъчните кредити за НИРД и да продължат усилията на администрацията за премахване на регулаторните бариери, включително изискванията за професионално лицензиране.

САЩ не трябва да действат сами. Те трябва да проучат международни инициативи със съюзници като Япония и страните от разузнавателния алианс „Петте очи” - Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания (петата е САЩ - бел. прев.) Тези инициативи могат да насърчат алтернативи на 5G оборудването на Huawei и да подпомогнат производството на полупроводници. Тези страни също могат да подкрепят иновациите чрез органи за определяне на стандарти като Международния телекомуникационен съюз.

Нищо от това няма да е евтино. Законодателите трябва да осъзнаят, че цената, която загубата на иновативното предимство на Америка представлява, далеч надхвърля инвестицията, необходима за запазването му. Иновационната политика обаче е само част от това, което ни трябва, за да останем конкурентоспособни. Модерното икономическо мислене и стратегическото международно сътрудничество са взаимно допълващи се градивни елементи, каквото е и инвестирането в родни таланти. Вашингтон също трябва да продължи политиките за привличане на задгранични таланти, като същевременно се предпазва от кражби на интелектуална собственост и заплахи за сигурността от малцинството чуждестранни студенти и учени.

Без значение кой спечели президентските избори през ноември, възстановяването на икономическата сила на Америка ще доминира дневния ред. Възстановяването от Covid-19 е само първата стъпка. Трябва да последва стабилна национална политика за иновации, за да се гарантира икономическата мощ на САЩ и националната сигурност в епоха на конкуренция между великите сили.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
3
 
13
преди 3 месеца
Как беше, шимпанзе с калашник...
4
 
1
 
12
Dr. Vatnikov до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
:))
като нищо
7
 
1
 
11
khao до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
имат но дали работят ? като ги знам кви са най много да думне в шлюза на излитане :))
7
 
1
 
10
Dr. Vatnikov до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Принципно си прав, но заради големия брой ядрени ракети, са си сила номер 2 в света.
Другото е, както казваш, анимация и фейслифти на стари тенекии от СССР.
4
 
6
 
9
0pk до: khao
преди 3 месеца
Друго си е мощта на нарисуваните пари!

Още от Анализи
Не може да се разчита, че бизнесът сам ще разбие монополите