Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Американската икономика е опасно зависима от прищявките на Wall Street

Федералният резерв е поставен под натиск да продължава да намалява лихвите, за да поддържа високи цените на активите

Американската икономика е опасно зависима от прищявките на Wall Street

Снимка: Getty

Наблюдаването на пазарите в наши дни е като взиране в седемте етапа на скръбта - шок, отричане, гняв, пазарлък, депресия, тестване и накрая приемане. Очевидно още не сме достигнали последния етап. Тук не става въпрос за коронавирус - той беше просто поводът за корекция, която отдавна очаквах. САЩ се намират в най-дългия си цикъл на икономическо възстановяване в историята, на фона на купища дълг по света, спадащо кредитно качество и десетилетия на ниски лихви, които вдигнаха цените на активите до неустойчиви нива, пише Рена Форухар за Financial Times.

Нежеланието на инвеститорите, политиците и централните банкери да приемат това не е само пример за естествената човешка склонност да се отлага болката. По-скоро то е нещо по-страшно и по-реално. Истината е, че оцеляването на американската икономика сега зависи от балоните при активите.

Още по темата

Това беше количествено определено в неотдавнашно издание на седмичния бюлетин на финансовия анализатор Люк Гроумен „Гората на дърветата“. Потребителските разходи представляват около две трети от икономиката на САЩ. Но моделите на харчене не се основават само на доходите на хората. Личното ни потребление е свързано също с очакванията за богатството, държано в активи като акции и облигации.

Изумително е колко напълно зависимо от поскъпването на тези активи е състоянието на американците. Гроумен изчисли, че нетните капиталови печалби от акциите плюс облагаемите доходи от индивидуалните пенсионни сметки са равни на 200% от годишния ръст на разходите за лично потребление в САЩ.

Това не означава непременно, че хората изтеглят пари от пенсионните си сметки, за да си купят средства за дезинфекция, бутилирана вода и маски за лице. Но според Гроумен това означава, че брутният вътрешен продукт на САЩ „не може математически да се повиши, ако цените на активите спадат“.

Не е чудно, че наскоро Федералният резерв на САЩ намали основната си лихва с 0,5 процентни пункта. Този ход бе направен с осъзнатия риск от изплашване на пазара - и така и стана. S&P 500 спадна с близо 3% същия ден. Но бе преценено, че същественият риск от евентуално бездействие е по-голям.

Централните банкери са умни хора. Те знаят, че не могат да се справят с пандемията или с политическата дисфункция чрез парични стимули. Но в САЩ, повече от където и да било другаде, те се озоваха в незавидно положение: да управляват икономика, която през последните няколко десетилетия, и особено след 2008 г., зависи от ниските лихви, за да вдига цените на активите. Това от своя страна направи по-малко очевидно за потребителите (и избирателите), че средните реални седмични доходи за долните 80 на сто са приблизително на нивото от 1974 г. и че нещата, които превръщат хората в средна класа - здравеопазване, образование и жилища - станаха недостъпни.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
dikens15 до: крас
преди 1 година
Няма профилна снимка
Всичко, което си написал е точно така и както вече ти го написах това идва от борда и финансовата дисциплина, която той налага. И съм абсолютно ОК с това БНБ да не финансира правителството и да не рефинансира търговските банки. Кой каквито игрички е играл и в каквито схеми е влизал да си понесе последствията. Депозитите са гарантирани до 100 000 и гарант за това е Фонда за Гарантиране на Депозитите, а не правителството ( бъркаш и не си запознат с нещата). Защо БНБ да помага на Цветан Василев, който си е въртял игрите с Пеевски и Доган, докато не са се скарали и го фалираха??? Точно за тези неща съм ти писал по- долу, но хем не четеш хем не вдяваш. Борда го интересува макроикономическата стабилност, това му е ценното. А който иска да има банка да си я управлява съвестно и отговорно. И да не влиза в схеми и игри, щото така е по- лесно и приятно да се вадят пари. Ако ли не да си носи последствията, а не да търчи и да чака пари от БНБ и държавата, щото няма да ги получи. Между другото борда може да се разшири и при желания може да обхване и търговските банки, което ще бъде още една допълнителна сигурност. Съмнявам се обаче, че банкерите ще го искат
0
 
0
 
7
крас до: dikens15
преди 1 година
Няма профилна снимка
Позволи ми да не се съглася с теб. БНБ действа не като национална банка , а като ФИСКАЛЕН АГЕНТ на правителството. БНБ НЕ Е БЪЛГАРСКА БАНКА , ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ОСТАНАЛИТЕ НАЦИОНАЛНИ БАНКИ Е ЛИШЕНА ОТ ВЪЗМОЖНОСТТА ДА ОТПУСКА КРЕДИТИ НЕ САМО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НО И НА ДЕЙСТВАЩИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НИ БАНКИ ВЪРХУ КОИТО УПРАЖНЯВА НЯКАКЪВ СИ КОНТРОЛ. Случаят КТБ доказа, че БНБ не е българска централна банка, която в състоянието на ликвидна криза в каквато бяха и КТБ и банката на ЦЕКО и ИВАЙЛО не направи нищо нито за едната нито за другата кредитна институция. В ролята на БНБ влезна ДЪРЖАВАТА , която спасяваше ЧАСТНИ БАНКИ с които нямаше нищо общо. ТАЗИ ПЕРВЕРЗИЯ В БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА НЯМА ДА ПРОДЪЛЖИ ДЪЛГО. Бъди сигурен в това.
2
 
1
 
6
dikens15 до: крас
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това идва от борда и финансовите правила и дисциплина, които налага!!! И спри да пишеш едно и също всеки път. С оглед на нашата действителност ( крадливи политици + подкупни банкери) се радвай, че това е така. Да не мислиш, че ако се разреши отново подобно нещо ( както бе преди борда) няма всяко правителство да *** на прозорчето на БНБ, тя да дава парички, а ние да ги разходваме през наши подставени лица, близки до нас и партииката ни, в различни сфери. Това го знаем !!! Така, че мисли преди да драскаш.
0
 
5
 
5
michaelis23 до: qnidopi
преди 1 година
за тва имаш forex пускаш дълги евраци симетрично на твойте доларови ETFи и готоо нема вече валутен риск .... също "риск от държане на долари" де да знам нали е световна валута все още къде го риска ? А тоз отдолу каа, ЧЕ ФЕДа помпа пари в борсата и надуват безмислено акциите което е също абсолютно вярно ....
3
 
5
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Абсолютно ненормално , а по скоро СПЕКУЛАТИВНО е поведението на Wall Street, довело в рамките на една сесия цената на акциите да се променя от 23700 до 24700 т.е. 1000 пункта !!Изразявам личното си мнение , че ЦЕЛТА НА ТАЗИ ИГРА НА АКЦИИТЕ Е ОБЕЗЦЕНЯВАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИЯ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ И ПРЕНАСОЧВАНЕТО МУ КЪМ ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ, каквато вече е заложена в ЕВРОПА. В рамките на две седмици ДОХОДНОСТТА ПО ДЕСЕТ ГОДИШНИТЕ АМЕРИКАНСКИ КНИГИ Е ПАДНАЛА ТРИ ПЪТИ!!!Три пъти по малко ще получат държатели им!!!Какво да кажем за "нашата" БНБ , на която със закон е забранено да ОТПУСКА КРЕДИТИ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, като и е вменено задължението да инвестира в ЧУЖДИ ОБЛИГАЦИИ С ОТРИЦАТЕЛНА ДОХОДНОСТ. В чл.43 от ЗБНБ се сочи , че " БНБ ДЕЙСТВА КАТО ФИСКАЛЕН АГЕНТ НА ДЪРЖАВАТА ВЪЗ ОСНОВА НА СКЛЮЧЕНИ ДОГОВОРИ С НЕЯ И ПРИ ПАЗАРНИ ЦЕНИ НА УСЛУГИТЕ" ФИСКАЛНИЯТ РЕЗЕРВ който правителството предоставя на БНБ за управление при отрицателна доходност на БНБ също ще е отрицателна доходност !!!В същото време ЗАЕМИТЕ ВЪВ ВАЛУТА които правителството получава от чужди банки, които са с ПОЛОЖИТЕЛНА ЛИХВА , постъпват за управление в У-ние Емисионно на БНБ , а на правителството се дава правото срещу валутата да напечата левовата равностойност на заема. ПРАВИТЕЛСТВОТО И ФИСКАЛНИЯТ РЕЗЕРВ Е ПРЕЦАКАН ДВОЙНО - веднъж от валутните заеми с висок положителен лихвен процент, и втори път от отрицателната доходност при управление на фиска от БНБ !!!!!!!!!!!!!!!!! РАЗУМА НАЛАГА, КАКТО Е ПРИ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ДЪРЖАВА ЦЕНТРАЛНАТА НИ БАНКА ДА ОТПУСКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗАЕМИ, при което ще бъдат отстранени недостатъците от ОТРИЦАТЕЛНАТА ДОХОДНОСТ наложена от чуждите кредитори. С това би се облекчил и дълга на правителството и неговото обслужване. НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ЛИПСВА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА ПРОМЯНА НА ЧЛ. 45 ОТ ЗБНБ с който се забранява на централната ни банка да отпуска кредити на ПРАВИТЕЛСТВОТО И ОБЩИНИТЕ??!!!!!!!ТОВА ЗА МЕН Е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ!!

Още от Анализи
Европа не трабва да се връща към предпандемичните фискални правила